Splinuța (Solidago virga-aurea)

1
Splinuța (Solidago virga-aurea)
-Anunț-

Este numită în limbaj popular și floare-boierească, floare-buiacă, mănunchi, smeoaică, splinariță, vargă-de-aur. Această plantă medicinală se găsește la margini de păduri, în șanțuri cu apă, pe povârnișuri și locuri defrișate de pădure. Tulpina, stufoasă, presărată cu lujeri cu flori galben-aurii, ajunge la o înălțime de cca. 80 centimetri. Florile se pot aduna din iulie până în octombrie. Se utilizează în bolile și hemoragiile intestinale. Splinuța este apreciată însă cu predilecție ca plantă de leac împotriva bolilor renale.

Florile și frunzele creează o senzație răcoritoare și întrucât planta deshidratează, ea este recomandată în afecțiunile renale și vezicale. Marele medic naturist, preotul Künzle, istorisește în scrierile sale despre un bărbat de 45 de ani care suferea de o boală grea de rinichi ce se tot agrava. În cele din urmă a trebuit să-i fie scos un rinichi. Și celălalt rinichi avea puroi și nu mai putea funcționa normal. Atunci omul s-a pus pe o cură cu splinuță. A amestecat splinuță, drăgaică (sânziene) și urzică-moartă-galbenă în părți egale, și-a pregătit din ele un ceai și a băut 3-4 cești în timpul zilei, în înghițituri mici, drept care boala i-a trecut complet, după cum singur a declarat, în 14 zile.

Splinuța are efect împreună cu drăgaica și urzica-moartă-galbenă sau albă chiar și în scleroza renală, în irigarea renală și la racordarea la rinichiul artificial. În toate cele trei cazuri am putut obține succese prin tratamentul fitoterapeutic indicat. Astfel, un bărbat în vârstă de 52 de ani, considerat de doctori a avea scleroză renală incurabilă și pensionat de boală, a venit gâfâind și asudând la mine, după ce a urcat scara până la etajul întâi și s-a trântit – răsuflând din greu – într-un fotoliu. După numai o săptămână în care a băut zilnic câte 3 cești din amestecul de ceaiuri menționat, i-a mers deja vizibil mai bine. Folosea însă toate plantele proaspete, din natură. După a treia săptămână nu-l mai supăra nimic.

Citește și:   Nucul (Juglans regia)

Toate încordările nervoase de pe urma diverselor stări sufletești ale omului se descarcă prin rinichi. De aceea, după un șoc de ordin afectiv, fie moartea subită a cuiva apropiat și drag, fie orice altă nenorocire, se știe că rinichiul este cel care suferă mai mult. Splinuța se dovedește a fi o plantă medicinală care influențează cât se poate de pozitiv viața afectivă. Ca atare, ceaiul de splinuță ar trebui consumat neapărat în cazul unor decepții și al altor stări sufletești stresante.

Îngerul păzitor al plantelor medicinale se găsește în imediata apropiere a splinuței. Simțim efectul ei de echilibrare în stări emoționale grele, asemenea unei mâini care mângâie, consolează și calmează. Deja priveliștea splinuței în mijlocul naturii acționează asupra noastră liniștitor. Ar trebui să fim recunoscători că știm în apropierea noastră o plantă care aduce atâta mângâiere.

MOD DE FOLOSIRE

Prepararea ceaiului: Se opărește 1 linguriță (cu vârf) de splinuță cu 1/4 litru de apă și se lasă să stea puțin. – Din amestecul de ceaiuri deja menționat se ia tot 1 linguriță (cu vârf) și se pregătește ca mai sus.

Sursa: Maria Treben – Sanatate din farmacia Domnului
Foto: Freepik

- Anunț -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.