Sindromul Ménière

0
-Anunț-

Boală dată de leziuni vasculare care determină modificări de presiune ale lichidelor urechii interne (așa zisul hidrops labirintic), se caracterizează prin crize apărute brusc in plină sănătate aparentă, cu senzația de înfundare a auzului, zgomote puternice auriculare, amețeli (sub forma vertijului rotator), grețuri, vărsături, stare de rău, paloare, transpirații, tulburări de echilibru (tendința la cădere, dar numai spre o parte), fenomene agravate de închiderea ochilor, ca și de mișcările capului. Bolnavul acuză o senzație de teamă și neliniște; după câteva ore până la 1-2 zile fenomenele se remit, auzul se ameliorează ușor, fără să revină la nivelul anterior crizei, astfel că repetarea acestora îl deteriorează grav. Tratamentul constă in repaus la pat, in cameră cu lumină slabă, fără zgomot, administrarea de substanțe vasodilatatoare, regim fără sare și cu reducerea lichidelor, evitarea băuturilor alcoolice, administrarea de medicamente diuretice, medicație sedativă a sistemului nervos vegetativ și vitamine. Aceste medicamente se administrează sub formă de perfuzii intravenoase in condiții de spitalizare.

Tratamentul chirurgical se adresează formelor de boală cu crize frecvente și grave, care imobilizează la pat bolnavul timp îndelungat, cu funcția auditivă compromisă total sau foarte mult. Se indică distrugerea labirintului cu ultrasunete, distrugerea osmotică (cu clorură de sodiu), secțiunea nervului vestibular în conductul auditiv intern, drenajul sacului endolimfatic in meninge și altele, rezultatele fiind în general mulțumitoare.

Un regim alimentar cu evitarea toxicelor (ceai, cafea, tutun, alcool), a condimentelor, folosirea largă a legumelor crude, bogate in vitamine și săruri de potasiu, cu reducerea cantitativă a sării, regim de muncă și de odihnă echilibrat cu evitarea turelor prelungite, a muncii de noapte, a sedentarismului și obezității, mișcarea în aer liber ajută la prevenirea crizelor.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.