
Boala serului este un complex de fenomene instalate la 7-14, maximum 21 de zile după seroterapie (antitetanică, antidifterică, antirabică etc.).
Sindromul tip boala serului poate fi provocat prin același lanț patogenic de numeroși factori ca medicamente (peniciline, sulfamide), veninuri de șarpe și insecte, unele alimente. Clasic, simptomele apar la 7-14 zile după contactul sensibilizant și se datoresc formării de complexe imune între antigenul introdus și anticorpi circulanți din grupa IgG și IgM, complexe care activează factorii complementului.
Brutalitatea acestei reacții se caracterizează prin fenomene zgomotoese ca febră, artralgii, tumefaeți articulare, revărsate lichidiene pe seroase, urticarie, adenopatii, atingere renală etc. Asocierea acestor semne de suferința cu intervalul liber de la contactul sensibilizant sugerează diagnosticul, care este confirmat prin depistarea complexelor imune circulante.
Tratamentul curativ constă în recunoașterea și îndepărtarea alergenului, antihistaminice, adrenalină, efedrină pentru diminuarea fenomenelor cutanate, prednison în doze medii timp de 4-7 zile, redus lent, progresiv, pentru a preveni recăderea” simptomelor. Prevenirea simptomelor se face prin: evitarea principalelor medicamente sensibilizante, a seroterapiei mai ales la atopici, purificarea și concentrarea serurilor.