-Anunț-
Clinic, bolile cardiovasculare se manifestă prin simptome în raport cu boala, stadiul evolutiv și răsunetul pe care îl au asupra circulației și activităţii altor organe. Simptomele pot fi subiective (descrise de bolnav) și obiective (constatate de medic). Un bun istoric al apariţiei unui simptom și descrierea cauzelor care-l provoacă sunt uneori hotărâtoare.
În evaluarea simptomelor trebuie avut în vedere că o boală de inimă destul de evidentă poate evolua fără nici un simptom. Pe de altă parte, simptome comune asociate unei boli de inimă pot să fie de origine extracardiacă. Din 100 de pacienţi ce se adresează pentru consultație numai 30-40 sunt într-adevăr bolnavi de inimă.
- Durerea cardiacă apare în diverse circumstanțe: angina pectorală, infarctul miocardic, anevrism aortic, pericardite, stenoză aortică, mitrală, embolii pulmonare. Durerea poate fi de durată (infarct, pericardită) sau trecătoare (angina pectorală). Mai greu de caracterizat de bolnav este durerea în cazul unei spondiloze dorsale, osteocondrita sternală, nevralgii intercostale, pleurite, hernii diafragmatice.
- Palpitațiile se traduc prin creșterea frecvenței bătăilor inimii (tahicardie), cu ritm regulat sau cu intermitente (extrasistole) sau prin creştere accentuată a ritmului, aritmii paroxistice ca fibrilația sau tahicardia paroxistică. De cele mai multe ori nu au o semnificație patologică, fiind legate de surmenaj, emoții, exces de cafea, hipertiroidism.
- Dispneea sau dificultatea de respiraţie poate fi provocată de efort, alteori apare chiar în repaus, obligând bolnavul să stea în poziție șezândă.Când sufocarea devine insuportabilă, dispneea este dramatică, așa cum se întâmplă în edemul pulmonar acut, astmul cardiac. Dispnee cu grade variabile poate fi întâlnită în emfizemul pulmonar, gibozitate, anemii, nevroză cardiacă.
- Edemele cardiace traduc reținerea de apă în țesuturi; de obicei apar la glezne, când sânt moderate, moi și cu pielea de culoare normală. În apăsarea cu degetul lasă o urmă care le pune în evidență. Pot să se întindă pe abdomen, față, ascită în cazurile severe (anasarcă). Pot fi întâlnite în afecţiuni renale, hepatice, hipoproteinemie, tromboflebite.
- Cianoza se caracterizează prin culoare violacee a mucoaselor și tegumentului; în defectele congenitale este generalizată, datorită pătrunderii sângelui venos direct în circulația mare sau scăderii gradului de oxigenare.Cianoza poate fi întâlnită la adult în emfizem pulmonar sever, cord pulmonar decompensat, policitemie; cianoza parțială este consemnată în acrocianoză, tromboflebite cronice.
- Sincopele traduc un deficit tranzitoriu în irigarea cerebrală, cu pierderea cunoştinţei; se întâlnesc în afecţiuni diverse: stenoză aortică, fibrilație paroxistică, exces al unei medicaţii antihipertensive (agravate de poziția verticală).Oboseala generală reflectă uneori staza pulmonară, sau excesul de diuretice tiazidice (scăderea potasiului).
- Suflurile se explică prin zgomotul ce-l face scurgerea sângelui printr-un orificiu strâmtorat sau de refularea sângelui în cazul unor valvule incompetente . Sufluri fără nici o semnificație întâlnim în special la tineri emotivi, anemici, hipertiroidieni.
Foto: Freepik
- Anunț -