Simptomele menopauzei

0
Simptomele menopauzei
-Anunț-

La menopauza doua simptome domina tabloul clinic: modificările ciclului menstrual și manifestările vasomotorii.

Modificările ciclului menstrual

În premenopauza ciclurile menstruale devin neregulate (alternanta intre cicluri normale și cicluri scurte sau lungi, mărirea intervalelor dintre cicluri) și adesea se însoțesc de sângerări menstruale mai frecvente sau mai abundente. Fertilitatea scade simțitor. Fluxul menstrual diminua treptat (rareori brusc). Diminuarea funcției ovariene are loc progresiv. Amenoreea cu durata de 6 luni pana la 1 an definește trecerea la menopauza. Daca după 1 an survine sângerarea, atunci este vorba despre o afecțiune organica. Amenoreea poate fi declarata ca fiind instalata definitiv în condițiile în care testul la progestative este negativ timp de 3 luni consecutiv.

Daca nu apare hemoragia de privatie, după tratament cu progestative timp de 10 zile pe lună, 3 luni consecutiv, se poate confirma hipoestrogenemia și deci menopauza. Daca ciclul menstrual revine, tratamentul cu progestative trebuie continuat pana la instalarea menopauzei; astfel, vor fi diminuate simptomele suparatoare asociate instalarii menopauzei.

Bufeurile de caldura

Bufeurile sunt resimtite ca “valuri de caldura” care incep cu o senzatie de presiune la nivelul capului urmata de senzatie de caldura la nivelul toracelui, gatului și capului ce se intinde “în panza” în intregul organism, cu apariția de transpiratii abundente, precum și o discreta crestere a frecventei pulsului, fara cresteri ale tensiunii arteriale; episoadele de bufeuri dureaza 10-20 de minute. Bufeurile se pot intinde pe o perioada de 1-5 ani (1 an la aproximativ 20% din femei; pana la 5 ani la aproximativ 50%).

Bufeurile sunt prezente în procent de 60-75% la femeile aflate la menopauza și 95-100% în cazul instalarii unei menopauze chirurgicale; 50% din aceste simptome apar în perimenopauza. Intensitatea simptomatologiei este variabila, de la roseata la nivelul fetei pana la tulburari vasomotorii. Roseata la nivelul toracelui este insotita de transpiratii abundente. Frecventa lor este variabila de la o pacienta la alta, putând fi ocazionale pana la cotidiene sau nocturne. Cele nocturne trezesc femeia din somn și o determina sa isi schimbe camasa de noapte datorita transpiratiilor abundente. Bufeurile de caldura sunt asociate cu tulburari de somn. Cele diurne sunt favorizate de emotii, modificari ale temperaturii mediului ambiant sau de participarea la conferinte sau reuniuni. Ele sunt insotite de oprirea temporara a ciclului menstrual și dispar odata cu reaparitia ciclului menstrual.

Citește și:   Patologia ginecologica asociata menopauzei

În postmenopauza bufeurile de caldura pot sa nu se manifeste decat pe parcursul catorva luni pe an, dar pot persista timp indelungat. Este de mentionat ca acestea nu trebuie confundate cu cele care survin după o emotie puternica sau după consumul de alcool, după o masa copioasa, acestea fiind bufeuri de natura vasomotorie care nu survin niciodata noaptea, nu cresc în intensitate în perioada menopauzei și nu se insotesc de transpiratii abundente. Transpiratiile pot surveni pe tot parcursul zilei sau noaptea, apar cu cateva minute înaintea

bufeurilor de caldura, dar pot sa apara și izolat. Transpiratiile nocturne sunt la fel de tipice ca și bufeurile de caldura în perioada menopauzei. Ele dispar destul de rapid printr-un tratament bine adaptat.

După un an de la inceperea tratamentului substitutiv hormonal, aceste simptome sunt prezente în procent de 80%, iar după 5-10 ani de tratament, se reduc la 25-45% din cazuri. În perimenopauza, sunt prezente episoade zilnice de manifestari vasomotorii. Dintre factorii declansatori ai bufeurilor de caldura mentionam: stresul, consumul de alcool, caldura excesiva a mediului ambiant.

Alte manifestari ale menopauzei

  •   tulburari neuropsihice: depresie, insomnie, astenie fizica, nervozitate, tulburari de memorie/ pierderea memoriei, anxietate marcata, senzatia de “lipsa de aer”;
  •   scaderea libidoului (poate fi corelata mai mult cu factori psihici decat cu factori hormonali);
  •   semne cutanate de hiperandrogenism: dermatita seboreica a fetei, alopecie, hirsutism predominant la mustati și în regiunea mentoniera;
  •   dureri articulare difuze a caror patogenie nu este cunoscuta;
  •   vergeturi (datorate tulburarilor de hidratare a pielii și pierderii elasticitatii tegumentare);
  •   crestere în greutate (în medie 3-10 kg);
  •   tulburari gastrointestinale nespecifice (de exemplu diaree);
  •   palpitatii;
  •   modificari urinare;
  •   senzatie de oboseala;
  •   dificultati de concentrare;
  •   senzatie de frig;
  •   crampe musculare;
  •   modificari ale vocii;
  •   vertij.
Citește și:   Modificari ale pielii

Simptomatologia postmenopauzei este reprezentata de:

  •   oprirea ciclului menstrual;
  •   modificari hormonale;
  •   bufeurile de caldura cu durata mai mare noaptea;
  •   instabilitate emotionala;
  •   tahicardie;
  •   astenie fizica marcata
- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.