Schimbul de substanțe și energie în diverse condiții

0
Schimbul de substante si energie în diverse conditii
-Anunț-

Energia, care se găseşte sub formă latentă în compuşi chimici atat de complecşi, cum sant glucidele, proteinele şi lipidele din corpul nostru, se transformă în cursul oxidării acestora în diverse forme de energie, dar mai ales în căldură. Iată de ce această energie se măsoară de obicei în calorii mari (o calorie mare se numeşte cantitatea de căldură care poate ridica temperatura un ltru de apă cu un grad).

S-a stabilit prin cercetări speciale că în corpul nostru, prin oxidarea unui gram de glucide sau de proteine, se eliberează 4,1 calorii mari, iar prin oxidarea unui gram de lipide -9,3 calorii mari. In corpul omului adult, cu o greutate de 60-65 kg se eliberează zilnic, dacă individul se găseşte în repaus absolut, aproximativ 1 500 de calorii mari. Pentru a vedea mai clar, cat de mare este această cifră trebuie să arătăm că 1 500 de calorii mari sînt suficiente pentru a ridica temperatura a 50L apă cu 30°. Dar noi, de obicei, nu ne găsim întreaga zi în repaus absolut si de aceea cheltuiala zilnică de energie în organismul nostru este mult mai mare.

Schimbul de substante şi schimbul de energie, legat de primul, se modifică mult in functie de faptul dacă ne odihnim, lucrăm, ne deplasăm ş.a.m.d.

Cheltuiala de energie şi schimbul de substante cresc deosebit de mult în timpul efortului muscular. lată de ce alimentația celor care efectuează o muncă fizică şi a sportivilor trebuie să fie alcătuită dintr-o cantitate mai mare de produse, care să elibereze in organism mai multă energie.

Foto: Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.