In activitatea scoartei cerebrale, rolul esential îl joacă procesele de excitatie şi inhibitie, ca şi relatiile lor reciproce, stabilirea unor legături temporare şi elaborarea şi stingerea reflexelor conditionate.
Aci noi vom prezenta doar cateva particularităti ale reactiilor chimice din tesutul nervos cerebral, care sant necesare pentru activitatea sa.
In creier, schimbul de substante are multe puncte comune cu cel din alte organe, dar se deosebeşte printr-o intensitate mai mare.
Intensitatea schimbului de substante poate fi apreciată după valoarea consumului de oxigen. După cal culele oamenilor de ştiintă, creierul omului consumă 40-50 ml oxigen pe minut, în timp ce întregul organism în repaus consumă în aceeaşi perioadă de timp numai 240-300 ml oxigen, adică abia de 6 ori mai mult, deşi greutatea corpului omenesc este de ca a creierului.
Inima care functionează fără întrerupere are nevoie de foarte mult oxigen, dar creierul consumă şi mai mult.
Tesutul cerebral este extraordinar de sensibil la lipsa de oxigen. In cazul unui aport insuficient de oxigen şi al unei acumulări de bioxid de carbon excitabilitatea tesutului nervos scade.
De aici rezultă clar cît este de important să se respire aer curat în timpul oricărei munci. Dacă aerul este curat noi respirăm mai adinc, datorită cărui fapt organismul primeşte mai mult oxigen.
Aportul mărit de oxigen şi substante nutritive în creierul în activitate se realizează nu numai printr-o respirație mai profundă, ci şi printr-un aflux mărit de sange la creier.
De mare însemnătate pentru activitatea normală a creierului este vitamina B. In primul rand, numai in prezența acestei vitamine pot avea loc transformările chimice ale glucozei, care reprezintă sursa principală de energie pentru creier. In al doilea rand, vitamina B, participă la procesul de excitatie din celulele nervoase.
Ambele functii ne obligă să acordăm o atentie deosebit de mare cantitătii de vitamină B din hrană. In cazul unei munci intelectuale sau fizice intense, doza zilnică de vitamină B trebuie mărită.