Rolul psihicului – Tratamentul cancerului

0
-Anunț-

După cum reiese din capitolele precedente, în epoca modernă există premise optimiste în ceea ce privește tratamentul cu succes al bolii canceroase. A fost subliniat rolul prevenirii tumorilor maligne, valoarea diagnosticului precoce prin prezentarea la timp la medic și importanța unui tratament complex, judicios ales și susținut.

Toate acestea cer o atenție deosebită din partea bolnavilor, precum și încredere în clinicienii specializați și în metodele moderne de tratament.

Înțelegerea de către bolnav a procesului de malignizare, a evoluției bolii, cunoașterea metodelor terapeutice au permis ca legătura bolnav-clinician să fie așezată pe baze optime de încredere și colaborare reciprocă. Bolnavii informați și cu moral bun sunt mai receptivi la tratament. Rolul psihologic, valoarea pozitivă a încrederii și a optimismului și valoarea negativă a temerilor și a prejudecăților față de diferite acte moderne de tratament (chirurgie, radioterapie, chimioterapie) sunt evidente. Credința pacientului că un control al bolii canceroase și un tratament corect cu șanse de reușită sunt posibile și speranța în cele mai bune rezultate sunt necesare pentru o evoluție favorabilă a bolii.

Alături de echipa medicală de specialiști, o deosebită importanță pentru bolnavul canceros o are mediul în care acesta trăiește, suportul moral al familiei, prietenilor, colegilor de muncă sau de școală. Resursele psihice ale bolnavului, răbdarea în fața unor tratamente de lungă durată și încrederea în reușita lor, depind foarte mult de contextul mediului familial, social și de relații al fiecărui bolnav. Rămânerea cât mai îndelungată a bolnavului în mediul său de muncă sau de școală, tratamentele ambulatorii care permit bolnavului o viață normală în mijlocul familiilor lor, metodele de recuperare fizică și psihică a bolnavului canceros sunt deziderate ale tratamentului modern al tumorilor maligne.

Citește și:   Cancerul - O problemă prioritară de sănătate publică

De aceea, cancerul, boala secolului nostru, trebuie privit cu atenția cuvenită pentru frecvența și gravitatea cu care se manifestă, dar și cu optimism pe baze reale ce decurg din posibilitățile moderne din ce în ce mai mari de depistare și tratament eficient.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.