Riscuri de cancer, semne, simptome, teste, tratamente și multe altele

0
Riscuri de cancer, semne, simptome, teste, tratamente și multe altele
-Anunț-

Cancerul este un termen larg folosit pentru a descrie multe boli diferite. În general, cancerul apare atunci când celulele anormale din corpul tău cresc scăpate de sub control și scot celulele normale.

Poate începe aproape oriunde. Cancerul poate rămâne într-un singur loc sau poate metastaza – răspândit în tot corpul. Unele tipuri de cancer cresc lent, în timp ce altele cresc rapid.

Majoritatea cancerelor sunt numite după locul în care încep în organism. De exemplu, „cancerul de sân” începe în țesutul mamar.

Multe tipuri de cancer formează tumori solide, care sunt excrescențe de țesut. Dar cancerele de sânge, cum ar fi leucemia , nu cresc în general ca tumori; rămân sub formă de celule individuale. Tumorile pot fi fie maligne (canceroase), fie benigne (necanceroase).

Prevalență: Cancerul este o boală comună

Potrivit Institutului Național al Cancerului, mai mult de 1,6 milioane de cazuri noi de cancer sunt diagnosticate în Statele Unite în fiecare an. Aproximativ 597.690 de oameni mor anual din cauza unei forme a bolii.

Datele arată, de asemenea, că peste 38% dintre bărbați și femei vor fi diagnosticați cu o formă de cancer la un moment dat în viață.

Cancerul este a doua cauză de deces în această țară, după bolile de inimă.

Oricine poate face cancer, dar riscul crește pe măsură ce îmbătrânești. Aproape 9 din 10 tipuri de cancer sunt diagnosticate la persoanele cu vârsta de 50 de ani sau mai mult.

Vestea bună este că ratele de supraviețuire se îmbunătățesc pentru multe tipuri de cancer din cauza progreselor în screening și tratament.

Factorul genetic: cum se întâmplă cancerul

Cancerul este o boală genetică, ceea ce înseamnă că este cauzată de modificări ale genelor care controlează modul în care celulele cresc și se divid în corpul tău.

Aceste modificări ale genelor, uneori numite „mutații” provoacă o varietate de modificări care pot face o celulă canceroasă. Unele mutații accelerează ritmul în care o celulă se dublează, altele împiedică celulele să știe când să se oprească diviziunea, iar altele le împiedică să moară așa cum ar trebui să facă celulele normale. Când o celulă a dobândit suficiente din aceste mutații pentru a interfera cu „regulile” prin care se comportă celulele normale, a devenit canceroasă.

Mutațiile pot fi moștenite la naștere sau dobândite în timpul vieții. Expunerea la substanțe nocive, cum ar fi fumul de tutun sau radiațiile, vă poate deteriora ADN-ul și poate provoca modificări ale genelor. Alți factori de stil de viață, cum ar fi expunerea extinsă la soare, pot duce, de asemenea, la mutații.

Doar pentru că te-ai născut cu o anumită mutație nu garantează întotdeauna că vei dezvolta cancer. Doar 5 până la 10% dintre cancere sunt rezultatul direct al unei mutații moștenite de la un părinte. De obicei, mutațiile moștenite și dobândite lucrează împreună pentru a provoca cancer. De exemplu, ai putea moșteni o genă de la părinții tăi care te face mai probabil să dezvolți un anumit tip de cancer atunci când ești expus la fumul de tutun.

Citește și:   De ce apare sânge în urină (hematurie)?

Metastaze: Când cancerul se răspândește

Cancerul se poate răspândi din zona pe care a început-o în alte locuri din corpul tău. Acest lucru este cunoscut sub numele de metastază.

Cancerul metastatic poate afecta multe organe ale corpului dumneavoastră, dar are în continuare același tip de celule canceroase ca și cancerul original. Medicii vă vor denumi cancerul în funcție de locația sa primară. Deci, cancerul pancreatic care s-a răspândit la ficat este încă cunoscut sub numele de cancer pancreatic.

În general, celulele canceroase metastatice arată la fel ca celulele cancerului inițial atunci când sunt privite la microscop.

Când cancerul se răspândește, devine mult mai greu de tratat pentru medici.

Cancerul încep într-o varietate de țesuturi diferite din organism

Cancerul poate apărea oriunde în corpul tău. Există multe tipuri de cancer și fiecare tip are, de asemenea, propriile subtipuri pe care medicii le pot aborda diferit.

Cancerele sunt uneori împărțite în categorii, inclusiv următoarele:

Carcinoame  Acestea sunt cele mai comune tipuri. Sunt formate din celule epiteliale, care căptușesc suprafețele interioare și exterioare ale corpului. Carcinoamele pot fi împărțite în următoarele subcategorii:

  • Adenocarcinoamele se dezvoltă în celulele epiteliale care produc fluide sau mucus . Cancerele de sân, de colon și de prostată sunt adenocarcinoame.
  • Carcinoamele bazocelulare încep în stratul de bază inferior al pielii.
  • Carcinoamele cu celule scuamoase se formează în celulele epiteliale care se află chiar sub suprafața exterioară a pielii. Celulele scuamoase căptușesc și organe, cum ar fi intestinele, stomacul, vezica urinară, plămânii și rinichii.
  • Carcinoamele cu celule tranziționale se formează într-un tip de țesut numit epiteliu tranzițional. Cancerele vezicii urinare, ureterelor sau rinichilor sunt uneori carcinoame cu celule tranzitorii.

Sarcoame  Sarcoamele se formează în oase și în țesuturile moi (mușchi, vase de sânge, grăsime, tendoane, ligamente sau vase limfatice) ale corpului. Osteosarcomul este un tip comun de cancer osos. Sarcoamele de țesut moale includ sarcomul Kaposi , liposarcomul și altele.

Leucemii  Cancerele care încep în celulele care formează sânge sunt leucemiile. De obicei, nu formează tumori, ci cresc în sânge și măduva osoasă.

Limfoamele  Limfoamele sunt tipuri de cancer care se dezvoltă din limfocite normale, care sunt celule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor și care fac parte din sistemul tău imunitar. Limfomul Hodgkin și limfomul non-Hodgkin sunt cele două tipuri principale.

Melanoame  Aceste tipuri de cancer încep în celulele numite melanocite, care dau culoarea pielii. De cele mai multe ori, melanoamele se formează pe piele, dar se pot dezvolta și în alte zone, precum ochiul.

Mielomul  multiplu Mielomul multiplu este un tip de cancer de sânge care este derivat din celulele plasmatice, care sunt un tip de celulă imunitară.

Tumori ale creierului și ale măduvei spinării : Aceste tumori se formează în sistemul nervos al corpului.

Tumori neuroendocrine  Se dezvoltă în celulele care eliberează hormoni în sânge.

Tumori carcinoide  Acestea sunt un tip de tumoare neuroendocrină care se găsesc de obicei în rect și intestinul subțire.

Citește și:   Ce sunt antibioticele?

Tumorile cu celule  germinale Tumorile cu celulele germinale încep în celulele reproductive (ovul sau spermatozoizii) ale corpului dumneavoastră.

Viața cu cancer

Cu ani în urmă, persoanele cu cancer nu supraviețuiau mult timp. Datorită progreselor medicale, perspectivele s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani.

Astăzi, aproximativ 15 milioane de oameni din Statele Unite trăiesc cu cancer.

În ultimii ani, mișcările de conștientizare a cancerului au atras atenția asupra tuturor diferitelor tipuri de cancer. Este posibil să fi văzut sau purtat o panglică împotriva cancerului pentru a vă întreține pe dumneavoastră sau pe cineva drag, ca parte a unei campanii de cancer. Aceste programe ajută la strângerea de fonduri atât de necesare pentru cercetare și dezvoltare de medicamente.

Care sunt factorii de risc pentru cancer?

Cancerul nu este o singură boală, ci multe. Fiecare are nevoie de îngrijire specială și de strategia sa de tratament. Dar un lucru despre cancer este ușor de înțeles: este mult mai bine să nu-l faci de la început.

Cum faci asta? Prin evitarea riscurilor. Medicii înțeleg multe despre ceea ce poate provoca cancer și ar trebui să stai departe de aceste cauze. Primul dintre ele este fumatul. Este o cauză primară a cancerului pulmonar și a mai mult de o duzină de alte tipuri de cancer. Și există și alte cauze: dietele nesănătoase, obezitatea, lipsa exercițiilor fizice, excesul de alcool și expunerea la soare, printre altele. Cunoașteți și evitați factorii de risc și puteți ajuta la prevenirea cancerului .

Care sunt semnele și simptomele cancerului?

Cunoașterea semnelor și simptomelor cancerului vă poate ajuta pe dumneavoastră și pe medicul dumneavoastră să faceți un diagnostic rapid, astfel încât cancerul să poată fi tratat din timp. Și asta poate crește șansele ca tratamentul să aibă succes.

Indicațiile cancerului includ lucruri precum pierderea în greutate inexplicabilă, febră și transpirații nocturne, oboseală extremă și sângerări inexplicabile. Niciunul dintre aceste semne nu ar trebui să provoace îngrijorare imediată; nu înseamnă întotdeauna că ai cancer. Unele dintre ele pot fi cauzate de boli complet care nu au legătură. Dar cu cât știi mai multe și cu cât te duci la medic mai devreme, cu atât este mai probabil ca tu și medicul dumneavoastră să descoperiți indicațiile cancerului și să începeți tratamentul.

Cine ar trebui testat pentru cancer?

Unele tipuri de cancer pot începe să crească fără semne sau simptome vizibile pentru dumneavoastră sau pentru medicul dumneavoastră. Pentru a găsi aceste tipuri de cancer devreme, cercetătorii au dezvoltat o varietate de instrumente de screening care pot indica prezența cancerului înainte ca acesta să se facă cunoscut.

Printre tipurile de cancer pentru care este disponibil screening-ul se numără cancerele de sân, colon, rect, plămâni și col uterin.

Este important să rețineți că screening-ul și diagnosticul sunt diferite. Un rezultat pozitiv la un test de screening nu înseamnă că aveți cancer. Dar adesea înseamnă că aveți nevoie de mai multe teste pentru a pune un diagnostic definitiv, într-un fel sau altul.

Citește și:   Ce este cancerul vezicii urinare?

Ce teste sunt folosite pentru a diagnostica cancerul?

Dacă vii cu rezultate pozitive la un test de screening, nu te panica! Pentru unele tipuri de cancer, medicii au instrumente bune de diagnostic care pot merge dincolo de screening și vă pot spune dacă aveți sau nu cancer.

Imagistica este un instrument obișnuit utilizat pentru a confirma constatările suspecte în timpul screening-ului cancerului , inclusiv tomografii , raze X, RMN și mamografii , printre altele. Un altul este ceea ce se numește endoscopie, în care medicii introduc un tub în corp pentru a arunca o privire atentă în jur și pentru a vedea dacă pot detecta vreo tumoră. Și un al treilea instrument este biopsia , în care medicii prelevează o mică mostră de țesut pentru a căuta cancer. Unele dintre teste sunt mai precise decât altele, dar toate pot ajuta la stabilirea unui diagnostic.

Stadiul unui cancer va ghida tratamentul

Când cancerul este diagnosticat, dumneavoastră și medicul dumneavoastră veți dori să știți cât de mult a progresat cancerul. Un instrument de diagnostic a depistat-o ​​devreme? Sau este într-o etapă târzie în care, poate, a început deja să se răspândească în tot organismul?

Etapa 1 înseamnă că este prezent cancerul. Stadiile 2 și 3 înseamnă că tumora a crescut și a început să se răspândească în țesuturile din apropiere. În general, stadiul 4 înseamnă că s-a răspândit în părți îndepărtate ale corpului. Fiecare tip de cancer are un sistem distinct de stadializare, iar interpretarea stadializării cancerului poate fi dificilă. Oncologul dumneavoastră vă poate explica ce înseamnă etapele dumneavoastră.

Există un arsenal de arme pentru a trata cancerul

Oncologii au o selecție largă și în creștere de tratamente pe care le pot folosi acum pentru a lupta împotriva cancerului. Mulți pacienți cu cancer se pot aștepta să primească o combinație de tratamente, în funcție de tipul de cancer pe care îl au și de stadiul în care se află.

Chirurgia poate fi folosită pentru a elimina tumorile, iar chimioterapia și radiațiile pot fi folosite pentru a ucide celulele canceroase; uneori, pacienții primesc toate aceste trei abordări de tratament.

Imunoterapia este o opțiune de tratament mai nouă, în care terapia crește capacitatea celulelor imunitare ale corpului de a recunoaște și ataca mai bine celulele canceroase. Un alt tratament mai nou este terapia țintită, în care medicii atacă direct genele sau căile chimice care stimulează creșterea cancerului. Noi imunoterapii și terapii țintite sunt dezvoltate în fiecare an.

Îngrijirea paliativă poate ajuta la ameliorarea disconfortului

După cum vă poate spune oricine care a suferit un tratament pentru cancer , terapia poate fi adesea greu de suportat și uneori poate provoca efecte secundare periculoase. Tratarea acestor simptome poate îmbunătăți viața pacienților în timp ce ei și medicii lor încearcă să scape de cancerul lor. Un astfel de tratament este denumit îngrijire paliativă sau îngrijire de susținere. Tratamentele includ medicamente, sprijin emoțional, tehnici de relaxare, suport nutrițional și multe altele. Acest tip de îngrijire poate fi important și pentru copii, precum și pentru adulți.

Image by Alterio Felines from Pixabay

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.