Rezistenta organismului la frig poate fi marită

0
Rezistenta organismului la frig poate fi marită
-Anunț-

Incă de la sfarşitul secolului trecut, fiziologul rus V. V. Paşutin a efectuat următoarea experientă simplă asupra sa însuşi. In camera in care locuia, din cauza proastei constructii a duşumelei, într-unul din colturi, iarna se producea totdeauna un curent de aer rece. De fiecare dată, cand Paşutin stătea 5-10 minute cu picioarele încăltate cu ghete obişnuite de piele, pe această portiune de duşumea, îi apărea îndată guturaiul, adică crestea mult cantitatea de mucus, secretată de glande in cavitatile nazale; sanguine ale mucoasei se dilatau şi creştea permeabilitatea peretilor lor.
Aşadar, răcirea picioarelor provoca tulburarea activităii normale a glandelor mucoase şi a vaselor sanguine din nas, deşi nasul nu a fost supus răcirii.
O asemenea actiune ,,reflexă este uşor de înteles dacă ne amintim că toate părtile corpului omenesc sînt legate indisolubil între ele, mai ales prin intermediul sistemului nervos.

Ulterior experientele lui Paşutin au fost continuate şi iată ce au arătat. Tinand picioarele în apă rece (temperatura de 10-12°), oamenii nedeprinşi cu aceasta au făcut guturai şi au început să strănute, iar uneori să tuşească. Dar dacă în decurs de cateva zile răcirea picioarelor a fost repetată de mai multe ori în apă la fel de rece, fenomenele provocate de această răcire au devenit treptat tot mai slabe şi după cateva zile tinerea picioarelor în apă rece nu mai era însotită de nici un fel de fenomene neplăcute.

Tinerea picioarelor în apă mai rece a provocat guturai şi tuse mai puternice. Totuşi şi în acest caz, după răciri sistematice ale picioarelor, repetate zilnic, rezistenta organismului fată de răcirea picioarelor a crescut, mentinandu-se un oarecare timp şi după încetarea răcirii, repetate sistematic, a picioarelor. Dar cu timpul această rezistentă a dispărut.

Citește și:   Temperatura, umiditatea și mișcarea aerului

Noi am prezentat două exemple de rezistentă (călire) a organismului la frig. Intr-un caz (răcirea mainilor) această rezistentă a apărut ca urmare a conditiilor de viată a omului, iar în celălalt (răcirea picioarelor) s-a produs datorită unor conditii create artificial.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.