Reumatismul cardioarticular și bolile valvulare

0
Reumatismul cardioarticular, bolile valvulare
-Anunț-

În prezent, este admis că reumatismul cardioarticular denumit febra reumatică, reumatismul poliarticular acut (boala Bouillaud-Sokolski) este o boală declanșată de infecții repetate cu streptococi hemolitici de tip A, sensibilizând anumite organisme și provocând apariția de diverse leziuni cardiace.

Cel mai des este întâlnită între 5 și 18 ani, încât se poate conchide că bolile inimii dobândite de copii și adolescenţi sunt de origine reumatismală în majoritatea cazurilor.

Boala începe printr-o infecție streptococică uneori repetată, manifestată clinic prin rinofaringită, angină roșie, otită sau scarlatină, erizipel; urmează o perioadă de acalmie de 7-28 de zile după care se instalează faza acută, ce se traduce prin poliartralgii sau tumefieri dureroase ale articulațiilor, foarte trecătoare și mobile, febră și transpirație. Reumatismul cardiovascular, linge articulațiile și mușcă inima”. Astfel, pot să apară determinări cardiace diverse, endocardită, miocardită, pericardită sau extracardiace nervoase (coreea)*, pleurale, cutanate (noduli subcutanați, eritem nodos).

În 20-30% din cazuri nu se constată dureri articulare; este forma cea mai înşelătoare a bolii. Astfel, după o rinofaringită banală în aparenţă după 2-3 săptămâni copilul devine palid, slăbeşte, apetitul diminuă. Dacă familia este atentă se poate cerceta o eventuală localizare cardiacă, dar această formă asimptomatică rămâne de cele mai multe ori nediagnosticată.

Endocardita reumatismală se localizează cel mai des pe inima stingă, lezând în primul rând valvulele mitrale și mai puțin pe cele aortice. După stingerea endocarditei, prin cicatrizare valvulele rămân deformate determinând fie obstrucții ale orificiilor (în stenoza rală sau aortică), fie distrugeri ale valvulelor (în insuficienţa aortică sau mitrală). Localizările reumatice la inima dreaptă sunt foarte rare (stenoza sau insuficienţa tricuspidă). În unele cazuri sunt lezate valvulele de la orificii diferite, de exemplu stenoza mitrală asociată cu insuficiența aortică. Bolile valvulare reumatismale antrenează tulburări în jocul valvulelor; în cazul stenozei mitrale dificultățile de scurgere

Citește și:   Prevenirea bolilor cardiovasculare și a complicaţiilor

* Coreea se traduce prin mişcări dezordonate ale membrelor sau ale feței, în special când copilul mănâncă, se îmbracă, scrie ale sângelui în ventriculul sting duc la stază în circulaţia pulmonară (hemoptizii, edem pulmonar acut). În insuficienţa aortică, incompetența valvulară lasă ca o parte din sângele expulzat în aortă să revină în ventriculul sting, privind circulația mare de o parte din debit, și pe de altă parte determină o hipertrofie a ventriculului sting. De cele mai multe ori boala reumatismală recidivează, ceea ce face ca noile procese de endocardită să antreneze noi cicatrice fibroase și, ca urmare, noi mutilări ale aparatelor valvulare.

Prevenirea și tratamentul reumatismului cardioarticular, ca ale bolilor valvulare urmăresc următoarele obiective:

a) Prevenirea reumatismului cardiovascular constă în combaterea infecţiilor cu streptococi hemolitici de tip A prin penicilinoterapie prelungită.

Vor fi cercetate și îndepărtate operator focarele posibile de reinfecţie (amigdale, polipi, otite, sinuzită). Se impune un control periodic al copiilor care au avut streptococi hemolitici în exsudatul faringian sau care au avut scarlatină. O atenţie mărită trebuie acordată copiilor care după o angină roșie se plâng de uşoare dureri articulare, slăbesc; în asemenea cazuri medicul va decide dacă sânt necesare diverse examene (VSH, ASLO). Asanarea unui „gât streptococic” nu trebuie făcută numai prin mijloace medicale; trebuie să recurgem și la factori naturali și anume helioterapie, exerciții în aer liber care să crească rezistenţa copiilor.

b) Tratamentul în faza acută se face sub control medical și constă în administrarea de penicilină, medicații antiinflamatorii (derivați corticoizi, ACTH, aspirină, salicilaţi), repausul la pat. Convalescența este de 3-5 săptămâni si uneori, în cazurile mai severe, de 2-3 luni; în acest interval bolnavul trebuie să respecte prescripţiile medicale. Rezultatele tratamentului depind de precocitatea diagnosticului; deși nu poate împiedica totdeauna o lezare valvulară totuși evită o mutilare severă a aparatelor valvulare.

Citește și:   Sarcina, bolile inimii și vaselor

c) Evitarea recidivelor reumatice. Reumatismul cardioarticular are o evoluţie foarte înşelătoare; procesele inflamatorii se pot reactualiza numai la inimă, fără dureri articulare. De aceea trebuie considerat ca o boală cronică, si orice purtător de boală valvulară reumatismală poate să facă în orice moment un nou proces de endocardită. O cercetare a vitezei de sedimentare, ASLO, sunt uneori investigații necesare. De asemenea se impune o dispensarizare a copiilor suspectaţi de reumatism cardioarticular; în aceste cazuri cercetarea temperaturii, diverse examene de laborator pot fi utile și evită o eventuală localizare cardiacă. Supravegherea acestor copii trebuie făcută periodic la cel puțin 14 zile sau chiar mai des, după orice acces de amigdalită, rinofaringită.

d) Asanarea focarelor de infecție la bolnavii cu boli valvulare reumatismale este obligatorie. Trebuie cercetate diversele localizări posibile ale infecției de focar: amigdale, granulom dentar, colecistită, prostatită, salpingită, abces dentar. De la un focar infecțios pot porni diverși germeni: streptococ, stafilococ, enterococ, ducând la stări septicemice, suprainfectând valvulele deja lezate, conducând la endocardite bacteriene acute sau lente. Complicația endocardică se traduce prin stare subfebrilă prelungită și destul de des bolnavii cred că au o viroză respiratorie sau o infecţie banală. Orice bolnav cu o boală valvulară reumatică care are o stare febrilă prelungită trebuie să se prezinte medicului. Depistarea precoce a endocarditelor maligne duce la vindecare; în caz contrar, în afară de extinderea leziunilor endocardiace, poate să survină embolii, grefa bacteriană pe valvule favorizând formarea de vegetații și de cheaguri sangvine. Luate de curentul sangvin, părţi din vegetațiile valvulare sau din cheaguri se pot opri în plămâni, creier sau în membrele inferioare, ducând la tulburări grave ireversibile.

Citește și:   Bolile arterelor periferice

Luând măsurile de prevenire și tratare a oricărei infecții, grație numeroaselor mijloace terapeutice (antibiotice, sulfamide), evoluţia bolilor valvulare reumatismale poate fi favorabilă, iar progresele făcute de chirurgia cardiacă prin corectarea viciilor valvulare și aplicarea de valvule artificiale au schimbat radical prognosticul.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.