OUĂ FIERTE MOI
Se socotesc câte 2 ouă de persoană.
Ouăle pentru fiert trebuie să fie foarte proaspete. Dacă nu sunt curate trebuie spălate înainte de a fi puse la fiert: petele care nu se duc, se freacă ușor cu putină sare fina.
Ca să rămână cleioase, ouăle se pot fierbe in mai multe feluri :
Se pune într-o cratiță apa să clocotească. Când dă în clocot, se trage cratiță pe marginea mașinii, se pun ouăle cu o lingură, cu grijă ca să nu crape, se acoperă cu un capac si se țin astfel 4 minute, fără să mai dea in clocot.
Se pune la fiert în cratiță apă suficientă ca să poată acoperi ouăle.
Când apa fierbe, se pun ouăle cu o lingură, încet, ca să nu se spargă, se acoperă și se lasă să dea in clocot. Se țin 3 minute pe foc. Se scot îndată din apă.
Se pune cratiță cu apă la fiert. Când apa clocotește se pun ouăle, se acoperă și se țin la foc iute să clocotească numai un minut. Se dă cratiță cu totul la o parte de pe foc și se lasă încă 5 minute ouăle în apă.
Acest fel de a fierbe ouăle are avantajul că atunci când nu sunt servite imediat se păstrează un timp fierbinți în apă, fără ca să se întărească prea tare.
OUĂ JUMATATE TARI
Se socotesc câte 2 ouă de persoană.
Ouăle jumătate tari au albușul întărit, iar gălbenușul moale. Se aleg ouă foarte proaspete și se pun la fiert în apă clocotită și destulă ca să le acopere cu totul. Se lasă pe foc iute să fiarbă 6 minute. Se scurge apa fierbinte si se toarnă peste ouă apă rece, în care se țin încă 5 minute. Se descojesc cu grijă și destul de repede, ca să nu se răcească de tot. Pentru a-l curăța ușor, iei oul în mina stingă și-l lovești ușor de jur împrejur cu lama unui cuțit. Coaja se sparge in bucăți mici de tot și se desface ușor de pe ou. Când nu se servesc imediat, se țin în apă călduță.
OUĂ CU SPANAC
6 ouă, 1,5 kg spanac, 1 lingura de unt, 1/2 lingură de făină, 6 felii de pâine, sare.
Se pregătește pireul de spanac. Separat se prăjesc în unt feliile de pâine. Se fierb ouăle jumătate tari, se curăță și se așază câte unul peste o felie de pline prăjită. Deasupra se toarnă pireul de spanac, fierbinte.
SUFLEU CU OUĂ
6 ouă, 1 lingură de unt, 1 lingură de făină, 1/2 l lapte, 2 albușuri, sare, un praf de piper, 1 lingură de brânză rasă.
Se fierb ouăle jumătate tari și se așază într-o farfurie de sticlă rezistentă la foc, unsă cu unt. Separat se face următorul sos de făină: se prăjește ușor în unt o lingură de făină și înainte de a se îngălbeni, se stinge cu lapte fier binte. Se amestecă mereu cu lingura, ca să nu se facă cocoloase. Se pune sare si un praf de piper, se trage pe marginea mașinii și se lasă să fiarbă încet vreo jumătate de oră ca să scadă. Se amestecă din timp în timp ca să nu se prindă. Când sosul este destul de gros, se amestecă cu două albușuri bătute spumă, se toarnă peste ouă se presară cu brânză rasă și se dă la cuptor la foc potrivit. Se așază pe grătar ca să aibă căldură mai mult de sus și să nu se întărească ouăle.
OCHIURI ROMANESTI
Se socotesc câte 2 ouă de persoană; pentru 2 ouă, 3 linguri de unt topit.
Se pune într-o cratiță apă la fiert, fără sare. Cratiță trebuie să fie destul de mare pentru ca ouăle să nu fiarbă înghesuite unele în altele și să poată fi ușor scoase din apă. Când apa clocotește, se sparg ouăle pe rând într-o farfurioară mică și li se dă drumul în cratiță, binișor, ca să nu se sfărâme. Se acoperă cratiță, se trage mai la o parte, pe foc mic, astfel încit să nu mai clocotească. Se țin 3 minute, până ce albușul este coagulat fără ca gălbenușul să fie răscopt. Se scot cu grijă, cu o lingură lată, găurită, se așază pe farfuria cu care vor fi servite la masă și peste ele se toarnă unt topit, fierbinte. La fiert se poate adăuga puțin oțet (o lingură la un litru de apă). Acesta ajută ca albușul să nu se resfire în apă și să se coaguleze egal în jurul gălbenușului. Ouăle pentru ochiuri românești trebuie să fie tot atât de proaspete ca și ouăle de fiert.
OCHIURI CU BRINZA
6 ouă, 1 lingură unt, 1/2 lingură de făină, 1/2 l lapte, 3 linguri de brânză rasă, sare.
Se fac ochiuri românești fierte ca mai sus în apă cu puțin oțet. Se scurg și se așază într-o farfurie unsă cu unt și rezistentă la foc. Separat se face un sos alb, din unt și făină, stins cu o cească mare de lapte; se adaugă caș caval sau altă brânză rasă. Se lasă să fiarbă totul vreo 5 minute, amestecîndu-l mereu, ca să nu se prindă de fund.
Se toarnă peste ouă, se presară brânza rasă și se dă 5 minute la cuptor, la foc foarte iute. Se poate servi imediat, fără să fie dat la cuptor.
OCHIURI CU PRAZ
6 OUĂ, 2 linguri de unt, 1/2 lingură de făină, 2 cești cu lapte, 1 fir de praz, 6 felii de pâine, 1 lingură brânză rasă, sare.
Se pregătesc ochiuri românești și se așază într-o farfurie ce merge la foc, fiecare ou bine scurs, pe o felie de pline prăjită în unt. Se face un sos alb ca mai sus, în loc de brânză însă se pune un praz tăiat ca fideaua înăbușit in unt. Se toarnă peste ouă. Se presară brânză rasă și se dă la cuptor, la foc iute.
OCHIURI LA CAPAC
Se socotesc câte 2 ouă și unt câte o jumătate de nucă pentru fiecare persoană.
Ochiurile la capac se pregătesc în farfurioare sau tigaite rezistente la foc, cu care pot fi servite și la masă. Numărul farfurioarelor trebuie să fie egal cu numărul persoanelor. Mărimea farfurici trebuie să fie potrivită, ca sa incapă numai bine 2 ouă. Se așază farfurioarele pe mașină și se pune în fiecare câte o bucățică mică de unt proaspat. Când untul s-a topit, se sparg ouăle, cu grija, in farfurioară. Sare se pune puțină numai pe albus, deoarece pe galbenus ar lăsa urme albicioase, care strică aspectul ouălor. Se țin pe mașină cam 4 minute, la foc mic, până ce albușul devine lăptos. Se servesc fiebinți, îndată ce sunt gata.
OCHIURI LA CAPAC CU SMINTINA
6 ouă, 1/2 lingură de unt, 2 linguri de smântâna, sare, 1/2 lingură de cascaval ras.
Se pregătesc ochiurile la capac după cum am arătat mai sus, doar că se întrebuințează o singură formă cu marginile scunde, rezistentă la foc. Când ochiurile încep să se prindă, se toarnă peste ele smântâna amestecată cu un praf de sare, iar deasupra se presară cașcaval ras. Se dau puțin la cuptor.
OCHIURI CU SOS DE ROȘII
6 ouă, 1/2 lingură de unt, 1/2 lingură de cașcaval. Pentru sos: 500 g roșii, unt proaspăt cit o nucă, un praf de făină, sare, I linguriță de zahăr, o frunză de țelină.
Se pregătesc ochiurile la fel ca mai sus. In loc de smântână însă, se toarnă deasupra un sos de roșii, se presară cașcaval ras și se dau la cuptor.
OCHIURI CU SLANINA
6 ouă, 50 g slănină fiartă sau afumata, 50 g șvaițer, 2 linguri de smântână.
Într-o farfurie rezistentă la foc se pun feliuțe subțiri, nu prea mari. de slănină și deasupra bucățele tot destul de subtiri, de svaiter. Când slănina începe să se rumenească se sparg deasupra ouăle cu grijă, se sărează, se pun două linguri de smântână și se dau la cuptor la foc iute.
OCHIURI IN TOMATE
6 ouă, 6 roșii frumoase, 1 lingura de unt proaspat, 6 feliute mici de șunca, sare.
Se aleg pătlăgelele roșii netede si destul de mari, ca să incapă in fie care câte un ou. Se taie capacul, se golesc de miez, se pune în fiecare câte o bucatică mică de unt proapăt și un praf de sare se așază într-o tavă unsă cu unt. Se dau la cuptor la foc iute si se țin până se infierbintă. Intre timp pregătim ochiurile în apă. Se pune în fiecare roșie celte o feliută de șuncă rumenită în tavă, sau câteva felii de ciuperci înăbușite in unt. Deasupra se așază oul bine scurs de apă. Se dau câteva minute la cuptor și se servesc.
OCHIURI IN CUIB
6 OUĂ, 6 felii de parizer, 1/2 lingură untura, sare, câteva frunze de salata. Se încinge untura intr-o tigaie si se așază feliile de parizer. La căldură, pielita dimprejur se stringe, felia de parizer luând forma unui cuib, în care se sparge câte un ou. Se presară albusul cu puțină sare si se țin pe mașină, până când sunt ochiurile gata. Se așază pe farfurie cu frunze de salată împrejur.
Pentru ca să iasă bine cuiburile, feliile de parizer trebuie să fie neapărat întregi. OCHIURI PE SALATA
6 ouă, 2 salate frumoase, 2 linguri de unt, sare si piper (facultativ). Se alege frunza de salată verde și se opărește în apă cu sare. Se scurge, se adaugă o lingură de unt și se fierbe înăbușit la foc mic. Se așază într-o farfurie rezistentă la foc și se sparg ouăle deasupra. Se pune sare pe albuș, piper o lingură de unt topit și se dă la cuptor, până ce ouăle încep să se prindă.
OCHIURI PE SPANAC
6 ouă, 1 gălbenus, 1/2 kg spanac, 1 lingură de unt, 1/2 lingură de făină, 1 cească de zeamă de carne, 1/2 lingură de svaiter, sare.
Se alege spanacul, se opărește și se înăbușă în unt cu puțină sare. Se parat se face un sos de făină din 1/2 lingură unt și 1/2 lingură făină, care se stinge cu o ceașcă de zeamă de carne sau de apă. Când sosul este potrivit de gros se dă la o parte și se amestecă cu un gălbenus. Se unge cu unt o formă de sticlă rezistentă la foc, se pune spanacul, deasupra se așază ochiurile fierte în apă, iar peste acestea se toarna sosul de făină. Se presară puțin șvaiter ras, și se țin cîteva minute la cuptor, până încep să se rumenească deasupra. Se servește în formă.
OUĂ IN CUIB PE SPANAC
6 ouă, 1 kg spanac, 2 linguri de unt, 1 lingură de smintină, 1 lingură de brânză rasă, sare.
Se alege spanacul și se fierbe. Se lasă la o parte, la cald, o lingură de spanac, iar restul se așază cu două linguri de unt într-o formă de sticlă rezistentă la foc. Se presară brînză rasă și se pune puțină smîntînă. Se bat albusurile, se adaugă sare si se toarnă peste spanacul din formă. Se nete zește albusul cu dosul lingurii și din loc in loc se fac găuri rotunde, cit să incapă un galbenus. La mijloc se face o gaură ceva mai mare, în care se așază spanacul păstrat la cald. In fiecare gaură se pune câte un galbenus, cu grija, să rămină intreg. Se dă la cuptor, la foc potrivit, pină se prinde galbenusul. Se servește în formă.
OUA PRAJITE IN ULEI
6 OUĂ, 1 pahar de ulei pentru prajit.
Ouăle pentru prăjit trebuie să fie foarte proaspete. Se pune într-o cratită mică un pahar de ulei și se dă la foc bun ca să se încingă. Când începe să fumege se sparge un ou pe o farfurioară, se sărează și se dă drumul in ulei. Cu o lingură se adună albușul peste gălbenus astfel încît oul să-și păstreze cît mai bine forma. Când este bine rumenit pe toate părțile se scoate cu lingura cu găuri și se pune pe o sită. Se continuă la fel cu celelalte ouă. ouăle trebuie prăjite pe rind și nu mai multe odată, ca să nu se lipească unele de altele. Se servesc cu sos de rosii, sau pe lîngă friptură, pe lîngă pește etc. Uleiul rămas poate fi folosit la prajit pește, cartofi sau la orice mincare.
JUMARI MOLDOVENESTI (scrob)
6 ouă, 1 lingură de unt, 3 linguri de lapte, sare.
Se topește untul într-o tigaie. Se bat ouăle într-un castron, se adaugă laptele și sare cît trebuie. Se toarnă peste untul fierbinte și se amestecă cu lingura la foc până încep să se întărească.
JUMARI CU SLANINA
ouă, 50 g slanină afumată (sau șuncă), 1/2 lingură de unt, 3 linguri de lapte, sare.
In tigaia în care se vor face jumările se pun bucățele mici de slănină și se lasă să se rumenească la foc potrivit. Se bat ouăle cu laptele, se adaugă sare (dacă slănina nu este prea sărată), se toarnă peste slanina rumenită și se amestecă la foc până încep să se întărească. La fel se pot pregăti jumări cu șunca taiată mărunt.
JUMARI CU BRINZA
6 ouă, 1 lingură de unt, 2 linguri de smintină, 2 linguri de brânză rasă, 3 felii de pâine tăiată cuburi, sare. Se bat ouăle cu smîntina și sare. Se toarnă în tigaia în care s-a înfierbintat untul. Se amestecă și cînd încep să se prindă, se pune brinza rasă. Se servesc cu garnitură de cubușoare de pâine prăjite în unt.
JUMARI CU CEAPA
6 ouă, 1 ceapă frumoasă, 1 lingură de unt, 3 linguri de lapte, sare.
Intr-o tigaie se rumenește cu unt o ceapă tăiată în felii foarte subțiri, cu grijă, să nu se înnegrească. Deasupra se toarnă ouăle bătute cu lapte, și puțină sare. Se amestecă până sunt gata.”
JUMARI CU PATLAGELE VINETE ȘI ROȘII 4 roșii frumoase, I catel de usturoi, 1 lingură de zahar, 1 vinătă mijlocie, 1 lingură de făină, 6 ouă, 3 linguri de lapte, 2 linguri de unt, I lingură de untură, sare. Se curăță de seminte și se scurg de apa lor câteva rosii mijlocii bine coapte. Se pun intr-o cratită cu unt, cu un catel de usturoi sfărimat, sare si o lingurita de zahăr. Se lasă să scadă la foc mic o jumătate de oră. Se taie vinăta în felii subțiri de 1/2 cm, astfel incit să avem vreo 10-12 felii. Se opăresc în apă clocotită cu sare si se țin sub tease, ca să se scurga apa din ele. Se dau apoi în făină și se prajesc în untură. Trebuie pregătite în ultimul moment, ca să nu se moaie pină sunt servite. Se face un scrob obisnuit din 6 ouă și se așază pe o farfurie de servit mai adâncă. La mijloc se face loc cu o lingură și se toarnă sosul de roșii, iar de jur imprejur se pun vinetele prăjite.
ROȘII UMPLUTE CU JUMĂRI
6 ouă, 6 roșii mari, 2 linguri de unt, 3 linguri de lapte, 1 lingură de brinza rasă, sare.
Se pregătesc rosiile la fel ca pentru ochiuri in tomate. Separat se pregătesc jumările. Când rosiile încep să se moaie, se umplu fiecare cu jumări, iar pe deasupra se presară brinza rasă. Se dau o clipă la cuptor și se servesc foarte fierbinti.
OMLETĂ
6 ouă, 2 linguri de lapte, sare, 1 lingură de unt sau untură.
Tigaia pentru omletă trebuie să fie din fontă groasă. Dacă este subțire, omleta se arde înainte de a se coace. De asemenea trebuie să fie de mărime potrivită cu numărul ouălor, adică de vreo 25 cm diametru la marginea de sus pentru 6 ouă.
Se bat ouăle, se adaugă laptele, sau o lingură de smintină și sare. Se pune tigaia cu o lingură de unt sau untură la foc tare și cînd s-a înfierbintat, se toarnă ouăle bătute. Cînd încep să se întărească, se introduce pe dedesubt un cuțit cu virful lat, sau se mișcă iute tigaia, ca să nu se prindă omleta pe fund. Cu ajutorul cuțitului se impatureste omleta în trei, după ce s-a pus garnitura dorită și se servește.
Garnitura la omletă poate fi de: -pireu de spanac sau foi de spanac întregi, opărite și înăbușite in unt;
roșii înăbușite în unt, după ce s-au scos semintele : virfuri de sparanghel fiert în apă și opărite cu unt ; brînză, șuncă etc.
OMLETA CU VERDEȚURI
6 ouă, 2 linguri de lapte, sare, 1 lingură de unt sau untură, 2 linguri de verdeață tăiată. După ce se bat ouăle și s-a pus laptele și sarea, se adaugă verdeata (frunză de pătrunjel, mărar și cozi de ceapă verde), tăiată foarte fin. Se coace ca și omleta simplă.
OMLETA CU SLANINA
6 ouă, 2 linguri de lapte, sare, 100 g slanină afumată.
Se rumenesc în tigaie bucatele de slănină. Se toarnă deasupra ouăle batute. Se coace.
OMLETA CU CIUPERCI
6 ouă, 2 linguri de lapte, sare, 2 linguri de unt, 250 g ciuperci.
Se spală ciupercile și se taie în felii subțiri. Se înăbușă în unt, până ce se moaie și scade zeama ce-o lasă. Se incinge untul în tigaie. Se toarnă ouăle bătute: Când încep să se prindă se pun ciupercile. Se coace.
OMLETA CU FICAȚI DE PASARE
6 out, 2 linguri de lapte, 2 linguri de unt, 1 ficat de curcan, sau 3 ficați de găina, sare, un praf de făină.
Se taie ficatul felii și se înăbușă în unt; se pune sare și un praf de făină. Se face o omletă obișnuită. Când este gata se toarnă deasupra mincarica de ficati, se împăturește în trei și se servește. Aceeași omletă se poate servi și cu mîncărică de rinichi.
OMLETA CU CARTOFI
500 g cartofi, 4 ouă, 1 lingură de unt, sare, piper.
Se fierb cartofii cu coajă, se curăță și se zdrobesc fierbinti cu furculita. Se amestecă cu gălbenusul, se adauga sare, piper si la urmă albușul batut spumă. Se coace ca și omleta obișnuită.
ALTA OMLETA CU CARTOFI
500 g cartofi, 3 ouă, 1/2 lingură de untură, sare, piper, 1 linguriță de mărar tocat.
Se curăță cartofii și se rad cruzi prin răzătoarea cu găuri mici. Se adaugă ouăle, sare, piper, mărarul tocat. Se amestecă. Se pune tigaia cu untură pe foc bun și cînd s-a încins, se toarnă compozitia. Când s-a rumenit omleta pe o parte, se întoarce cu un cutit si se rumenește și pe cealaltă parte,
Se servește cu salată verde.
OMLETĂ CU CARTOFI PRAJITI
6 out, 2 linguri de lapte, sare, 1 lingură de untură, 300 g cartofi, 2 linguri de ulei.
Se curăță cartofii, se taie subtiri și se prăjesc în untură sau ulei. Când sunt rumeni, se toarnă deasupra ouăle bătute cu lapte și puțină sare, ca pentru orice omletă.
OMLETA ECONOMICA
4 ouă, 2 linguri de făină, 3/4 pahar de lapte, drojdie cit o mică, 1/2 lingură de untură, sare, piper, verdeață. Se moaie cu puțină apă o bucățică de drojdie, se adaugă ouăle, făina și se amestecă cu lapte sau cu apă. Se adaugă piper, sare si puțină verdeață tocată. Se pune tigaia cu ant sau cu untură pe foc bun și Când s-a încins se toarnă ouăle și se acoperă cu un capac. Când s-a rumenit omleta pe o parte. se întoarce cu un cuțit și se rumenește și pe cealaltă parte.
OUĂ UMPLUTE IN COAJA LOR
6 ouă, 1 lingură de smintină, 1 felie de pâine, sure, piper, 1 lingurita de mărar tocat.
Se fierb ouăle tari, după ce au fost bine spalate. Se lasă să se răcească. Se taie in lung, în două cu un cutit ascuțit, astfel încât să nu se sfărime coaja. Se scoate albușul și gălbenușul pe un fund de lemn, iar cojile se lasă la o parte. Se toacă oul destul de mărunt fără ca să se zdrobească de tot. Se adaugă o lingură plină de caimac sau de smintină și miezul de la o felie subtire de franzelă muiat în lapte. Se amestecă totul până nu se mai cunoaște piinea: se pune sare, piper și mărar tăiat fin. Cu această pastă se umplu putin bombat cojile de ou, se bat pe deasupra in pesmet fin și se prăjesc în unt numai pe partea umplută. Se servesc calde.
OUA UMPLUTE CU FICATI
7 ouă, 3 ficați de găină sau un ficat de curcan, 25 g unt proaspat, sure, piper, 1 linguriță frunză de pătrunjel tocat, 2 linguri de smintină, 1/2 lingură de pesmet fin.
Se fierb 6 ouă tari, se lasă să se răcească, se curăță și se taie în două in lungime. Se trec prin mașina de tocat ficații de pasăre fierți, precum și gălbenusurile răscoapte. Se freacă totul împreună cu puțin unt, cu un gal benus crud, sare, piper și frunză de pătrunjel tocat fin. L aurmă se adaugă un albus făcut spuma. Cu acest amestec se umplu albușurile; umplutura care rămîne se subțiază cu smintină și se pune intr-o farfurie rezistentă la foc, unsă cu unt. Deasupra se așază ouăle, se presară pesmet fin și se dă la cuptor un sfert de oră.
OUA UMPLUTE CU BRINZA
6 ouă, 2 gălbenusuri, 2 linguri de brânză, 1 lingură de smintină, 1 lingura de unt, sare, piper. Pentru sos: 1 cească de smintină, 1 linguriță de făină.
Se fierb ouăle tari. Se curăță și se taie în două în lungime. Se scot gălbenușurile și se freacă într-un castron cu 2 gălbenușuri crude, puse pe rind. Se adaugă brînză rasă, o lingură de smintină, sare și puțin piper. Se freacă bine, până se face ca o smintină groasă. Cu această compoziție se umplu albusurile, pină în margini. Se presară cu brânză rasă și se așază intr-o farfurie de sticlă rezistentă la foc. Se amestecă o cească de smintină cu o linguriță de făină și un praf de sare. Se toarnă peste ouăle din farfurie, se presară brinza și se dă la cuptor. Se servesc îndată ce sunt fierbinți.
OUĂ UMPLUTE CU PEȘTE
6 ouă, 200 g peste fiert, 1 lingură de unt, 1/2 lingură de făină, 1 cească de lapte, 2 linguri de smintină, 1 lingură de brânză rasă amestecată cu pesmet. Se pot întrebuinta resturi de orice pește căruia i s-au scos oasele. Se fierb ouăle tari, se curăță și se taie în două în lungime. Se face din ½ lingură de unt și 1/2 lingură de făină, stinsă cu lapte, un sos alb, ca o smintina mai groasă. Jumătate din acest sos se amestecă cu gălbenusurile ras coapte și cu pestele tăiat mărunt. Se pune sare. Cu compoziția aceasta se umplu ouăle, cit se poate de pline, astfel ca să ajungă până în marginea albusului. Sosul rămas se amestecă cu smintina și se toarnă într-o farfurie de sticlă rezistentă la foc. Deasupra se așază ouăle, se stropesc cu unt topit, se presară cu brânză amestecată în două cu pesmet fin. Se dau la cuptor. la foc iute.
OUĂ UMPLUTE, PANE
6 ouă, 1 lingură de unt, 1 lingură de făină, 1 cească de lapte, 2 linguri de brânză rasă, sare, piper. Pentru prăjit: 3 linguri de untură, 1 ou, făină, pesmet.
Se fierb ouăle tari, se curăță de coajă și se taie în două în lungime. Se scot gălbenusurile și se zdrobesc într-un castron cu o lingură de lemn. Se face un sos de făină bine legat, din o lingură de unt, o lingură de făină și o cească de lapte. După ce s-a răcorit, se amestecă cu gălbenusurile, cu două linguri de brânză rasă, sare, piper. Se umplu jumătățile de albuș, dindu-le forma de ou întreg. Se dau prin făină, ou bătut și pesmet și se prăjesc în untură. Se servesc cu sos de roșii.
CROCHETE DE OUĂ
6 ouă, 1/2 lingură de unt, 1/2 lingură de făină, 1 cească de lapte, sare, piper, mürar tocat. Pentru prăjit: 3 linguri de untură, 1 ou, făină, pesmet.
Se fierb 6 ouă tari, se curăță de coajă și se toacă mărunt. Se face un sos alb foarte legat din 1/2 lingură de unt cu o 1/2 lingură de făină care se stinge cu o cească de lapte; se lasă să fiarbă, până se îngroașă sosul ca un pireu. După ce s-a răcorit se amestecă cu ouăle tocate, se adaugă sare, piper si putin mărar. Se fac crochete de lungimea degetului, se dau prin făină, ou bătut și pesmet și se rumenesc în untură.
CHIFTELE CA DE PIEPT DE PASARE
5 ouă, I ceapa, 1 felie de pâine, 1 cartof, 1 lingură de făină, sare, piper, verdeață, 2 linguri de untură, 1 lingură de pesmet.
Se toacă ceapa mărunt și se prăjește cu puțină untură. Se bat într-un castron 4 ouă ca pentru omletă, se pune sare și se toarnă peste ceapa prăjită. Se fac jumări, și cînd sunt gata, se dau la o parte să se răcorească. Se trec apoi prin mașină împreună cu o felie de pâine muiată în lapte și stoarsă și un cartof, de preferință fiert. Se amestecă bine, se mai adaugă un ou crud, o lingură de faina, sare, piper si verdeață tocată. Se fac chiftele, se dau prin pesmet și se prăjesc în untură. Se servesc cu salată verde.
GOGOȘI DE OU IN ALUAT
5 ouă, 1 gălbenus, 1/2 lingură de unt, 1/2 lingură de făină, 1 cească de lapte (sau apă), sare, piper, aluat de clătite dintr-un ou, 3 linguri de untură.
Se pregătește puțin sos de făină bine legat. Se fierb ouăle răscoapte, se curăță și se toacă nu prea mărunt. Se amestecă cu sosul, se adaugă gălbenușul și se potrivește de sare si piper. Se lasă să se răcorească. Se fac peri soare, care se dau prin făină, apoi se moaie într-un aluat de clătite si se prăjesc pe toate părtile în untură multă, Se servesc cu sos de rosii.
OUĂ RASCOAPTE CU ROȘII
6 ouă, 500 g roșii, 50 g unt, sare, 1 lingură de brânză rasă.
Se fierb ouăle tari, se curăță și se taie în felii. Se spală câteva rosii na prea coapte și se taie de asemenea felii. O parte din aceste rosii se așază pe fundul unei farfurii rezistente la foc, bine unsă cu unt. Se presară puțină sare. se așază feliile de ouă, apoi încă un rind de roșii. Se mai da sare, se pune unt topit, se presară brînză rasă. Se dă la cuptor la foc potrivit.
OUĂ TARI CU CARTOFI
6 ouă, 500 g cartofi. 1 ceapă mică, 1 lingură unt, 1/2 lingură de făină, 1 1/2 cească de lapte, sare, piper, 2 linguri de brinza rasă, unt proaspăt (cit o nucă).
Se fierb atit ouăle cît și cartofii, se curăță și se taie în felii. Se unge farfurie rezistentă la foc cu unt și se așază rînduri alternind de cartofi și de ouă. Separat se prăjesc cu unt o ceapă rasă și 1/2 lingură de făină. Se sting cu laptele fierbinte și se lasă să fiarbă până se face sosul ca o smintină nu prea groasă. Se adaugă sare, piper și puțină brânză albă rasă. Dacă sosul s-a făcut prea gros, se subțiază cu puțină apă. Se toarnă peste cartofii și ouăle din farfurie, se pun deasupra câteva bucățele de unt, se presară cu brânză și se dă la cuptor. Se mai poate pregăti acest fel de cartofi, înlocuind sosul cu un pahar bun de smîntină amestecat cu un praf de făină.
OUĂ PRAJITE IN ALUAT
6 ouă, 1 albus. 100 g făină, 1 păhărel apă caldă, drojdie cit o alună, sure, 200 g ulei pentru prăjit. Se fierb ouăle tari, se curăță de coajă și se taie în două în lungime.
Din timp se pregătește aluatul în care vor fi prajite ouăle în felul următor: se cerne faină într-un castron, se face loc la mijloc, se pune o lin guriță de ulei, un virf de cutit de sare, și un păhărel de vin cu apă călduță, in care s-a muiat drojdia. Se amestecă cu furculita, pină obținem un aluat fără cocoloase, subțire ca o smintină (cantitatea de apă depinde și de calitatea făinii). Se acoperă cu o farfurie și se lasă să dospească la loc cald 2-3 ore.
Cu puțin înainte de întrebuințare, se adaugă un albus bătut spumă; in această pastă se pun pe rind jumătățile de ou, cautind să fie bine acoperite cu aluat, se scot și se prăjesc într-o cratiță cu ulei, sau cu ulei amestecat cu untură, bine încins. Se scot pe farfurie și se servesc cu salată verde. Uleiul rămas de la prăjit se întrebuințează la alte mîncări.
Boiled egg photo created by timolina – www.freepik.com