Rețete ciorbe

0
Rețete ciorbe
-Anunț-

CIORBA TARANEASCA

3l apă, 1l borș, 1 kg carne de vacă, 1 ceapă, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1/2 țelina, 1 mină de fasole tucără, 1 1/4 de varză mică, 2 cartofi, 2 roșii, verdeață (mărar, pătrunjel, leuștean), sare.

Se taie carnea de vacă în bucăți potrivite și se pune la fiert într-o oală cu apă. Când începe să fiarbă se spumuiește de 2-3 ori. Se pune sare. Se adaugă apoi tot zarzavatul, tăiat mărunt, fasolea tucără tăiată bucăți și mai la urmă varza, cartofii și roșiile sau o lingură de bulion de roșii. Se lasă să fiarbă cit trebuie, fără să se sfărâme zarzavatul. Separat se fierbe 1l de borș și se strecoară în oala în care fierbe zarzavatul. Se adaugă frunze de leuștean sau de tarhon, de pătrunjel și de mărar. Se gustă de sare, se potrivește de acru, mai adăugind la nevoie sare de lămâie dizolvată separat în apă. Se lasă să mai dea câteva clocote.

CIORBĂ RUSEASCĂ CU SMÂNTÂNĂ

Aceleași cantități ca mai sus, în plus puțină sfeclă, 1 gălbenuș, 2 linguri de smântână.

Se fierbe carnea la fel ca la ciorba țărănească. Se pune tot zarzavatul tăiat mărunt și se adaugă și puțină sfeclă tăiată ca fideaua. Se adaugă borșul fiert separat, verdeață, sare. Se bat bine în castron galbenusurile cu smântâna și se toarnă borșul amestecând încet.

CIORBA DE VITEL

2l apă, 1l borș, pentru rest aceleași cantități ca la ciorba țărănească.

Se fierb bucățile de carne si se ia spuma. Se pune morcov, rădăcină de pătrunjel, putina varza si ceapă talată marunt. Se adauga borșul fiert separat. verdeață si sare. Se drege cu gălbenuș și smântână.

CIORBA DE MIEL

2 L apa, 1l borș, 1 kg carne de miel, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 ceapa, verdeață, cozi de ceapa verde, sare, 3 linguri de orez, 1 gălbenuș, 2 linguri de smântână.

Se fierb în apă cu sare capul și bucăți de carne de miel. După ce dă în clocot, se spumuieste si se adaugă un morcov, un pătrunjel și o ceapă mică, taiate mărunt. Când sunt fierte, se toarna borșul fiert separat si strecurat si se pune frunză de pătrunjel si cozi de ceapa verde taiate fin si 2-3 linguri de orez ales și spălat. Se lasă să fiarbă orezul, se gustă de acru si se drege in castron cu un gălbenuș și smântână. In loc de orez se pot pune galuste si anume: se freaca o lingură de unt sau untură cu un ou bine, până se face ca o cremă. Se pune sare si se adaugă atita făină, cât să fie compozitia ca o smântână groasă. Se iau cu o lingurita si se da drumul găluștelor in ciorbă când clocoteste. Se fierb un sfert de oră.

CIORBA DE BERBEC

2l apă, 1l borș, 750 g carne de berbec, 1 morcov, 1 patrunjel, 1/2 varză mică, 500 g roșii, 1 ardei gras, sare. Se taie carnea bucăți potrivite. Se fierbe în apă eu un morcov si un pătrunjel. Se ia spuma, se potriveste de sare. Când carnea este fiartă pe trei sferturi, se adaugă varza tăiată ca tăițeii, rosiile si un ardei gras tăiat mărunt. O dată cu ciorba se servesc ardei mici, iuti.

CIORBA DE BERBEC (rețetă arabă)

2l apa, 750 g carne de berbec, 2 cepe, 2 linguri de ulei, 1 kg de roșii, 3 ardei grași, sare, piper, câteva foi de menta (facultativ), 50 g taitei.

Se rumenesc ușor cepele tăiate felii cu 2 linguri de ulei. Când încep să se îngălbenească, se adaugă roșiile curățite de pielite și tăiate în două, ardeii tăiați felii, sare, piper și câteva frunze de mentă (facultativ). Când roșiile sânt fierte, se adaugă apa clocotită și carnea tăiată bucăți. Se lasă să fiarbă la foc mic. După ce carnea este fiartă se adaugă tăițeii fierti separat. Se servește fierbinte.

CIORBA DE PASARE

2l apă, 1l borș, 1 pasăre cam de 1 kg. 1 morcov, 1 patrunjel, 1 ceapă, verdeață, sare, 3 linguri de orez, 1 gălbenuș, 2 linguri de smântână.

Se face la fel ca ciorba de miel.

CIORBA DE PUI TINAR

1 1/2 l apă, 1l borș, 1 pui mijlociu, zarzavat de supă, 3 linguri de orez, verdeață, cozi de ceapa verde, 2 roșii, sare, 1 gălbenuș, 2 linguri de smântână.

Intr-o oală cu apă se pune la fiert un morcov, o rădăcină de pătrunjel și o ceapă tăiată mărunt. Când zarzavatul începe să fiarbă, se pune puiul taiat în bucăți, precum și labele, capul, pipota și ficatul. Se pune sare. Se ia spuma, se adaugă orezul ales și spalat, borșul fiert separat și strecurat, cozile de ceapă verde, marar și pătrunjel taiat fin și roșiile, tăiate bucăți și fără seminte. Inainte de a servi se drege în castron cu un galbenuș și cu două linguri de smântână.

Citește și:   Aperitive - idei, rețete

CIORBĂ DE POTROACE

2l apă, 1 l zeamă de varză, măruntaie de giscă sau de curcan, zarzavat de supă, 3 linguri de orez, verdeată.

La ciorba de potroace borșul este înlocuit cu zeama de varză. Se fierb aripile, picioarele, gitul și pipota de giscă sau de curcan, tăiate în bucăți potrivite. Se adaugă un morcov, un pătrunjel, un sfert de țelină și o ceapă, și orezul ales și spălat. Separat se fierbe zeama de varză, care se toarnă în oală Când carnea și zarzavatul sunt fierte. Se potrivește de sare. Se adaugă pătrunjel verde și mărar tăiat fin.

CIORBA DE BURTA

4 l apă, 1 kg burtă, 1 picior de vitel sau vacă, zarzavat de supă, 2 foi de dafin, 10 boabe de piper, 2 linguri de otet, 2 gălbenusuri, sare.

Se spală în mai multe ape și se curăță cu sare până rămîn albe 1 kg burtă și un picior de vitel sau vacă. Se pun la fiert în apă cu sare, cu un morcov, cu un pătrunjel și o ceapă întreagă, foi de dafin, boabe de piper. Se lasă să fiarbă bine la foc potrivit. Se scoate burta și după ce s-a răcorit, se taie în formă de tăiței mai groși, de asemenea și carnea de pe picior. Se pun intr-o oală, se strecoară zeama în care a fiert și se lasă să mai dea cîteva clocote. Se bat gălbenusurile cu 2 linguri de otet de vin sau o jumătate de lămâie și se amestecă încet cu zeama din oală. Se gustă de sare și de otet și se servește fără să se mai pună pe foc.

CIORBA DE PERIȘOARE

2l apă, 1 l borș, zarzavat de supă, verdeață, 3 roșii, sare, 1 gălbenuș, 2 linguri de smântână. Perisoare: 500 g carne, 1 felie de pâine, 2 linguri de orez, 1 ceapă, 1 ou, sare, piper.

Se pun la fiert într-o oală cu apă, un morcov, un pătrunjel și o ceapă. toate tăiate mărunt, și osul ce rămine de la carne, lăsînd să fiarbă bine. Se toarnă borșul fiert separat și strecurat, se adaugă verdeață tăiată fin, roșiile, cărora li s-au scos semintele, și sare. Se lasă să dea câteva clocote. Se face o tocătură din carne, cu miezul de la o felie de pâine muiat și stors bine, se adaugă orezul, ceapa tocată fin, un ou, sare, piper. Se fac perișoare mici cu mina udă și se pun la fiert in ciorbă. Inainte de a servi, se scoate osul din ciorbă și se drege cu un gălbenuș bătut cu smântână.

CIORBA DE DOVLECEI UMPLUTI

Aceleași cantități ca mai sus plus 6 dovlecei tineri.

Se pun la fiert un morcov, un pătrunjel, o ceapă, puțină țelină. Se aleg pentru umplut dovlecei tineri, mai subtiri, se rad de coajă, se taie în două și se scobesc înăuntru. Se face umplutura din 1/2 kg de carne. Osul rămas de la carne se pune la fiert împreună cu zarzavatul. Carnea se trece prin mașină împreună cu miezul de la o felie de pline, muiat și stors bine, și se amestecă cu puțin orez ales, spălat și înflorit (fiert putin) mai inainte, un ou, o ceapă mică tocată, verdeață și sare. Cu această tocătură se umplu dovleceii, care se pun la fiert in supa de zarzavat. Dacă mai rămîne umplutură, se fac perișoare, care de asemenea se pun la fiert. Se fierbe borșul separat, se strecoară în oala cu dovlecei și se adaugă verdeață, cîteva cozi de ceapă tăiate mărunt, si sare cit trebuie.

Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Intr-un castron se bate gălbenușul cu smântână și se amestecă încet cu ciorba.

CIORBA DE DOVLECEI

2l apă, 1l borș, zarzavat de supă, 3 dovlecei frumoși, 2 roșii, verdeață, sare, 1 gălbenuș și 2 linguri de smântână, sau 1 lingură de ulei și 1 lingură de făină.

Se pun la fiert într-o oală cu apă, o ceapă tăiată mărunt, un morcov și un pătrunjel intreg. Când zarzavatul este fiert, se adaugă borșul fiert se parat, dovleceii curățiți și tăiați potrivit, rosiile și puțină frunză verde de mărar și pătrunjel. Se potrivește de sare și se are grijă să nu fiarbă prea mult, ca să nu se sfărâme dovleceii. La ciorbă se poate adăuga puțin rintas de făină cu ulei, sau se drege cu un gălbenuș și puțină smântână.

CIORBA DE FASOLE VERDE

2l apă, 1l borș, zarzavat de supă, 500 g fasole grasă, verdeață, 1 ardei gras, 3 roșii mijloci, sare.

Citește și:   Ciupercile

Se pun la fiert într-o oală cu apă, un morcov, un pătrunjel și o ceapă tăiată mărunt. Se adaugă fasolea tăiată bucăți, verdeață, cozi de ceapă verde, un ardei gras, toate taiate mărunt și roșiile curățite de semințe. Când este aproape gata, se adaugă borșul fiert separat și strecurat. Se potrivește de sare. Se poate servi simplă sau dreasă cu ou și smântână.

CIORBA DE CARTOFI ȘI FASOLE VERDE

250 g fasole grasă, 250 g cartofi, pentru rest aceleași cantități ca mai sus.

Se fierb într-o oală cu apă, morcovul, pătrunjelul și o ceapă. Se adaugă fasolea tăiată bucăți și la urmă cartofii curățiți și tăiați în cuburi și sare. Se lasă să fiarbă până încep cartofii să se sfărâme. Se adaugă frunza de pătrunjel și mărar tăiat fin și borșul fiert separat și strecurat. Se lasă să mai dea un clocot. Se scoate morcovul și pătrunjelul și se servește simplă, sau dreasă cu ou și smântână.

CIORBA DE CARTOFI ȘI SFECLA

1 sfeclă cam de 500 g, 250 g cartofi, pentru rest aceleași cantități Ciorba de fasole verde”.

Se curăță sfecla, se taie ca tăițeii sau se rade pe răzătoarea cu găuri mari și se pune la foc într-o oală cu apă, cu un morcov întreg și o ceapă tăiată mărunt. Când sfecla este aproape fiartă, se adaugă cartofii curătiți și tăiați subțiri, verdeață, sare. Când zarzavatul incepe să se moaie se pune borșul fiert separat și strecurat. Se lasă să mai dea cîteva clocote. Dacă vrem să aibă o culoare frumoasă, roșie, când ciorba este gata dam oala la o parte și după ce a mai pierdut din fierbințeală, se pune sfecla rasă (crudă) în strecurătoarea de macaroane și se cufundă în oală, astfel incit sfecla din strecurătoare să fie acoperită cu zeamă. Se tine așa vreun sfert de oră până iese culoarea din sfeclă și ciorba se înroșește. Se scoate strecurătoarea cu sfecla crudă și se servește ciorba dreasă cu ou și smântână.

CIORBA DE CARTOFI

500 g cartofi, pentru rest aceleași cantități ca la Ciorbă de fasole verde”.

Se pun la fiert intr-o oală cu apă, un morcov întreg și o ceapă tăiată mărunt. Când a început să fiarbă, se adaugă cartofii curătiți și tăiați în bucăți potrivite. Se pune sare și verdeață multă, mărar, pătrunjel, cozi de ceapă verde, leustean, toate tăiate mărunt. Se adaugă borșul fiert separat. Se potrivește de acru și de sare. Este mai gustoasă dreasă cu smântână.

CIORBA DE FASOLE BOABE

3l apă, 1 l borș, 300 g fasole uscată, zarzavat de supă, 200 g roșii, verdeață.

Se pune fasolea la fiert. După ce a dat câteva clocote, se schimbă apa, cu altă apă tot fierbinte. Se adaugă un morcov, un pătrunjel și o ceapă tăiată mărunt. Când zarzavatul este aproape fiert, se pune sarea, borșul fiert separat și strecurat, roșiile și verdeață (mărar, pătrunjel, cozi de ceapă, leustean). Se lasă să dea împreună câteva clocote..

CIORBA DE VERDEȚURI

2l apă, 1 I borș, o farfurie adincă plină cu verdeturi, 3 linguri de orez, cățică de zahăr, sare, I gălbenuș, 2 linguri de smântână.

Se e pun la fiert într-o oală cu apă frunze de lobodă, frunze de sfeclă, cozi de ceapă verde, mărar, pătrunjel, și leustean după gust, tăiate mărunt. Se adaugă borșul fiert separat și strecurat, sarea, zahărul și orezul ales și spălat. Se lasă să fiarbă. Se servește simplă sau dreasă cu gălbenuș și cu smântână.

CIORBA DE URZICI

500 g urzici, pentru rest aceleași cantități ca la Ciorbă de verdeturi”; orezul poate fi inlocuit cu crupe de porumb (păsat).

Se aleg urzici tinere, se spală bine, și se pun la fiert într-o oală cu apă. Se adaugă o ceapă tăiată mărunt, orez, sau păsat. Când totul este fiert, se pune borsul fiert separat. Se potrivește de sare, se lasă să mai dea câteva clocote și se servește simplă sau dreasă cu smântână.

CIORBA DE STEVIE

2l apă, 1l borș, 500 g stevie, I ceapă, 1 lingură de ulei, 1/2 lingură de făină, 3 linguri de orez, sau 2 cartofi frumoși, sare.

Se alege stevia, se pune la fiert si se face la fel ca borgul de urzici. Se parat se prăjește ușor o ceapă tocată cu o lingură de ulei se pune făina, se rumenește și se stinge cu apa. Se amestecă cu ciorba și se lasă să mai dea un clocot. In loc de orez se pot pune la fiert citiva cartofi tăiați mărunt.

CIORBA DE PASAT (crupe de porumb)

Citește și:   Carnea de vita si de pasare

2l apă, 1 l borș, o farfurie adâncă de păsat (crupe de porumb), verdeață, sare.

Se spală o farfurie cu păsat (crupe de porumb) și se pune la fiert într-o oală cu apă. Se adaugă verdeturi de tot felul tocate mărunt si Când totul este bine fiert se toarnă borșul fiert separat. Se potrivește de sare.

SARBUSCA

1l apă, 2l zer, 1 morcov mijlociu, 1 ceapă, 300 g cartofi, 1 lingură de mălai, sare.

Se pun la fiert într-o oală cu apă, un morcov intreg și o ceapă tăiată mărunt. Când a început să fiarbă, se adaugă cartofii curățiți și tăiați în bucăți potrivite. După ce au fiert și cartofii, se toarnă zerul rămas de la strecuratul brinzei de vaci. Se potrivește de sare. Se lasă să dea iarăși în clocot și se adaugă o lingură de mălai turnat în ploie, ca grișul. După câteva minute ciorba este gata.

CIORBA DE BURETI

2l apă, 1 l borș, 500 g bureti, zarzavat de supă, sare.

Ciorba se poate găti cu bureti proaspeți, cum au fost culeși din pădure, sau cu bureti uscați pentru iarnă. Se fierb intr-o oală cu apă, un morcov, pătrunjel, mărar și o ceapă. Se aleg bureții să nu fie viermănoși, se taie în două sau mai mărunt și se pun în oala cu zarzavat. Când sânt fierti se adaugă bor sul fiert separat, se potrivește de sare și se lasă să mai dea împreună cîteva clocote. Cine dorește, poate să adauge putin rintas făcut dintr-o ceapă tocată, rumenită în ulei cu o lingură de făină și stinsă cu apă. Bureții uscați se pun la muiat de cu seară, într-un vas cu apă.

CIORBĂ DE HRIBI (minătărei)

Aceleași cantități ca la ciorba de bureti.

Se face la fel ca ciorba de bureți, adăugind la fiert și o mână de orez, sau de arpacas, care fierbe mai ușor dacă este muiat de cu seară în apă. De asemenea și hribii uscati trebuie muiați în apă de cu seară.

CIORBA DE CRAP

2l apă, 1l borș, 6 buc. de crap (cam 600 g), zarzavat de supă, 3 linguri de orez, verdeturi sare.

Se taie mărunt un morcov, un pătrunjel și ceapă. Se pun să fiarbă cu apă, adăugând orezul ales și spălat.

Se curăță crapul, se scoate osul amar de la cap, iar după ce a fost spintecat și s-au scos intestinele, se spală repede fără a fi ținut mult în apă. Se taie bucăți și când zarzavatul este aproape fiert, se pune și peștele în oală (de obicei se aleg bucățele frumoase pentru prăjit sau altă mâncare, iar la ciorbă se pune capul și coada). Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Se ia spuma și se potrivește de sare. Când este aproape gata, se toarnă borșul fiert separat și strecurat, precum și o mînă de verdeturi tăiate mărunt. Se lasă să mai dea impreună un clocot. Se servește rece sau caldă. La fel se face și ciorba de peste mărunt.

CIORBA DE CAP DE NISETRU

2l apă, 1l borș, 1 kg cap de nisetru sau morun, zarzavat de supă, 2 roșit, frunză de mărar, pătrunjel, leustean sau tarhon, 3 linguri de orez, sare.

Se taie în bucăți capul de nisetru sau morun și se face la fel ca ciorba de crap, adăugind la fiert, după gust, frunze de leustean, tarhon, roșii curățite de pielite și semințe și puțină boia de ardei.

CIORBA DE PEȘTE CU ZEAMA DE VARZĂ

3l zeamă de varză, zarzavat de supă, 600 g pește, verdeturi.

Se potrivește de acru zeama de varză, adăugînd apă dacă mai trebuie. Se fierbe cu zarzavat tăiat mărunt: morcov, pătrunjel, ceapă. Când este aproape gata, se pune peștele curățit și tăiat în bucăți potrivite. Se lasă să fiarbă căt trebuie, se ia spuma, se potrivește de sare și se adaugă după gust verdeață tăiată mărunt (mărar, pătrunjel, tarhon etc.).

CIORBĂ DE CHITICI (pestisori mărunți)

Aceleași cantități ca la ciorba de crap.

Se taie mărunt mult zarzavat de supă și se fierbe într-o oală cu apă. Se curăță peștișorii mărunți de intestine, stringindu-i de la coadă spre cap, iar dacă sînt mari și au solzi, se curăță și de solzi. Se spală și se pun la fiert în apă cu zarzavat. Se adaugă borșul fiert separat, se potrivește de sare. Peștele nu se fierbe prea mult ca să nu se sfărîme. Când este aproape gata, se adaugă o mină de verdeață tocată.

Photo created by senivpetro – www.freepik.com

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.