Reptilele în farmacologie

0
-Anunț-

Din reptilele cel mai studiate sunt serpii, care au devenit si simbolul medicinii. In mitologia greaca exista o legenda. Fiul lui Apolon, Esculap cand a venit in Crit aici se intamplase o tragedie, murise fiul gazdei la care venise. In timpul vizitei pe bastonul lui Esculap a aparut un sarpe veninos. Pentru a evita contactul cu sarpele l-a omorat. Peste cateva minute a aparut alt sarpe cu o planta in dinti cu care l-a inviat pe sarpele mort. Atunci cu aceeasi planta vracii l-au vindecat si pe fiul gazdei care murise cu putin timp inainte. Dupa acest caz, planta fermecatoare s-a utilizat pentru tratarea multor alte afectiuni. In scripturile antice se prevesteste, ca Esculap mai traeste inca in chipurile serpilor tamaduitori si are darul de a gandi si a vorbi. S-au descoperit multe imagini, care intruchipeaza sarpii pe pietrele din antichitate. S-au gasit inscriptii unde erau date retete pentru tratarea multor afectiuni. Romanii in secolul II pana la era noua au facut inscriptii pe monete rate jubileului de 900 de ani de la infiintare. Chipul sarpelor sunt sculptati pe pietre impreuna cu marii conducatori, inclusiv cu Apolon si fiica sa  Higia ( la romani Salius). Higia intruchipa sanatatea, de aceea mai tarziu de la acest nume a provenit cuvantul Higiena. Simbolul sarpelui cu proprietatea de vindecator este interpretat si de catre Plinii cel Mare in lucrarea ” Istoria naturii”.

În antichitate se pot intalni simboluri ale figurilor dumnezeesti impreuna cu chipurile sarpelor. Se confectionau medalii din argint, din aur cu chipurile sarpelor. Aceste simboluri erau considerate ca ocrotitoare a sanatatii omului. Chipul sarpelor era sculptat si pe peretii hramurilor, bisericilor si cetatilor. In diferite povesti se povesteste despre sarpi ca fiinte magice, care provoaca diverse evenimente placute si neplacute. Se spune ca cineva a mancat carne de sarpe dupa care a inceput sa cunoasca multe specii de plante medicinale, care erau folosite cu succes. De la acest om a inceput stiinta despre plantele medicinale. Scriitorul georgian Vaja Psavela in cartea sa  “Mancatorul de sarpi” povesteste multe intamplari cu oamenii care mananca carne de sarpe. Se considera ca sarpii traiesc foarte mult din cauza fenomenului lor de naparlire, iar pielea care o lasa era buna pentru tratarea diverselor afectiuni, inclusiv a intineririi corpului uman, poate trata ori si ce rana. Diferite retete antice indica la utilizarea pielii sarpilor, care sarpii o lasa in timpul naparlirii pentru ameliorarea durerilor de dinti, ochi, urechi, plasand-o pe regiunea dureroasa. Un extract obtinut din pielea sarpilor, in regiunea muntilor Carpati este recomandat pentru stoparea caderii parului. Extractul se aplica in apa cu care se spala parul.

Din antichitate se utilizau diferite organe ale sarpilor pentru tratarea diferitor afectiuni. In mai multe retete elaborate de catre cunoscutul vraci Aviciena erau incluse extrase din craniul serpilor veninosi, care erau indicate pentru tratarea reumatismului si a durerilor de articulatii. In retetele populare georgiene se recomanda grasimea de sarpe, care se obtine prin arderea serpilor vii. Grasimile de serpi se includeau in ulei de susan, formand un unguent care se utiliza pentru tratarea exemelor si a hemoroizilor intestinului rect.

Proprietatile curative ale carnii de sarpe descrise de catre Aviciena actualmente au o explicatie stiintifica. In sangele de sarpe se contin substante cu proprietati antitoxice. Din animalele experimentate cele mai rezistente sunt iepurii si soarecii de padure. Este interesant faptul ca rezistenta acestor animale nu este atribuita imunoglobulinelor, adica nu este o reactie imunitara, ci este o albumina cu proprietati specifice. Din substantele cu proprietati antitoxine se contin in carnea de serpi veninosi, apoi in sangele soarecilor de padure si de arici. Aceasta este explicatia ca unii vraci din antichitate recomandau carnea de arici in cazurile intoxicatiilor acute. Carnea de arici se mai prescria in cazurile de neurostenie si a infectiilor cu TBC. Pielea de arici era considerata eficace pentru stoparea hemoragiilor interne. Pentru aceasta se efectuau extractii speciale din piele, dar concret retetele de extragere nu se cunosc.

Citește și:   Organismul, un tot unitar

Serpii au fost si sunt considerati utili pentru medicina apuseana. Medicii din diferite tari aziatice cunosc foarte multe retete, care le recomanda pacientilor. In unele cazuri se utilizeaza numai sangele serpilor, in alte cazuri se utilizeaza fierea sau extrase din intregul organism.Astfel de extrase se comercializeaza in farmacii. Conform unor informatii in Japonia si China pentru tratarea sclerodermiei si leprei se administreaza carnea de sarpe in forma uscata sau fiarta.

În timpurile stravechi se credea ca toxinele sunt concentrate in ficatul sarpelor, dar mai tarziu s-a demonstrat ca in ficat si in saliva toxinele lipsesc. Pentru aceasta Francisco Radi impreuna cu asistentul sau in prezenta multor martori au inghitit fierea si saliva a cativa serpi. Dupa aceasta pacientii au ramas in viata si au demonstrat pe propriile lor organisme ca in fiere si in saliva toxinele lipsesc.

Toxinele extrase din diferite specii de serpi pot fi clasificate in urmatoarele grupe:

  1. cu actiune asupra sistemului nervos
  2. cu actiune asupra sistemului sanguin, provocand hemoragii grandioase
  3. cu actiune distructiva asupra eritrocitelor
  4. cu actiune cuagulanta sau anticuagulanta a sangelui.

Componenta toxinelor depinde de specia sarpelor. Spre exemplu viperile provoaca o hemoragie abundenta, iar toxinele cobrelor actioneaza direct asupra sistemului nervos. Reactia organismelor muscate se comporta diferit. Spre exemplu aricii si porcii reactioneaza cel mai putin la actiunea toxinelor eliminate de catre serpi. E.N. Pavlovschii indica , ca una si aceeasi clasa de toxine poate omora zece serpi, 24 de caini, 25 de boi, 60 de cai, 6000 de iepuri, 8000 de sobolani, 2000 de soareci si 300.000 de porumbei. Un singur gram de toxina extrasa din cobra poate omora 1150 de caini, 1000 de iepuri, 500 de soareci si 1500 de sobolani.

Toxinele de vipere dupa extragerea lor in forma pura are o culoare galben deschisa, toxinele de cobre au o culoare verde pal, toxina de efi are culoarea galbena.

Dupa muscaturile sarpelor uni-cul preparat efectiv este antiserul la toxina data. Dar pentru aceasta este necesar de a cunoaste specia de sarpe care a produs muscatura. La fiecare toxina exista un antiser specific. Acest fenomen ingreuneaza tratarea pacientilor. Sarcina principala a farmacistilor acum este de a obtine un “supraantiser” care ar fi efectiv la actiunea tuturor toxinelor, care ar fi un preparat efectiv pentru multi pacienti. In Brazilia spre exemplu in fiecare zi mor cate doi oameni din cauza muscaturilor de sarpe.

Toxinele sarpelor veninosi au o structura complicata de natura proteica. S-a constatat, ca toxinele se distrug la incalzire pana la 100ºC. Neurotoxinele dupa mecanismul de actiune se impart in trei grupe: primele sunt peptide, care bloceaza membranele sinaptice sensibile ale muschilor scheletici si unele sectoare ale creerului. Dupa structura chimica sunt de doua tipuri: include ramasite ale acizilor nucleici 60-62 si 71-74VKD consecutiv. Ambele tipuri includ sulful (legaturi disulfide), au greutatea moleculara de 7000 si 8000VKD consecutiv. S-a determinat importanta legaturilor  disulfide pentru toxicitatea substantei.

Citește și:   Tipuri de unităţi motorii şi de fibre musculare

În grupa a doua sunt incluse toxinele, care deregleaza mediatorul responsabil de actiunea terminatiilor nervoase. Ele au o masa moleculara mai mare si o activitate mai mare a fosfolipazelor.

În grupa a treia sunt incluse polipeptidele care actioneaza asupra membranelor celulare si provoaca depolarizarea lor. Ele au o greutate moleculara de 6000-7000kD si dupa structura sunt identice cu grupa 1, dar cu alte proprietati farmacologice. In aceasta substanta predomina acidul nucleic lizin.

În toxinele extrase de la sarpii veninosi au mai fost identificate polipeptide cu greutatea moleculara joasa, care are o actiune toxica asupra inimii – cardiotoxin. Efectul hemolitic apare in rezultatul actiunii hemolizinei asupra lipidelor, componente ale membranelor, unde dupa scendarea fosfatului se formeaza o lizolecitina care distruge membranele celulare.

Din toxinele de sarpi veninosi s-au izolat substante biologic active cu proprietati cuagulante a sangelui – tromboplastin. Proprietatile substantelor de a micsora posibilitatea cuagularii sangelui, care pot dizolva si tromboplastinele, stopeaza formarea noilor formatiuni trombocitare. Are o actiune de a activa formarea fibrinelor in sange. Toxinele contin o serie de enzime ( hidrolaze si fosfolipaze de tipul A), care ridica evident activitatea toxica.

A fost depistat un fenomen ciudat inexplicabil inca, toxina sarpelor veninosi, care este mortala pentru oameni, nu actioneaza asupra oamenilor bolnvi de lepra. Au fost incercari de a trata lepra cu toxinele sarpelor dar aceste incercari nu s-au terminat inca.

Toxinele sarpelor in medicina homiopata se utilizeaza de sute de ani, deaceea este necesar de a obtine cantitati mari de toxine. Pentru aceasta s-au construit serpentarii speciale unde se inmultesc un numar mare de sarpi. Una din cele mai mari serpentarii a fost construita in San-Paul (Brazilia), in anul 1899 de catre V.Brazil, care a inceput cariera sa de la prinderea sarpilor, apoi mentinerea lor in voliere, care apoi s-au extins pana la cele mai mari din lume. Sarpii se tin in serpentarii pana la sase luni. In acest timp de la fiecare sarpe se obtin cate 30-40mg de toxina pura liofilizata. Toxinele se extrag dupa o tehnologie noua cu aplicarea curentului electric in asa fel ca de la un sarpe se extrage toxina de mai multe ori, fara a extrage dintii veninosi. In aceste serpentariu in ultimul timp se cresc cantitati mari de paiangeni si scorpioni din care se obtin alt tip de substante biologice pentru farmacia contemporana. Este determinat faptul ca daca in sangele mamiferelor se introduce toxina de cobre, atunci apare hemoliza eritrocitelor, dar asupra bolnavilor de epilepsie acest fenomen nu se intampla. Dar aceasta reactie nu este specifica. La bolnavii cu dereglari psihice fenomenul aparitiei hemolizei eritrocitelor apare mai des.

Incercarile de a trata tumorile cu toxina cobrelor nu s-au bucurat de succesul scontat, dar s-a dovedit ca toxinele reduc durerile bolnavilor si pot inlocui morfina. Toxinele extrase din cobre au o durata de actiune mult mai lunga si nu provoaca rezistenta organismului la actiunea lor.

Citește și:   Ce nu sunt vitaminele?

Carbotoxina dupa o prelucrare prin fierbere, cand sunt eliminate o serie de componente, care pot provoca hemoragii, poate fi utilizata pentru tratarea astmului bronsic, epilepsiei si a afectiunilor sistemului nervos. Anume in tratarea afectiunilor sistemului nervos – cropoxina extrasa din serpii veninosi au o perspectiva evidenta prin faptul ca elimina focarele iritante mult mai efectiv in comparatie cu preparatele farmaceutice existente.

Toxinele sarpilor veninosi sunt utilizate cu succes pentru elaborarea preparatelor de tratare a hemofiliilor. Proprietatile toxinelor de a activa procesul de cuagulare a sangelui pot servi pentru elaborarea metodelor de diagnosticare a afectiunilor sistemului sanguin in cazurile cand sangele pierde proprietatea de cuagulare sau a proceselor de cuagulare prea rapide. Sunt deja cunoscute o serie de preparate elaborate pe baza toxinelor extrase din serpii veninosi – viprosin (o solutie apoasa de 0,06% extrase din vipere comune), epilarctin, care au proprietati de activare a proceselor imunologice de cuagulare a sangelui. Se utilizeaza in cazurile stoparii hemoragiilor. Viperalghin – obtinut pe baza toxinelor extrase din viperile de nisip, care includ o cantitate mare de neurotoxin si se utilizeaza in anestiziologie ca un preparat care blocheaza durerile.

Preparatul carbotoxin se produce in cantitati mari in Taschent (Uzbechistan) si este efectiv in tratarea afectiunilor sistemului nervos central, care provoaca spazmele muschilor si a vaselor sanguine. Are un efect accentuat si in stoparea tremurului in cazurile aparitiei epilepsiei.

Epilarctin (epileptozid), care se produce in Germania, este utilizat pentru stoparea proceselor de iritare abundenta a organismului.

Vipratox – unguient care se produce in Germania, obtinut din toxinele a mai multor sarpi veninosi. In compozitia unguientului este inclus metilsalicilat (6 parti) si camfor (3 parti). De la o singura vipera se obtine substanta activa din care se pot prepara 250 de doze de unguient.

Viprosal – elaborat pe baza toxinei extrase din sarpele riopza: amfora, acid salicilic, ulei de brad alb, vazelina, glicerina si parafina. Se produce la uzina de medicamente din Talin (Estonia). Este necesar de a indica ca preparatele pot avea si un efect toxic din aceasta cauza se recomanda sa se efectueze sub supravegherea medicului.

O importanta deosebita o au toxinele extrase din sarpii veninosi in procesul de cercetare a diferitor mecanisme fiziologice. Asa s-a modelat procesul de transport intre membranele celulelor dupa actiunea toxinelor asupra lipidelor membranelor celulare.

Din toxinele cobrelor s-a obtinut o proteina naturala – citatoxina, care are proprietatea de a distruge tumorele de tipul sarcomelor. S-a constatat ca acest fenomen se efectueaza pe baza concurentei cu fosfolipidele pentru ocuparea receptorilor situati la suprafata celulelor.

Obtinerea informatiilor despre mecanismul de actiune a proteinelor extrase din sarpii veninosi au dat posibilitatea de a descoperi fenomenul de stopare a C3 – complimentului dupa actiunea toxinei extrase din cobre pentru a determina reparatia tesuturilor in cazurile de transplant a organelor.

Astfel cercetarea toxinelor eliminate de sarpii veninosi au intervenit vertiginos in practica medicinei experimentale, proprietatile acestor substante se studiaza intensiv si credem ca in viitorul apropiat vor aparea noi informatii despre actiunea lor, care va permite aparitia noilor preparate pentru tratarea multor afectiuni considerate acum incurabile.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.