Reglarea nervoasă și chimică

0
reglarea nervoasa si chimica
-Anunț-

Activitatea armonioasă a tuturor se găsesc în sânge și părților organismului și relațiile sale cu mediul înconjurător sunt asigurate de sistemul nervos. Dar alături de legătura nervoasă la animale și om există o legătură chimică sau umorală între diversele organe. Ea se realizează prin acțiunea asupra proceselor fiziologice a diverselor substanțe chimice, care se găsesc în sânge și alte umori ale organismului.

Un rol deosebit de important în asigurarea legăturii normale între organe îl joacă glandele cu secreție internă. In corpul nostru există două feluri de glande. Unele dintre ele sudoripare, lacrimale, salivare, gastrice etc. – se numesc glande cu secreție externă, deoarece ele posedă canale excretoare prin care secreția formată în glandă se elimină la exterior, sau în vreo cavitate a corpului(gură, stomac, intestin). Spre deosebire de aceste glande, glandele cu secreție internă nu posedă canale de eliminare. Fiecare din ele produce o substanță specială, care direct în sânge, iar prin sânge se răspîndește în întreg corpul.

Aceste substanțe, denumite hormoni, au însuşirea de a acționa chiar în cantități foarte mici asupra diverselor funcții ale organismului. Absența unor hormoni sau cantitatea lor insuficientă în organism cât și cantitatea lor exagerată, se pot reflecta dezastruos asupra sănătății.

Foto: Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.