Reflexoterapia plantară și palmară

0
-Anunț-

Reflexoterapia plantară (sau podologia reflexă) acționează asupra corpului și a psihicului stimulând zonele numite reflexe, situate la nivelul picioarelor. Prin masaj și/sau presiune pe aceste zone, reflexologii cred că tratează funcțiile sau organele perturbate cărora le corespund.

Principii

Pentru reflexologi, corpul, organele și funcțiile se proiectează asupra unor zone ale corpului: pavilioanele urechii, irisul ochiului și, în fine, picioarele (reflexoterapia plantară) și mâinile (reflexoterapia palmară). Partea stângă a corpului se proiectează pe stânga, iar cea dreaptă, pe dreapta. Degetele de la picioare corespund capului și craniului, călcâiele bazinului mic și conținutului său, marginile interioare ale picioarelor coloanei vertebrale, iar marginile lor exterioare, membrelor.

Presiunea exercitată asupra unui anumit punct ar putea trata astfel zona corespunzătoare. Reflexologii au formulat numeroase ipoteze pentru a explica acțiunea acestor masaje reflexe. Acestea ar putea să elimine obstacolele din calea liberei circulații a energiei, să elibereze endorfine – substanțe euforizante și antidurere asemnătoare morfinei -, să stimuleze sistemele nervos și limfatic. Unii specialiști se referă la teoria porții sau gate-control, conform căreia stimularea anumitor nervi ar provoca o acțiune inhibitoare a durerii, la distanță. Alții sunt de părere că dezechilibrele organismului ar provoca depunerea de microcristale de acid uric pe punctele reflexe corespunzătoare, făcându-le dureroase: masajul le distruge și restabilește astfel fluxurile energetice.

Ce tratează reflexoterapia

Puteți consulta un reflexolog dacă suferiți de spate, de ceafă, de dureri de cap sau de migrene, în caz de sinuzită cronică, de sindrom premenstrual, de stres etc.

Dacă aveți dificultăți de a concepe un copil, reflexoterapia v-ar putea veni în ajutor. Ea v-ar putea, de asemenea, ameliroa calitatea vieții dacă suferiți de o boală gravă (cancer, diabet insulinodependent, scleroză în plăci etc.).

Ea este deseori folosită în medicina sportivă și în cadrul tratamentelor paliative.

Contraindicații

Unele sunt absolute (cel puțin temporar): o flebită recentă, o artrită acută a unuia sau a ambelor picioare, o fractură de picior încă neconsolidată.

Sunt necesare precauții suplimentare în cazul artrozelor, al durerilor sau al infecțiilor picioarelor (micoză, veruci plantare etc.).

Citește și:   Relaxarea musculară

Atenționări

Este preferabil să vă sfătuiți cu un medic înainte de a începe un tratament prin reflexoterapie plantară, pentru a elimina posibilitatea unei boli grave.

Dacă sunteți însărcinată sau dacă doriți să apelați la reflexoterapie pentru copilul dumneavoastră, informați-vă atent înainte de a face programare: sunt situații în care nu orice specialist este abilitat să desfășoare un tratament.

Găsirea unui specialist

Nu există formare oficială sau recunoaștere oficială în reflexoterapie. Apelați la asociații profesionale și nu ezitați să puneți întrebări specialistului asupra formației și experienței sale.

Zonele reflexe ale picioarelor

1 Frunte și craniu

2 Glandă pineala (epifiza)

3 Glandă pituitară (hipofiza)

4 Tâmpla

5 Sinus

6 Coloana vertebrală

7 Regiune cervicală (ceafă, gåt)

8 Regiune dorsală

9 Regiune lombară

10 Regiune sacrococcigiană

11 Ochi

12 Ureche

13 Glanda parotida, gât și amigdale

14 Rinofaringe și faringe (cavitatea bucală, a gâtului și a nasului)

15 Laringe

16 Tiroidă și paratiroida

17 Articulație a umărului

18/29 Diafragm

19 Muschi ai bratului

20 Articulatie a cotului

21 Muschi al antebrațului

22 Muschi al toracelui

23 Tranee

24 Bronhill

25 Plămăni

26 Inimă

27 Cai limfatice ale capului, toracelui și ale membrelor superioare

28 Esofag

30 Muschi al abdomenului

31 Plex solar

32 Stomac

33 Ficat

34 Vezică biliară

35 Pancreas

36 Splină

37 Intestin subtire

38 Apendice

39 Colon drept și traversal

40 Colon stang și sigmoid

41 Rect

42 Anus

43 Rinichi

43b Glande suprarenale

44 Ureter

45 Vezică urinară

46 Cavitate pelviană

47 Prostată sau uter

48 Trompe uterine

49 Ovare/testicule

50 Libido

51 Sfincter al vezicii urinare și ureter

52 Cai limfatice ale abdomenului, ale pelvisului și ale membrelor inferioare

53 Nerv sciatic

54 Articulatie a soldulul

55 Muschi ai părții exterioare a coapsei

56 Muschii părții interioare a coapsel

57 Articulatie a genunchiului

58 Gleznă și picior

 

Cum se desfășoară o ședință

Diagnosticul

Citește și:   Relaxarea musculară

Prima consultație durează cam o oră. Pentru următoarele, prevedeți între 30-60 de minute.

Reflexologul face un bilant complet al problemei dvs.: interogatoriu detaliat urmat de examinarea picioarelor. Pentru aceasta, trebuie să stați întins confortabil, cu picioarele goale, ușor ridicate. Terapeutul va căuta mai întâi o afecțiune care ar necesita un tratament specific prealabil (bătături, bășici, veruci plantare, infectii etc.).

Tratamentul

Terapeutul practică un masaj ușor al picioarelor și apoi face examenul reflexologic propriu-zis. Cu degetul mare, vă explorează toată suprafața picioarelor – tălpi, margini, partea de deasupra, gleznă, călcâie – pentru a detecta zonele sensibile care trebuie tratate.

Odată examinarea încheiată, reflexologul începe tratamentul global al acestor zone. Cu degetul mare, apasă îndelung, uneori malaxează bolta plantară cu pumnul strâns. După ce termină tratarea unui picior, trece la celălalt.

În general, sunt necesare 6-8 ședințe. Uneori ajunge una singură, dar e mai bine să se consolideze rezultatul cu una sau două ședințe suplimentare. Atenție, dacă după trei ședinte nu obțineți nici un rezultat, este inutil să continuati.

Tratament individual

Chiar dacă specialistul este mult mai priceput, vă puteți trata și singur sau puteți trata pe cineva apropiat pentru a ameliora anumite neplăceri ale vieții cotidiene. Puteți interveni în caz de dureri de cap, de spate, de rinichi, de gât, de contracturi musculare, tulburări digestive, de guturai, sinuzită incipientă etc.

O inițiere este indispensabilă: fie urmând un curs (in weekend), fie cu un manual care explică în detaliu gesturile ce trebuie făcute. În orice caz, o hartă vă este indispensabilă.

Dacă vă tratați singur, așezați-vă confortabil într-un fotoliu, pe un pat sau pe jos. Important este să stați comod, cu spinarea așezată confortabil. De asemenea, trebuie să fiți liniștit, într-o cameră cu temperatură agreabilă. Începeti printr-o ușoară masare a ambelor picioare. Apoi luați-vă piciorul drept în mâna dreaptă. Cu ajutorul degetului mare de la mâna stângă, apăsați zonele dureroase sau regiunile care trebuie tratate, conform indicațiilor de pe hartă. Apoi treceți la tratamentul piciorului stâng (ținându-l în mâna stângă), folosindu-vă degetul mare de la mâna dreaptă.

Citește și:   Relaxarea musculară

În toate cazurile, dacă tulburările persistă, duceți-vă la medic.

Reflexoterapia palmară

Reflexoterapia palmară se referă la tratarea zonelor reflexe ale mâinii. Ea poate interveni în locul sau în completarea reflexoterapiei plantare; se bazează pe aceleași principii și are aceleași indicații.

Contraindicațiile temporare sunt următoarele: artrită acută a uneia sau a ambelor mâini, fractură a încheieturii, a unui deget sau a unui metacarpian insuficient consolidată, artroză în puseu inflamatoriu, durere a mâinilor, infecții (panaritiu).

Examinarea și tratamentul sunt identice cu cele ale reflexoterapiei plantare. Terapeutul vă poate propune tratarea atât a mâinilor, cât și a picioarelor în aceeași ședință.

Terapie individuală

Puteți să practicați și autoreflexoterapia palmară. Acest masaj este foarte usor de făcut, indiferent de circumstanțe (într-un mijloc de transport, într-un spațiu public etc.).

Zone reflexe ale mâinilor

1 Frunte și craniu

3 Glandă pituitară (hipofiza)

4 Tâmplă

5 Sinus

6 Coloană vertebrală

7 Regiune cervicală (ceafă, gât)

11 Ochi

12 Ureche

15 Laringe

16 Tiroidă și paratiroidă

17 Articulație a umărului

18 Mușchi ai umărului (centura scapulară)

19 Mușchi ai brațului

20 Articulație a cotului

21 Mușchi ai antebrațului

22 Mușchi ai toracelui

23 Trahee

24 Bronhii

25 Plămâni

26 Inimă

27 Căi limfatice ale capului, ale toracelui și ale membrelor superioare

29 Diafragm

30 Mușchi ai abdomenului

31 Plex solar

32 Stomac

33 Ficat

34 Vezică biliară

35 Pancreas

36 Splină

37 Intestin subțire

38 Apendice

39 Colon drept și transversal

42 Anus

43 Rinichi

43b Glande suprarenale

44 Ureter

45 Vezică urinară

47 Prostată sau uter

49 Ovar/testicul

52 Căi limfatice ale abdomenului, ale pelvisului și ale membrelor inferioare

53 Nerv sciatic

54 Articulație a șoldului

55 Mușchi ai feței exterioare a coapsei

56 Muschi ai feței interioare a coapsei

57 Articulație a genunchiului

58 Gleznă și picior

59 Dinți

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.