Boli cu manifestări digestive și extradigestive comune, diaree cu sânge, ulceraţii ale rectului și colonului, complicații ca perforaţii, stenoze, fistule, malignizare sau inflamații articulare, artrite, afecțiuni ale pielii de la erupții până la infecţii grave, afectări oculare, hepatice etc., diferite fiind doar ca substrat anatomopatologie și mod de extindere și evoluând în puseuri sau continuu, necesită internare, investigare și tratament.
Prezenta de scaune diareice cu sânge, mucozităţi, puroi, cu sau fără febră trebuie să decidă bolnavul să se prezinte la medic. Coproculturile vor exclude afecţiuni ca dizenteria bacilară, amibiană.
Tratat și remis clinic, ajuns la 1 sau 2 scaune pe zi, fără sânge, bolnavul rămîne în urmărirea clinică și endoscopică (rectoscopie), urmând să țină un regim alimentar fără lapte și derivatele acestuia, unii bolnavi pot să consume totuși brânzeturi nefermentate în funcție de toleranţă, cu excluderea condimentelor și iritantelor ca ciocolata, citricele, cartofii noi (semnalate printre cauzele de recădere), alcoolul, conservele, fasolea albă, mazărea uscată.
Va fi evitat stresul, atât de des întâlnit la bolnavi cu rectocolită, bolnavi considerați că au o structură psihică particulară, vulnerabilă, având tendințe să se considere lipsiţi de speranțe și de soluție terapeutică.
Bolnavii cu rectocolite vor rămâne sub supravegherea medicală legată de tratamentul de întreținere a bolii cu salazopirină. Câştigarea încrederii în sine, obținerea unei independențe afective, obținerea unor succese personale și profesionale vor ajuta mult vindecarea.
Ambele boli fiind boli cu risc crescut de cancerizare, după 10 ani de evoluție se va face examenul radiologic al colonului anual și colonoscopie la 2 ani cu biopsii dirijate în etapele de linişte.