Răceala comună, ghid de zi cu zi

0
Răceala comună, ghid de zi cu zi
-Anunț-

Ieri te-ai simțit bine, dar astăzi îți curge nasul și ți se zgârie gâtul. Da, acestea sunt primele simptome ale unei răceli, care apar de obicei la adulți la aproximativ una până la trei zile după expunerea la un virus care provoacă răceala.

Raceală și gripă

Cum ai putea să te simți în restul săptămânii? Cel mai adesea, simptomele acestei infecții ale tractului respirator superior apar în jurul zilei a patra și dispar de la sine în 7 până la 10 zile, spune Aaron E. Glatt, MD , șeful bolilor infecțioase și epidemiolog de spital la Mount Sinai South Nassau în Oceanside, New York.

Rețineți că, în timp ce răcelile sezoniere atinge vârful în timpul iernii și primăverii, este posibil să obțineți unul în orice moment al anului, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) .

Simptomele răcelii variază de la o persoană la alta și pot include:

 • Dureri sau zgârieturi în gât
 • Înfundarea sau curgerea nasului
 • Strănut
 • Tusea
 • Durere de cap
 • Dureri articulare
 • Oboseală

Fiți conștienți de faptul că perioada contagioasă a unei răceli are propria durată de viață; de obicei, începe cu una sau două zile înainte ca simptomele răcelii să apară și continuă atâta timp cât simptomele dumneavoastră sunt prezente, conform  Cedars-Sinai . Prin urmare, este important să preveniți răspândirea infecției prin spălarea frecventă a mâinilor, acoperindu-vă complet gura și nasul cu cotul sau cu un șervețel atunci când tușiți sau strănuți și nu atingeți-i pe alții dacă este deloc posibil.

Care sunt etapele unei raceli? De obicei sunt trei.

Zilele 1 și 2: înfundare, durere în gât și secreție

Citește și:   Paralizia cerebrală - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

„Deși puteți avea un început rece cu o serie de simptome diferite, primele simptome cele mai comune sunt congestia, nasul care curge și durerea în gât , semne că virusul vă afectează în mod direct sistemul respirator”, spune Nathan Favini, medic internist. și directorul medical al sistemului național de sănătate Forward .

În această primă etapă, este deosebit de important să vă odihniți cât mai mult posibil pentru a minimiza oboseala și pentru a vă menține sistemul imunitar la putere maximă.

Zilele 3 până la 5: tuse și mai multă congestie nazală

Simptomele nazale continuă să se dezvolte, atingând vârful în a treia și a patra zi. Este posibil să observați că mucusul din nasul care curge a devenit mai gros, cu o nuanță galbenă sau verde. Acest lucru se datorează de obicei unei creșteri a numărului de celule albe din sânge pe care sistemul dumneavoastră imunitar le-a trimis pentru a depăși virusul, potrivit Clinicii Mayo . Pe măsură ce vă îmbunătățiți în următoarele câteva zile, scurgerea tinde să se limpezească. Între timp, însă, se poate dezvolta o tuse ca răspuns la picurarea postnazală, spune dr. Favini.

Zilele 6 și 7: Simptomele ușurează

Durata medie a unei răceli este de 7 până la 10 zile, iar majoritatea oamenilor se recuperează fără niciun  tratament specific . Dar simptomele răcelii pot dura mai mult sau pot deveni mai severe la persoanele care au probleme imunitare sau alte probleme de sănătate subiacente, cum ar fi diabetul, spune Soma Mandal, MD , medic internist la Summit Medical Group din New Jersey. Dacă aveți o afecțiune care vă expune un risc crescut de complicații, contactați furnizorul dumneavoastră de asistență medicală.

Fiți conștienți de faptul că poate dura până la șase săptămâni pentru ca tusea să dispară chiar și după ce alte simptome dispar, spune dr. Mandal. De obicei, acest lucru se datorează picurarii postnazale, care poate continua să se formeze în timp ce căile nazale umflate și iritate se vindecă, explică ea.

Citește și:   Importanta imunizarii copiilor: ce vaccinuri sunt recomandate si cum sa le administram copiilor nostri

Dincolo de o săptămână: Ar putea fi altceva?

Dacă alăptați o răceală, dar nu v-ați îmbunătățit după o săptămână sau dacă simptomele răcelii revin des, este posibil să aveți de-a face cu alergii sau cu o  infecție a sinusurilor  mai degrabă decât cu o răceală.

Simptomele asociate frecvent cu alergiile, care pot dura luni, includ:

 • Mancarimi la ochi
 • Curge nasul curat
 • Congestie nazala

Simptomele unei infecții ale sinusurilor, care poate dura între una și trei luni sau mai mult, pot include:

 • Congestie nazala
 • Durere de gât
 • Presiune sau durere în jurul ochilor și al frunții
 • Oboseală
 • Febră

Dacă bănuiți că există alergii sau o infecție a sinusurilor, dr. Glatt vă recomandă să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a obține o evaluare completă.

Deosebirea între răceală, COVID-19 și gripă

Poate fi dificil să distingem aceste boli, deoarece împărtășesc atât de multe trăsături. Mai mult, pentru că sunt cauzate de diferiți germeni care afectează sistemul respirator, este posibil – deși rar – să se suprapună. Cu alte cuvinte, ai putea avea mai multe boli în același timp, potrivit CDC .

Un indiciu pentru a distinge între ele este febra, notează Mandal. „Febra de obicei nu este prezentă la adulții cu răceală comună, în timp ce cu COVID este un fel de obișnuit să aveți o febră scăzută și probabil că veți avea febră la început cu gripa”, spune ea.

În general, spun experții CDC, simptomele gripei tind să apară brusc, mai degrabă decât să se acumuleze treptat, așa cum se întâmplă cu răceala comună. De asemenea, sunt mai intense și durează mai mult.

Simptomele COVID-19 par să se dezvolte, de asemenea, treptat, potrivit unui studiu publicat pe 5 mai 2020, în Annals of Internal Medicine . Iar simptomele COVID-19 le pot include pe cele care nu sunt de obicei întâlnite cu o răceală sau gripă, cum ar fi diareea și o nouă pierdere a gustului sau a mirosului, potrivit CDC .

Citește și:   Povestea mierii Manuka: Originile și istoria acestui produs uimitor

Ca întotdeauna, sunați-vă medicului dumneavoastră dacă orice simptom devine grav sau îngrijorător pentru dumneavoastră. Fiți conștienți în special de semnele de avertizare de urgență pentru COVID-19. Cineva care prezintă oricare dintre următoarele semne ar trebui să solicite imediat asistență medicală de urgență:

 • Probleme de respirație
 • Durere persistentă sau presiune în piept
 • Noua confuzie
 • Incapacitatea de a se trezi sau de a rămâne treaz
 • Buze sau față albăstrui
- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.