Punctele negre (comedoanele) apar în special la persoanele cu tenul gras, localizându-se pe aripile nasului, pe frunte, bărbie și mai rar pe pomeți. Sunt frecvent observate mai ales la tinerele fete în perioada pubertății și adolescenței, când glandele sebacee secretă din abundență, creând condiții favorabile apariției lor.
Comedoanele sunt aglomerări de celule epiteliale moarte, cu capul negru datorită oxidării substanțelor pe care le conțin în contact cu aerul.
Cauzele apariției lor pot fi altele, ca de exemplu aplicarea unor creme contraindicate, în special a cremelor grase, pe o piele cu secreție naturală abundentă, neîngrijirea obrazului, tulburări în activitatea ovariană etc.
Oricum însă, o igienă riguroasă a pielii este indispensabilă. Obrazul va fi spălat și curățat în fiecare seară cu apă și săpun sau cu loțiuni demachiante.
Dacă porțiunile cu puncte negre sunt prea întinse, se recomandă ca după spălat să fie fricționate cu o perie specială, în lipsa acesteia cu tărâțe amestecate cu făină de mălai. După clătirea obrazului cu apă se va aplica pe aceste porțiuni o cremă contra punctelor negre. Aceste creme cu acțiune dezinfectantă au un rol destul de important, însă numai prin folosirea lor nu reușim să îndepărtăm cu desăvârșire comedoanele.
Din două în două săptămâni se va proceda la stoarcerea punctelor negre.
Pentru înmuierea pielii se va expune obrazul timp de 5-10 minute la o baie de abur deasupra unui vas cu apă clocotită în care s-a aruncat un pumn de floare de mușețel sau o lingură de tinctură de benzoe. Înainte de expunerea la abur, pielea obrazului va fi perfect curățată, iar pleoapele unse cu cremă grasă, pentru a evita iritarea lor din cauza aburului fierbinte.
Cu ajutorul a două degete învelite în tifon steril, vor fi stoarse punctele negre evitându-se apăsarea cu unghiile și fără să se insiste asupra punctelor recalcitrante, pentru că riscăm să irităm pielea, lăsând urme inestetice. După terminarea operației, obrazul va fi dezinfectat cu o loțiune astringentă.
Persoanele care suferă de acest neajuns sunt ispitite să-și șteargă obrazul cu diferite loțiuni alcoolice și astringente, făcând chiar abuz de ele. Din păcate, acest abuz nu face decât să tăbăcească pielea, închizând porii peste punctele negre.
Aplicarea măștilor cu caolin, gălbenuș de ou, drojdie de bere, se recomandă imediat după stoarcerea punctelor negre, toate aceste substanțe având acțiune emolientă și decongestivă.