Pulsul și presiunea sanguină

0
Pulsul si presiunea sanguina
-Anunț-

Se numeşte puls oscilația ritmică a pereților arteriali în momentul contracții inimii și expulzării sângelui din inimă în artere. Palpind artera radială, deasupra articulației pumnului, medicul apreciază frecvența şi forța de contracție a inimii.

Se numește presiune sanguină, presiunea pe care o exercită sângele asupra pereților arterelor sau venelor.

Circulația sângelui prin vasele sanguine se datorește diferenței de presiune a sângelui în artere și vene. In arterele mari, presiunea sângelui depăşeşte cu 1/5 presiunea atmosferică, pe cand în venele mari, ea este egală cu presiunea atmosferică sau este chiar mai joasă decât aceasta. De aceea, sângele circulă totdeauna din artere în vene.

Deosebim o presiune maximă în timpul contracției inimii – și una minimă – în timpul relaxării sale.

Circulația sângelui prin vene în asa-numita „pompă museulara“. Este vorba de faptul că in cursul diverselor mişcările corpului, venele cu peretii lor flexibili sunt uşor comprimate de muşchii contractati. Şi deoarece ele posedă valvule care se deschid numai inspre inimă, sângele este indreptat spre inima. Cu cât mişcările sunt mai variate, mai frecvente, cu atât sângele circulă bine in vene. In lipsa mişcărilor, de exemplu la persoanele care lucerează şezând, circulația sângelui prin vene se încetinește.

Pentru a evita acest lucru este foarte bine să ne ocupăm o parte din zi cu munca fizică și sportul.

Health photo created by welcomia – Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.