Profilaxie

0
-Anunț-

Profilaxia cuprinde intreaga activitate depusă pentru prevenirea imbolnăvirilor.

Pentru mărirea eficienței activității de profilaxie în domeniul reuma tologiei sunt necesare:

– cunoașterea etiopatogeniei bolilor reumatismale, a factorilor de risc, care determină producerea sau apariția diverselor entități patogenice;

– elaborarea unor măsuri, care să combată factorii de risc;

– formarea, prin educație și cultură individuală și colectivă a unei atitudini active față de factorii de risc, elaborarea unor măsuri de combatere a acestora;

– depistarea cazurilor de îmbolnăvire în fazele de debut, în fazele preclinice, de latență.

Profilaxia se face în diversele etape ale bolilor; corespunzător cu acestea, poartă denumirea de:

profilaxia primară care se aplică în perioada preclinică, latentă a bolii, când aceasta este incă reversibilă; este etapa prevenirii apariției bolii;

profilazia secundară care se aplică în perioada clinică, de inceput a bolii, în scopul opririi procesului morbid și a recidivelor;

– profilaria terțiară care urmărește impiedicarea apariției complicatiilor.

Eficienta măsurilor de profilaxie, depinde de posibilitatea de a depista riscul individual crescut pentru imbolnăvirea (predispozitia la boală) și de posibilitățile de depistare a factorilor de risc din mediul inconjurător.

În ultimul timp, cercetările din domeniul geneticii sunt din ce în ce mai numeroase. Există o componentă genetică cunoscută în apariția unor boli, cum ar fi în spondilartrita anchilozantă și care, depistată din timp permite fixarea atenției asupra subiecților susceptibili de a contracta aceste boli.

Lipsa posibilitatilor de depistare a multor factori genetici, precum și în teresul Incă scăzut pentru problemele de genetică, chiar și în rindul medici lor, apoi conținutul timid, uneori slab conturat al sfatului genetic, restringe rea sferei de cunoaștere a factorilor de risc intrinseci și deci a profilaxiei unor boli, care au un oarecare coeficient de transmisibilitate.

Citește și:   Artropatii inflamatorii acute

Este un teren vast de acțiuni pentru cercetătorii din toate domeniile de specialitate, de acțiuni eficiente în activitatea de apărare a sănătății omului.

Cunoașterea reumatismului poliarticular acut, a etiologiei acestuia streptococul hemolitic din grupul A – a atras după sine instituirea tratamentului profilactic cu penicilină și reducerea moderată a numărului de imbolnăviri și scăderea mortalității prin complicațiile cardiovasculare consecutive artropatiei reumatismale.

Asanarea tuturor focarelor de infecție, cum ar fi sinuzite, granuloame dentare, amigdalite, anexite, pot constitui măsuri de profilaxie primară a multor forme de reumatism secundar.

Tratarea corectă a unor gonoree poate preveni una din formele cele mai serioase și mai rebele la tratament, a reumatismului gonococic.

În cazul unei leziuni grave, consistența stato-kinetică a unui cartilaj nu suportă o nouă povară, echilibrul anatomic și așa deranjat de o structură anormală devine și mai instabil, se instalează cercul vicios al leziunii autolntreținute de o spină iritativă și astfel este favorizată evoluția unei artroze.

În condițiile existentei unei dismorfii, cu atit mai mult, cu sau fără artroză, repartițiile inegale de presiuni (existente la aceste cazuri și În condiții normale de trai) se accentuează în momentul supraincărcării, fiind însoțite și de modificări de circulație secundare variațiilor de temperatură din mine, frigului și umezelii. Consecintele sunt de asemenea cele ale agravării evoluției unei artroze deja declarată sau ale accelerării instalării ei pe o dismorfie preexistentă.

Profilaxia artrozelor trebuie incepută în perioada copilariei, din perioada de creștere.

Urmărirea atentă a copiilor, corectarea inegalității membrelor inferioare (talonet plantar), a deformărilor picioarelor plate sau a insuficientelor musculare, cu siguranță că preintimpină formarea de artroze la toate articulațiile membrelor inferioare sau ale coloanei vertebrale.

Citește și:   Demineralizarea osoasă

Profilaxia artrozelor, efectuată în colectivitățile de copii, oferă o viziune optimistă a reușitei ei mai sigure față de profilaxia aplicată la virste mai inaintate.

În cazul în care faza profilactică propriu-zisă a fost depășită și ne aflăm în fata unei artroze constituite uni- sau bilateral, se face profilaxia recidivelor, profilaxia secundară.

Ca măsură preventivă a bolii trebuie urmărite indicatiile igieno-dietetice care se referă la evitarea excesului ponderal, prin scăderea în greutate, evitarea purtării de greutăti care să solicite articulația susceptibilă, prefera rea deplasării cu ajutorul bicicletei, natația cu program, masokinesiterapia activă a tuturor articulațiilor membrelor inferioare, precum și hidro- și balneoterapia.

Prevenirea atitudinilor vicioase este de mare importanță; în cazul în care toate aceste măsuri nu duc la rezultatele scontate, intervine chirurgia tardivă, în scopul prevenirii recidivelor bolii.

În vederea reducerii numărului de imbolnăviri prin artroze la muncitorii din industria grea, deci a reducerii numărului de zile de incapacitate temporară de muncă, se impun următoarele măsuri complexe de profilaxie: – evitaren traumatismelor si a microtraumatismelor generate în procesul de productie;

– evitarea ridicării manuale de greutăți mari; evitarea sariturilor, a pozitiilor vicioase de lucru (flexie lombară cu torsiune, rotarea membrelor inferioare etc.); – evitarea ortostatismului prelungit peste limita fiziologică; – evitarea frigului, a umezelii, prin imbracaminte de protectie corespunzitoare.

Paralel se impune luarea unor măsuri de igienă generală și igienă a muncii, precum și o triere medicală corespunzătoare; asanarea infecțiilor de focar și combaterea repetatelor cataruri ale căilor respiratorii superioare, ca factori activatori asupra unor artroze existente; tratament de recuperare musculară și articulară, asigurarea unui număr suficient de locuri pentru curele balneo-climaterice și dotarea unităților sanitare de pe lingă intreprinderi eu nuclee de fizioterapie și recuperare, care să permită satisfacerea nevoilor impuse. De asemenea, examenele la angajare a muncitorilor mineri, din îndustria grea sau din toate celelalte ramuri industriale pentru femei (textile sau alte profesiuni care necesită ortostatism sau folosirea cu prioritate a membrelor inferioare), trebuie să fie riguroase, în sensul investigațiilor complexe clinice și radiologice și anume, radiografii de bazin în scopul evidențierii articulațiilor coxo-femurale precum și a malformațiilor tranziționale vertebrale, responsabile de boli degenerative osteoarticulare invalidante.

Citește și:   Anatomia aparatului locomotor

Artrozele, una din cele mai bune indicații pentru balneoterapie, aproape în toate stațiunile cu profil reumatologic: litoral, Amara, Călimănești, Govora, Felix, Sovata, Ocna Sibiului, Slănic Prahova, Herculane etc.

Afecțiunile care beneficiază de tratamentul complex recuperator au fost, în special, artrozele aflate în fază incipientă de boală sau moderat evolutivă și mai ales formele fără alte asocieri morbide. Curele balneo-climatice sunt un adjuvant prețios în programul complex de proceduri de prevenire a recidivelor bolii, în care cooperarea și perseverența bolnavului sunt condiții esențiale pentru menținerea funcționalității satisfăcătoare a oricărei articulații.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.