O hrană sănătoasă este o hrană proaspătă, variată, bogată în substanțe vitale și, mai ales, alcalină, echilibrată în privința vitaminelor esențiale, a sărurilor minerale și a elementelor nutritive de bază (proteine, hidrați de carbon și grăsimi) și care formează cât mai puține deșeuri. Absorbția de vitamine în comprimate devine inutilă, în acest caz.
Se va urmări o combinație echilibrată a felurilor de mâncare: o bucată de tarta cu cremă sau un sandvis nu sunt recomandabile pentru masa de prânz. Un regim de slăbire monoton este, de asemenea, de evitat. ~ Se vor consuma cât mai puține proteine animale. Cel mai bine este să se prevadă trei zile pe săptămână fără carne, care poate fi înlocuită într-un mod avantajos cu pasăre sau peste. Cerealele integrale conțin mai multe proteine decât carnea. Nevoile cotidiene de aminoacizi, care sunt atât de importanți, sunt acoperite cu 100gr. de grâu integral sau de orez nedecorticat.
Se vor mânca, în mod regulat, cartofi, legume (linte, mazăre, fasole), semințe și produse cerealiere (fulgi de cereale, pâine integrală, fulgi de ovăz, gris, orez nedecorticat). Aceste alimente sunt, cu adevărat, bogate în hidrați de carbon. vitamine, săruri minerale și celuloză.
Se vor consuma în cantități suficiente substanțe de balast” (conținute de legumele bogate în celuloză și de cereale). deoarece acestea favorizează procesul de digestie.
Se va consuma zilnic un fel de mâncare complet. O hrană completă este o hrană care nu a fost denaturată (adică nu a fost rafinată sau conservată), deci, pe cât posibil, se vor consuma alimente care să nu fie fabricate industrial (conserve. făină și zahăr rafinat etc.). Produsele pe bază de făină rafinată, uleiurile rafinate. grăsimile, zahărul, prăjiturile produc, de fapt, hidrați de carbon ,goi”, adică fără nici o valoare nutritivă și care se înmagazinează în corp sub formă de grăsimi. Se vor consuma zilnic fructe și legume crude (pe cât posibil din culturi biologice). O hrană pe bază de crudități și de alimente proaspete este bogată în substanțe vitale și nu produce deșeuri grăsoase care să se depună pe pereții arterelor: cauza aterosclerozei.
Pentru a activa protecția celulelor, se vor alege legume proaspete, care conțin substanțe vegetale bioactive, cu o mare eficacitate, ca glucosinolatele (în toate varietățile de varză) sau flavonoidele (în roșii, varză roșie, broccoli și citrice). Substanțele bioactive sunt cele care distrug efectiv binecunoscuții radicali liberi. responsabili pentru evoluția cancerului, în măsura în care aceștia atacă nucleul celulelor (vezi rubrica ,,Boala canceroasă”).
Se va întrebuința cu zgârcenie sarea și se vor prefera plantele aromatice. Unele condimente au proprietăți stimulente asupra digestiei (cimbrul) și a metabolismului, altele acționează împotriva îmbolnăvirilor (chimenul, cimbrul. mărarul) sau sunt diuretice (ceapa, ienupărul). Cititorul va găsi un rezumat al tuturor acestor proprietăți în paginile 44 și 45.
Nu se vor consuma decât grăsimi naturale (adică unt și uleiuri vegetale presate la rece).
Persoanele cu stomac sensibil vor evita fructele fierte și sucurile de fructe.
Pe cât posibil, se va renunța la alimentele cu conținut mare de cadmiu (organe de porc, ciuperci de pădure, pateu de ficat). Cadmiul este un metal foarte nociv pentru sănătate și care poate provoca, la limita. leziuni renale.
Se va renunța, pe cât posibil. la băuturile fabricate industrial, la mâncărurile și sosurile gata preparate.
Se va bea zilnic cel puțin un sfert de litru de lapte ori se vor mânca produse lactate pe bază de lapte fermentat ca: iaurtul, kefirul, brânza de vaci.
Nu se vor fierbe mai mult decât este necesar legumele și mâncărurile cu carne: o fierbere prea îndelungată distruge numeroasele substanțe nutritive. – Atenție la prăjeli și la alimentele preparate la grătar! Afumarea alimentelor și prepararea lor în grăsime sau ulei încins produce un strat maroniu la suprafața acestora. Stratul maroniu este o oxidare care produce, a rândul ei, substanțe toxice și deșeuri grăsoase care sunt, ele însele, cauza tulburărilor digestive și a gravelor probleme de sănătate (ateroscleroza și bolile canceroase). Alimentele pot fi preparate la abur, la fel de repede ca în apă sau pe grătar, și își păstrează gustul, culoarea naturală și valoarea nutritivă.
Greșelile de nutriție nu se fac doar la combinarea și prepararea alimentelor, ci și atunci când acestea sunt consumate. Pentru a evita distrugerea unui meniu bine compus și bine echilibrat prin repetarea acestora, se vor respecta următoarele reguli:
Rezervați-vă timp suficient pentru a mânca, deoarece stresul din timpul meselor dăunează digestiei. Fiți conștienți de faptul că mâncați, adică nu vă lăsați deranjați și creați-vă o atmosferă de calm.
O salată sau un aperitiv, mâncat cu 15-20 de minute înainte de felul de mâncare principal, vă micșorează senzația de foame, mărește gradul de sațietate, și astfel, vă ajută să vă reduceți greutatea.
Nu încercați să vă înfometați, ci mâncați pe săturate, dar nu mai mult, chiar dacă mâncarea este bună. Mulțumiți-vă cu conținutul unei farfurii, la fiecare masă principală, și nu trișați.
Încercați să mâncați la ore regulate.
Nu săriți peste mese, dar nici nu încercați să le înlocuiți cu o felie de pâine cu unt.
Mestecați bine; în acest fel, toate alimentele se impregnează bine cu salivă și vor fi cu atât mai ușor de prelucrat în stomac. Astfel, veți fi ajutați și la slăbit. deoarece, în acest mod, mâncați mai puțin.
Pe cât posibil, nu beți în timpul mesei. Lichidul absorbit împreună cu alimentele are ca efect producerea unei cantități mai mari de acid și face digestia mai dificilă. Dacă nu vă puteți abține, beți puțin și cu înghițituri mici.
Se recomandă să nu luați mese îmbelșugate seara și să renunțați, dacă se poate. la o hrană bogată în proteine, pentru că aceasta este greu de digerat, mai ales după ora 17 (vezi ceasornicul organic chinezesc de mai sus). Cu două ore înainte de culcare, nu trebuie să mai mâncați.
Evitați porțiile prea mari și mâncați, mai bine, de 3-5 ori pe zi, cantități mici. -Nu mâncați niciodată ca să vă omorâți timpul, ci numai când vă este, într-adevăr, foame.
Dacă mâncați din lăcomie, atunci mâncați alimente bogate în hidrați de carbon. însă nu ciocolată și nici proteine.
Nu uitați că toate sistemele organice lucrează după un ritm de 24 de ore și că fiecare sistem are faza lui activă. Această descoperire stă la baza artei medicale chineze. Dacă ne raportăm la ceasornicul organic chinezesc reprodus mai sus, putem constata printre altele – că, de exemplu, sistemul organic al vezicii urinare are faza activă între orele 17 și 19. În acest interval de timp. este recomandată consumarea multor lichide, pentru a elimina, prin rinichi și vezica urinară, toxinele din corp. De asemenea, se va constata că între orele 21 și 23 vine momentul relaxării, temperatura corpului și tensiunea sanguină scad. Prin urmare, între aceste ore nu este deloc înțelept să luați mese copioase și greu de digerat.