Principii de tratament în bolile alergice

0
-Anunț-

Tratamentul afecțiunilor alergice comportă două aspecte: curativ, adresat fenomenelor de boală în stadiul evolutiv, acut și profilactic, urmărind evitarea contactelor sensibilizante și crearea toleranței imunologice față de alergenii sensibilizanți.

Dacă tratamentul curativ este medical, profilaxia specifică și nespecifică poate fi realizată de fiecare individ etichetat ca alergic.

În acest scop, mijloacele de profilaxie vor urmări evitarea contactului alergenic; atunci când acest lucru nu este posibil, la profilaxia parțială vor fi asociate măsuri de tratament care blochează efectul periferic al reacției antigen-anticorp ca: antihistaminice, bronhodilatatoare, inhibitori ai reacției de liberare a mediatorilor de tipul Ketotifenului, cromoglicatului disodic sau, temporar, și a unor tratamente cu acțiune patogenică precum antibiotice, medicație cortizonică (în cazul asocierii cu etiologia infecțioasă). Terapia profilactică va fi completată cu măsuri de schimbare a locuinței, a mediului profesional (temporar sau definitiv) și cu cea mai eficientă metodă de tratament pentru bolile alergice metoda hiposensibilizării specifice. Prin acest mijloc se încearcă inducerea unor anticorpi competitivi cu reaginele, numiți anticorpi blocanți și care, evident, au scopul de a diminua conflictul antigen-anticorp și efectele acestuia.

Hiposensibilizarea specifică se practică în special în alergia atopică, cu alergeni identificați și în cazurile în care măsurile de profilaxie s-au dovedit incomplete sau ineficiente. Rezultatele acestei metode terapeutice spectaculare duc la diminuarea incidenței fenomenelor de alergie clinică, la restabilirea echilibrului dintre individul alergic și mediul înconjurător.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.