O condiție primordială pentru menținerea frumuseții tenului este curățirea zilnică a obrazului. Pentru a avea dimineața un obraz odihnit, cu pielea netedă, nu este suficient un somn bun, ci este necesar ca pielea să respire liber în timpul nopții, să se aerisească, să se oxigeneze, să prindă forță. De aceea se impune curățarea zilnică a obrazului. Nu trebuie să uităm că pielea este mereu atacată de praf, intemperii, vapori, fum etc., ca și de produsele de secreție a căror descompunere dă naștere la substanțe care, rămase pe piele, devin dăunătoare. Dacă la toate acestea se adaugă și resturile de fard, vom înțelege de ce o curățare perfectă devine imperioasă. Părerea unor persoane că de vreme ce nu se fardează nu trebuie nici să-și curețe obrazul este eronată, pericolul îmbătrânirii pielii nefiind numai fardul.
Alegerea preparatelor indicate în acest scop se va face cunoscându-ne după natura tenului. Astfel, în cazul tenului normal și uscat se recomandă folosirea de emulsii sau de creme de demachiat. În același scop se mai pot folosi bucățele de unt de cacao, vaselină, ulei de vaselină etc. Apele de tărâțe de grâu, ovăz, orz sau gălbenuș de ou sub forme de maioneză, sunt de asemenea indicate.
În cazul tenului gras se recomandă curățarea lui cu săpun de calitate superioară, cât mai puțin alcalin, pentru a se evita o degresare prea puternică a pielii și îndepărtarea prea bruscă a mantalei acide. Tenul gras, presărat cu puncte negre, va fi frecat de două ori pe săptămână cu puțină făină de mălai, înmuiat în lapte sau apă.
Făina cosmetică, laptele de castraveți, emulsiile, săpunul de bărbierit sunt, de asemenea, produse demne de menționat. Perierea tenului gras de două ori pe săptămână cu o perie specială de față ajută, de asemenea, la obținerea efectului dorit.
Produsele de demachiat vor fi aplicate pe față prin mișcări circulare de jos în sus sau prin întinderea demachiantului, efectuând trei mișcări : de la bărbie spre urechi, a doua mișcare va fi destinată obrajilor, iar a treia de la frunte spre tâmple.
Produsele de demachiat vor fi aplicate pe față prin mișcări circulare de jos în sus sau prin întinderea demachiantului, efectuând trei mișcări : de la frunte spre tâmple-bărbie spre urechi, a doua mișcare va fi destinată obrajilor, iar a treia de la
Îndepărtarea demachiantului se va face cu bucăți de vată, șervețele de pânză sau hârtie, iar mișcările vor fi cât mai delicate, pentru a nu dăuna mușchilor.
Curățarea va fi terminată trecând pe față un tampon de vată înmuiat într-o loțiune tonică pe bază de plante sau flori (ten uscat) sau loțiuni ușor astringente (ten gras).
Tot atât de importantă este și curățirea zilnică a gâtului prin mișcări pornind dinspre bărbie spre decolteu.
Nu se va omite seara nici curățarea ochilor, mai ales dacă se aplică fard, ceea ce se poate face fie cu o infuzie de mușețel, fie cu un demachiant special
Curățarea poate fi terminată prin spălări alternative cu apă caldă și rece cu scopul de a activa hrănirea țesuturilor. Dacă apa de la robinet este calcaroasă pentru ochi, se poate înmuia cu câteva cristale de borax.