Pe lângă pregătirea psihică, ce se realizează printr-o atmosferă plăcută, de voie bună, afecțiune și încredere, viitorii părinți vor face pregătiri înainte de naștere. Procurarea celor necesare nu este indicată după naștere, pentru că se face în grabă. Pentru a veni în ajutorul părinților, în special al celor tineri și fără experiență, dăm o listă a mobilierului și obiectelor indispensabile pentru început.
Coșulețul de răchită este potrivit pentru primele luni; după 4-5 luni, copilul va fi pus în pat de metal sau lemn, cu plasă, care datorită dimensiunilor poate fi folosit până la 7 ani. Copilul nu va dormi în același pat cu mama; în unele familii se spera că astfel mama s-ar putea odihni mai bine, mai ales în primele 2 săptămâni după întoarcerea de la maternitate. Dacă copilul rămâne în patul părinților se obișnuiește curând cu aceasta și va reacționa prin agitație și plâns, când încercăm, să-l punem din nou în coșulețul lui. Și de aici necazuri, prea de timpuriu.
Salteaua va fi tare, fără cute, din paie de grâu sau orez, talaș fin de lemn sau iarbă de mare. Lina sau puful nu sunt bune pentru că deformează coloana vertebrală. Grosimea cea mai potrivită a saltelei este de 5-6 centimetri,
Mușamaua ferește salteaua de îmbibarea cu urină și materii fecale. Ea va depăși salteaua cu aproximativ 15-20 cm, pentru a putea fi petrecută sub aceasta. Mușamaua se curăță excelent cu Perlan și apă călduță, cel puțin o dată pe zi.
Cearșafurile de pat, în număr de 3-6, din șifon sau pânză albită, vor fi, de asemenea, mai mari decât salteaua. Cuvertură de molton.
Băița din material plastic se manipulează și se curăță foarte ușor.
Masa de înfășat poate fi o masă oarecare, pe care se pune o cuvertură acoperită cu un cearșaf. Înfășatul în pat este neigienic și obosește pe mamă, care este nevoită să stea aplecată mult timp.
Dulăpiorul (sau un raft din dulapul părinților) pentru depozitarea rufăriei copilului trebuie de asemenea să figureze în micul inventar. Este greșit obiceiul de a ține rufele descoperite pe masă sau pe un scaun.
Rufăria și îmbrăcămintea vor fi confecționate din material ușor de spălat (pânză albită, șifon, finet, molton). Pentru primele luni sunt necesare:
cămășuțe din pânză albită sau finet -5-6 buc.
pieptărașe din finet sau pânză albită -5-6
scutece din pânză moale, absorbantă, de 80/80 centimetri – 6-12 bucăți
– scutece din hârtie care se folosesc numai o dată
– scutece din finet de 90/90 cm -6-12 bucăți
– scutece mari confecționate dintr-un material mai plin, dar moale (molton), cu dimensiunile de 110/110 centimetri -5-6 bucăți
– dreptunghiuri de 30/45 cm, pentru a fi puse intre picioare -6-12 bucăți
– bonete de trei mărimi -3-6 bucăți prosoape plușate de 1/1,5 m pentru baie -2-3 bucăți
-jachete de bumbac sau lâna, după anotimp 3 -4 bucăți
– botoșei din lină sau bumbac, după anotimp -2-6 perechi
-mănuși din bumbac sau lină, după anotimp – 1 pereche
– dreptunghiuri de material plastic, care să fie puse intre scutecul mare și scutecul mic 2-3 bucăți
– sac călduros, căptușit cu molton sau lină tricotată, cu glugă, pentru scoaterea la aer în anotimpul friguros și în care sugarul să fie pus gata înfășat – 1 bucată.
Se recomandă să se evite materialele aspre, care irită pielea foarte sensibilă a copilului.
Biberoanele: sunt necesare 7-8 din sticlă gradată.
Tetinele vor fi tot în număr de 7-8, pentru ca sugarul să primească la fiecare masă o tetină fiartă (deci sterilă).
Un pahar individual al copilului.
O oală mare cu capac, în care se fierb o dată pe zi biberoanele și tetinele.
Oale de 1-2 kg cu capac (2-3 bucăți), în care se prepară laptele, ceaiul sau alte alimente. Este bine ca aceste vase să fie individuale, ale copilului.
Un ibric sau o pâlnie mică emailată, cu care se toarnă preparatele în biberon.
O linguriță individuală.
O sită mică, prin care se pasează alimentele (cartofi, morcovi).
Un termometru de baie, necesar pentru măsurarea temperaturii apei.
Un termometru de cameră.
Un termometru maximal.
Săpun, ulei fiert și răcit, talc, vată, tifon necesare toaletei zilnice. În primele luni se recomandă săpunul de toaletă pentru copii sau săpunul de ras.
Un căruț pentru plimbarea în aer liber.
Camera copilului va cea mai luminoasă din apartament; pe cât posibil nu se vor pune în ea mai mult decât patul, masa de înfășat, dulăpiorul pentru haine, rufe și 1-2 scaune. Se recomandă ca mobilierul să fie vopsit cu ulei de culoare deschisă, iar pe reții să fie zugrăviți, de asemenea în culori deschise. Perdelele de la ferestre vor fi dintr-un material care se poate spăla des (o dată pe lună). Când copilul ajunge la 7-8 luni se așază țarcul în cameră, prevăzut cu mușama și pe deasupra molton sau o pătură subțire, care să se spele ușor (cel puțin o dată pe săptămână). Temperatura camerei trebuie să fie intre 18 și 20 de grade, cel mult 22 grade, chiar iarna. Dacă sunt călduri mari în timpul verii, ferestrele trebuie prevăzute cu perdele de doc (de recomandat albe) sau din pânză, care să fie umezite de 2-3 ori pe zi, deoarece acestea, uscându-se, vor răcori camera. În timpul iernii trebuie să asigurăm umiditatea absolut necesară prin vase poroase sau tăvi care conțin apă și pe care le așezăm pe calorifer sau pe sobă.