Termenul de leziune „precanceroasă” a fost creat de savantul român Victor Babeș pentru a denumi unele leziuni cronice, care în anumite condiții, netratate la timp, se pot transforma în cancer.
Există leziuni cunoscute ca predispunând la cancer: infecțiile cronice, leziunile iritative, leziunile ,,displazice caracterizate prin pierderea regularității si a arhitectonicii normale ale celulelor în diferite țesuturi ca pielea, mucoasele sau glanda mamară.
Este vorba de fapt de răspunsul organismului la un sistem iritativ, mecanic, fizic, hormonal etc. prin diferite tipuri de creștere celulară, de proliferare, care poate să rămână în stadiu de ,,precancer” sau se poate transforma ireversibil în tumoare malignă.
Cunoașterea acestor leziuni cronice și a potențialului lor de transformare impune evitarea factorilor care le determină, diagnosticul și tratamentul lor corect și la timp.
La colul uterin sunt cunoscute leziunile cronice displazice, vechi cicatrice, ulcerații, așa-numitele „leucoplazii“, plăci albe sidefii, inflamațiile cronice ale colului. La corpul uterin, inflamațiile cronice netratate pot predispune la tumori maligne. Deci, orice sângerare în aceste regiuni, în afara menstruației sau după menopauză, ca și secrețiile anormale trebuie să atragă atenția.
Examenele profilactice de masă cu examinarea frotiului citovaginal prin metoda Babeș-Papanicolau, metodă românească de diagnostic precoce de prestigiu internațional, permit descoperirea în această zonă a unui cancer în situ“, formă prin excelentă vindecabilă și a stadiilor incipiente de boală, vindece bile în 100% din cazuri. Metoda citologică Babeș-Papanicolau permite „screening-ul” de masă în colectivitățile de femei susceptibile să facă tumori maligne ale organelor genitale. Screening-ul separă de fapt cazurile fără modificări de cele cu modificări inflamatorii și mai ales de cele cu alterări accentuate celulare, care ridică suspiciunea unei tumori maligne.
La secrețiile mamelonare de orice fel, în afara perioadei de lactație, așa-numita „mamelă secretantă“, tumorile benigne, leziunile displazice ca mestaza chistică, sunt susceptibile să ducă la dezvoltarea unui cancer mamar.
Orice modificare a glandelor mamare, apariția de mici noduli, trebuie să fie un semn de alarmă pentru prezentarea la control medical în prevenirea cancerului mamar, tratamentul acestor leziuni precanceroase are rol deosebit, iar depistarea în stadiul precoce de boală „a cancerului în situ”, a stadiilor I și II, asigură șanse bune de tratament. Tratamentul cancerului de sin, înaintea apariției ganglionilor axilari dă rezultate bune și supraviețuirea peste 5 ani la 85% din cazuri. Pentru diagnostic precoce în tumorile mamare, se propune autopalparea periodică atentă a sinilor și prezentarea la medic pentru orice dubiu sau secreție. În sprijinul diagnosticului, în afara examenului clinic sunt necesare: mamografia, termografia și alte mijloace tehnice moderne.
Pentru cavitatea bucală trebuie acordată atenție oricăror modificări ale mucoasei bucale: apariția de plăci leucoplazice, de ulcerații, excrescențe sau mici leziuni consecutive unei dentiții sau unor proteze dentare vicioase.
Pentru tubul digestiv, orice greutate la înghițire, tulburări ale apetitului, repulsia față de anumite alimente, pierderea de sânge în vărsătură sau în scaun, modificări de orice fel ale scaunului, sunt simptome care impun un examen medical. Gastritele cronice, cele vechi, polipoza gastrică sau cea a colonului și rectului, colita ulceroasă sunt afecțiuni cronice, care netratate corect pot favoriza apariția și dezvoltarea unei tumori maligne. Prezentarea la consultație medicală și, consecutiv investigații (examen radiologic cu bariu, ecografie, gastroscopie, recto și coloscopie, examenul scaunului), permit un diagnostic precoce. Studiul scaunului pentru sângerările oculte, adică inaparente, la persoane peste 40 de ani, permite depistarea la timp a unor leziuni incipiente: este o metodă de screening pentru cancerul de colon și rect.
La piele unele leziuni cronice, îngroșări, ulcerații, mici excrescente modificări de pigmentare, modificările unor negi, cicatrice sau pete preexistente (cu sângerare, inflamație și mâncărimi în jurul lor), necesită prezentarea la medic și tratamentul corespunzător. Cancerul pielii este în general vindecabil; carcinoamele cutanate descoperite în stadii timpurii duce la vindecări la 90-99% din cazuri. Melanomul, o tumoare malignă cutanată, de obicei pigmentată, se poate dezvolta pe nevi pigmentari degenerați, necesită în special un diagnostic precoce și un tratament specializat la oncologie sau în clinici de dermatologie. Neglijarea unei astfel de tumori, iritarea ei sau un tratament necorespunzător, duc la progresia bolii cu mărirea tumorii, prinderea ganglionilor și apariția metastazelor.
Pentru plămân, tusea prelungită, expectorația cu sânge, oboseala, scăderea în greutate, mai ales la persoane peste 40 de ani și la fumători cronici, sunt simptome care atrag atenția. Frecvența localizării bronhopulmonare a cancerului și gravitatea ei au impus metode speciale de screening făcând la populația cu factori de risc (vârsta peste 40 de ani, fumători cu număr mare de țigări), controale periodice ce includ radiografia pulmonară și examenul citologic al sputei.
Pentru aparatul urinar, orice pierdere de sânge în urină, orice tulburare a emisiei de urină, atrage atenția și impun controlul medical. La bărbații peste 40-50 de ani examenul prostatei poate să pună în evidență modificări în stadiul de început, diagnosticând tumori benigne sau maligne de prostată.
Discutând precancerul și simptomele de debut care atrag atenția individuală pentru prezentarea la medic, am amintit de fapt localizările prioritare ale cancerului.
Într-adevăr, formele cele mai frecvente de cancer la femei sunt localizările mamare și ale colului uterin, urmate de cele digestive, pulmonare, boli maligne de sistem etc. Se semnalează în ultimii ani o tendință la creștere a incidenței tumorilor ovariene, forme grave, prin faptul că se descoperă de obicei târziu. O măsură de prevenire a acestei forme, la îndemâna tuturor, este prezentarea la control ginecologic periodic fără semne de boală, sau la cele mai mici semne (jenă abdominală, balonări după mese),
La bărbați cancerul gastric, tumorile bronhopulmonare și laringiene, alte neoplazii maligne digestive (colon, pancreas), cancerul pielii, al prostatei, boli maligne de sistem sunt localizări prioritare. La vârste tinere apar tumori osoase și cele testiculare. Se impune prezentarea la medic în caz de dureri sau modificări osoase sau articulare, legate sau nu de un traumatism, precum și în caz de tumefiere sau mărirea unui testicul. Diagnosticul precoce al acestor tumori care afectează de obicei bărbați tineri, permite tratamentul lor cu succes. De asemenea, bolile maligne de sistem exteriorizate printr-o tumefiere ganglionară, apariția unui mic ganglion, pot afecta persoane de vârste mai tinere, copii și adolescenți. Observarea unui astfel de ganglion impune prezentarea la medic și face posibil un diagnostic corect și un tratament corespunzător cu succes.
În general, subliniem valoarea unui control medical periodic în afara oricăror semne de boală sau la cele mai mici și mai necaracteristice simptome.
Nu trebuie așteptată durerea, care este de obicei un simptom tardiv, însoțind stadii avansate de boală canceroasă, când posibilitățile și șansele de tratament scad simțitor.
Așa cum este mult mai ușor să se prevină boala decât să fie tratată, tot astfel este mult mai simplu să tratezi stadii incipiente de boală decât boala generalizată.
Structura morbidității și a mortalității prin cancer în țara noastră. Date statistice din ultimii ani situează România printre țările cu incidență și mortalitate medie prin cancer, comparativ cu țări din Europa de Vest și Centrală, cu indicatori foarte ridicați și comparativ cu țări din Nordul și Sudul Europei, indicatori ridicați pentru cancer. Deși România, Bulgaria și Polonia înregistrează cea mai scăzută mortalitate prin cancer din Europa, există în țara noastră o tendință la creștere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor și a mortalității prin cancer. Această creștere este valabilă pentru ambele sexe, predominând la cel masculin și, de asemenea pentru mediul rural nu numai cel urban. Această tendință la creștere este explicată prin modificarea ponderei populației vârstnice, mai ales în mediul rural prin evoluția factorilor socioeconomici cu tendință crescută la urbanizare și industrializare și aportul negativ al acestora: poluarea atmosferică și chimică.
În 1982 s-au înregistrat în țara noastră un total de 28 600 decese prin cancer cu indicatori de mortalitate de 127%000 de locuitori, mai crescut la sexul masculin decât la cel feminin și mai crescut în mediul urban decât în cel rural.
Din punctul de vedere al structurii morbidității și mortalității în raport cu localizarea canceroasă, statistici recente din țara noastră arată următoarea situație:
– la bărbați, pe primul loc al cauzelor mortalității prin cancer atât pentru mediul urban, cât și pentru cel rural este neoplasmul bronhopulmonar; urmează cancerul stomacului și alte tumori maligne digestive; pe locul 3 se situează tumorile maligne urogenitale (vezică și prostată), apoi bolile maligne de sistem;
– la femei, pe primul loc în determinarea mortalității în general prin tumori sunt cancerele aparatului digestiv, cu mențiunea că în mediul urban prima cauză de deces prin tumorile maligne la femei o constituie cancerul mamar; urmează ca frecvență tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, col, ovar), apoi bolile maligne de sistem, cancerul pulmonar.
Metodele de educație și de depistare precoce a cancerului de col uterin întreprinse în ultimii ani în țara noastră, au făcut ca această localizare care dădea înainte mortalitatea mare, boala fiind descoperită târziu, să cedeze locul în ceea ce privește mortalitatea cancerului mamar. Neoplaziile maligne ale colului uterin fiind descoperite în stadiul de început și tratate corespunzător duc la o proporție de aproape 100% de vindecări, o ilustrare a modului în care metode organizate de educație și control periodic profilactic ale populației pot să ducă la modificarea structurii mortalității.
Se observă în țara noastră o deplasare a incidenței și mortalității prin cancer de la urban la rural. Această creștere se explică prin afluența populației tinere din mediul rural în cel urban, în mediul sătesc rămânând populația vârstnică, mai susceptibilă de a face cancer.
Din punctul de vedere al vârstei, și în țara noastră morbiditatea și mortalitatea prin tumori maligne cresc cu vârsta, mai ales la femei. În ultimii ani se semnalează o tendință la creștere a localizării neoplasmului bronho- pulmonar la vârste mai tinere la bărbați, iar la femei apariția mai frecventă a tumorilor mamare și genitale maligne la vârste mai tinere.
În cadrul preocupărilor pentru sănătatea populației, în tara noastră a fost elaborat un program național complex de combatere și prevenire a cancerului, în care se înscriu măsuri educative, de prevenire, de diagnostic precoce și tratament corect. Se acordă o atenție deosebită în acțiunile de screening în masă pentru descoperirea formelor incipiente de cancer, a categoriilor de populație care prin vârstă sau expunere la noxe din mediul profesional sau înconjurător (noxe industriale, fumat), sunt susceptibile să facă mai frecvent anumite forme de cancer.