Prânzul fictiv

0
Pranzul fictiv

Incă inainte de I.P. Pavlov, chirurgul V. A. Brasov a propus pentru studiul activitaii glandelor gastrice realizarea unui orificiu artificial in peretele stomacului. Pentru aceasta s-au incizat peretele abdominal şi peretele stomacului la caini sub narcoză. In orificiul format s-a introdus un tub de argint (in prezent se utilizează etuburi de masă plastică sau din otel inoxidabil), suturînd plaga din jurul orificiului.

După o asemenea operație, întreg continutul stomacului se elimină prin tub (numit fistulă gastrică) şi sucul gastric poate fi strâns şi studiat. Dar sucul se elimina amestecat cu alimentele consumate de cîine în ziua experientei şi nu pur. De aceea, dupå operația propusă de Basov, cercetătorul nu putea studia suculgastric pur.
I. P. Pavlov a înlăturat această dificultate in mod ingenios, executind o dublă operatie: la inceput el a creat la cainele de experientă o fistula gastrică, iar după aceea a sectionat esofagul şi a fixat capetele esofagului sectionat la pielea gitului animalului.

După vindecarea plăgii, ciinele mesteca cu plăcere şi înghitea hrana care i se dădea, deşi aceasta se elimina din organism prin esofagul sectionat. Pavlov a numit acest prinz ,,fictiv”, deoarece în acest caz alimentele nu pot pătrunde în stomac şi intestin, si cainele rămîne flămînd. Pentru ca animalul cu esofagul sectionat să nu moară de inanitie, zilnic după administrarea prînzului fictiv se introduc alimente lichide în portiunea inferioară a esofagului sectionat, iar bucăti mici de diverse alimente solide se introduc prin fistulă, direct în stomac.
In urma acestei alimentatii, animalul operat trăieste ani de zile si se adaptează la noile conditii de viată.

Desi in timpu prinzului fictiv alimentele nu ajung in stomac, totuşi prin tubul-fistulă, introdus în stomac, se elimină suc gastric. Astfel se obtine suc gastric neamestecat cu alimente. El se prezintă ca un lichid clar, transparent, ca apa, cu un gust puternic acid, deoarece în suc se găseşte acid clorhidric. Bolnavilor care secretă putin suc gastric li se recomandă uneori inainte de mîncare o mică cantitate de suc gastric natural, obtinut de la cainii operati după de către medici să ia în metoda lui I. P. Pavlov.

Experientele cu prânzul fictiv au arătat că sucul este secretat în stomac chiar şi atunci cînd hrana nu ajunge pînă la el, ci numai în gură. Cu cit hrana este mai gustoasă, cu atit se secretă mai mult suc în stomac.

Foto: Freepik

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here