Podbalul (Tussilago farfara)

0
Podbalul (Tussilago farfara) bruscăniș, brustan, brustur-alb, brustur-de-râu, cenușoară, gălbinele, gușa-găinii, limba-vecinei, lăpoșel, papalungă, podbeal, rotungioare.
-Anunț-

Denumit și bruscăniș, brustan, brustur-alb, brustur-de-râu, cenușoară, gălbinele, gușa-găinii, limba-vecinei, lăpoșel, papalungă, podbeal, rotungioare. Atunci când câmpiile și povârnișurile noastre n-au încă nici un pic de verdeață de primăvară, iar ochiul de-abia dacă recunoaște câte o umflătură foarte timidă de mâțișor de salcie, podbalul este primul care-și scoate la lumină la începutul primăverii potirele galbene.

Pe soluri umede, povârnișuri pleșuve, cariere de pietriș, pământ înțelenit, ogoare părăginite și grohotișuri de pantă se găsesc perne întregi de flori de podbal, are apar din pământ cu mult înaintea frunzelor. La ele își caută albinele și alte insecte prima lor hrană. Podbalului îi priește numai pământul argilos, lutos, el reprezintă, ca să zicem așa, caracteristica solurilor de argilă și lut. Sunt primele flori pe care ni le putem culege pentru provizia de iarnă. Datorită proprietăților lor expectorante și antiinflamatorii, le putem folosi cu mare succes la bronșită, laringită, faringită, astm bronșic și pleurezie, ba chiar la tuberculoză pulmonară incipientă. Cei cu tuse rebelă și răgușeală chinuitoare ar trebui să bea de mai multe ori pe zi ceai fierbinte de podbal amestecat cu miere.

Mai târziu, în luna mai, când apar și frunzele lânoase, verzi sus și alb-argintii pe partea de jos, le utilizăm, din cauza conținutului lor bogat în vitamina C, ca verdeață pentru supă și salată de primăvară. Întrucât frunzele conțin mai multe substanțe active decât florile, sunt culese și pentru a se putea folosi un amestec de flori și frunze la prepararea ceaiului. De la medicii naturiști ai antichități și până la preotul Kneipp, podbalul este prețuit în mod unanim. Frunzele sale proaspete și spălate, puse pe piept ca un terci, ajută în orice boală grea de plămâni, în erizipel și leziuni ale țesuturilor cu umflături vineții și chiar în inflamații ale bursei sinoviale. Rezultatele acestor comprese cu terci sunt uimitoare. Compresele cu infuzie concentrată din frunze de podbal sunt utilizate în ulcerul scrofulos. Vaporii de podbal, atât de la flori cât și de la frunze, trebuie inhalați de mai multe ori pe zi în cazul bronșitelor cronice cu accese dese și în insuficiență respiratorie sufocantă. În cel mai scurt timp se va resimți o mare ușurare. Picioarele umflate ar trebui scăldate mai des într-o fiertură preparată din frunze de podbal.

Citește și:   Plante medicinale în cosmetică: cum să obții beneficii pentru piele și păr

Siropul pe care ni-l putem fabrica din frunze de podbal se dovedește foarte bun în bronșite și alte afecțiuni pulmonare. Într-o oală de lut sau un borcan de murături se introduc alternativ un strat de frunze si un strat de zahăr nerafinat, se lasă să se așeze si se umple până ce nu mai e loc în vas. Apoi se leagă 2-3 straturi de celofan și se pune în grădină, la loc ferit, într-o gaură făcută în pământ. Se așază o scândură deasupra și se acoperă cu pământ. Căldura constantă stârnește un proces de fermentație. După 8 săptămâni se dezgroapă iarăși oala sau borcanul, iar siropul de podbal astfel obținut se lasă să dea 1-2 clocote. După ce se răcește, este turnat în sticle mici, cu gâtul lat. Acest sirop este mijlocul nostru de apărare cel mai bun în timpul iernii și al epidemiilor de gripă. Se ia cu lingurița.

În astm, în afecțiunile permanente ale bronhiilor și ale fumătorilor sunt de mare folos, primăvara, 2-3 lingurițe de suc de podbal proaspăt stors turnate într-o cană cu supă limpede de carne sau cu lapte cald.

Pentru combaterea flebitelor se poate prepara o masă alifioasă din frunze proaspete zdrobite și smântână proaspătă, care se aplică pe porțiunile inflamate și se leagă ușor cu o bucată de cârpă. Sucul stors proaspăt din frunze de podbal și picurat în ureche este eficace în durerile de urechi.

CEAI PENTRU TUSE

Dacă vreți un ceai expectorant, amestecați flori și frunze de podbal, flori de lumânărică, cuscrișor (numit și mierea-ursului sau plumânărică) și frunze de pătlagina-îngustă în părți egale. Din acest amestec de plante se iau 2 lingurițe la 1/4 litru de apă și se opăresc. Se beau zilnic, calde, înghițitură cu înghițitură, 3 cești cu acest ceai îndulcit cu miere.

Citește și:   Tătăneasa (Symphytum officinale)

MODURI DE FOLOSIRE

Prepararea ceaiului: Se folosește 1 linguriță (cu vârf) de flori (mai târziu, când apar și frunzele, se pun frunze și flori amestecate în părți egale) la 1/4 litru de apă, se opărește doar și se lasă puțin în repaos.

Comprese: Frunzele proaspete se zdrobesc și se freacă până iese un terci care se aplică sub formă de comprese.

Inhalație: Se opărește 1 lingură (cu vârf) de flori și frunze și se inhalează vaporii sub o cârpă. Se repetă de mai multe ori pe zi.

Băi de picioare: 2 mâini pline de frunze de podbal se fierb într-o cantitate de apă corespunzătoare, se lasă să stea puțin. Durata băii – 20 minute.

Suc proaspăt: Se stoarce sucul din frunzele proaspăt spălate, cu ajutorul storcătorului electric de uz casnic.

Sirop și amestec de ceaiuri contra tusei și a răgușelii: A se vedea fragmentele respective de text.

Sursa: Maria Treben – Sanatate din farmacia Domnului
Foto: Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.