Apariția pistruilor este favorizată de lumina puternică a soarelui și de vint, ceea ce explică de ce acest fenomen se remarcă mai ales primăvara și cuprinde în special fruntea, pomeții, nasul și brațele. Deși nedăunătoare sănătății, ele influențează negativ frumusețea tenului, cu toate că la persoanele tinere imprimă adesea obrazului un aspect copilăresc.
Ca măsuri preventive se impune protecția pielii împotriva razelor solare (pe cât posibil ferind-o de soare, vint), sau ungerea ei cu creme și pudre conținând substanțe protectoare. Astfel, în orice cremă sau pudră pot fi incorporate substanțe protectoare în următoarele proporții: 2% balsam de Peru, 10% acid paraaminobenzoic, 4% chinină, 2% oxid de zinc sau oxid de titan.
Tot în scop preventiv se recomandă spălarea obrazului cu apă în care s-a adăugat o linguriță de oțet (la 1 litru de apă); aplicarea măștilor conținând iaurt, lapte acidofil, suc de lămâie, contribuie de asemenea la menținerea unui ten curat.
Dacă totuși fenomenele efelidoide (efelide =pistrui) și-au făcut apariția, tratamentul se complică, iar rezultatele lui nu sunt totdeauna absolute. Adesea, după ce s-a obținut pălirea lor, o expunere întâmplătoare la soare poate fi suficientă pentru a determina reapariția.
În cele ce urmează vor fi indicate mai multe metode ca să fie alese cele care se potrivesc cel mai bine fiecărui ten, ținând seama de natura, de sensibilitatea lui specifică, de vârsta și bineînțeles de gradul de pigmentație.
Dacă pistruii sunt localizați numai pe anumite porțiuni, fiind mari dar totuși distanțați, vor fi aplicate preparatele numai pe pistrui. Aplicarea produselor pe toată suprafața obrazului se va face numai în cazul în care pigmentația este foarte puternică și întinsă.
Și într-un caz și în altul se va recurge la substanțe oxidante ca apa oxigenată, perhidrolul, perboratul de sodiu, hidrochinona, care vor fi preferate, cu toate că acțiunea lor este mai lentă, deoarece nu sunt dăunătoare sănătății pielii. Astfel, apa oxigenată amestecată în părți egale cu suc de lămâie, va fi aplicată pe obraz dimineața și seara, sau cremele conținând: perhidrol 2 g, cold cremă 20 g sau hidrochinonă 1 g, acid salicilic 1 g, camfor 1 g, cremă pe bază de lanolină 30 g; sau perborat de sodiu 10 g, acid fosforic 1,50 g, cold cremă 20 g; sau o soluție hidrochinonă 5 g, acid fosforic 1 g, alcool 40 g, apă 60 g.
De asemenea, foarte recomandate sunt și măștile compuse dintr-o linguriță cu amoniac amestecat cu o linguriță cu apă oxigenată și amidon, amestecate până se obține o pastă de consistența unei creme. Altă formulă: drojdie de bere 30 g, amestecată cu apă oxigenată.
Dacă sunt dorite efecte rapide, se va recurge la săruri de bismut și mercur care acționează prin inactivarea diferiților pigmenți ai pielii ca torozinaza și dopaoxidaza, care în mod normal produc melanina, pigmentul brun al pielii.
Iată o formulă: bismut subnitric 1 g, precipitat alb de mercur 1 g, cold cremă 20 g. Aceste creme nu sunt dăunătoare dacă sunt folosite un timp limitat, 1-2 luni, folosirea lor fiind alternată cu creme hrănitoare.
Dimineața sau seara, după spălarea obrazului se va aplica crema hrănitoare, se va menține timp de 20 – 30 de minute și numai după aceea se va trece la aplicarea tratamentului împotriva pistruilor.