Pneumoniile și bronhopneumoniile

0
Pneumoniile și bronhopneumoniile
-Anunț-

Pneumonia este inflamația țesutului pulmonar (alveole sau interstițiu sau ambele) provocată de bacterii sau virusuri.

Pneumoniile determinate de bacterii (pneumococi, stafilococi, streptococi) se manifesta în general acut, cu expectorație la început ruginie, apoi purulentă (galben-verzuie), dispnee, moleşeală, stare generală alterată. Copiii și bătrânii fac forme mai grave, deoarece au rezistenta mai scăzută la boli.

De asemenea și persoanele expuse la frig, oboseală, bolnavii de inimă, alcoolicii, bronşiticii cronici, cei cu bronşiectazii, scleroză pulmonară, ciroză. Tratamentul cu antibiotice a redus aproape la zero complicațiile acestei boli. Pneumonia interesează u lob sau doi lobi; bronhopneumoniile sunt caracterizate prin focare multiple.

Pneumoniile determinate de virusuri sunt mai benigne și au o simptomatologie mai puțin zgomotoasă. Debutul este mai lent și se face în cadrul unui episod gripal; febra și celelalte simptome sunt mai moderate. Tratamentul unei viroze a aparatului respirator (și al unei pneumonii virotice) constă în repaus, piramidon, aspirină, calmante ale tusei, vitamina C, dezinfecţia nasului și gâtului, alimentație uşoară.

Tratamentul cu antibiotice nu este justificat decât dacă prin persistenta sau agravarea simptomelor există presupunerea că a survenit o complicație microbiană susceptibilă de acest tratament, și atunci nu cu orice antibiotic și numai la indicația medicului. Pneumonia dată de virus este foarte contagioasă, durează în medie 10-15 zile și este rezistenta la tratamentul cu antibiotice. Bolnavii sunt adesea foarte surprinşi când constată că după ce au luat 1-2 zile piramidon (la indicaţia medicului), febra scade și simptomele se ameliorează, ceea ce nu s-a întâmplat în nici una din cele 7-10 zile când au luat din proprie inițiativă cantități uneori mari (dar inutile) de ampicilină, penicilină, tetraciclină, biseptol sau alte antibiotice.

Citește și:   Pneumoconiozele

Alte pneumonii virotice mai apar în ornitoză, psitacoză (transmise de păsări, respectiv de papagali), boli infecțioase (pojar, varicelă).

S-au semnalat pneumonii și în infecții cu ciuperci microscopice, cu unele protozoare, unele spirochete.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.