Orice organism viu poate exista numai cu conditia să primească din mediul extern (prin hrană, apă şi aerul necesare şi să elimine in mediul încontoare pentru el (prin aerul expirat, In aceasta constă schimbul de substante dintre organism şi mediul extern.
Majoritatea substantelor, care pătrund în organism prin alimentație, se deosebesc mult în ceea ce priveşte compozitia şi structura chimică de substantele din care sînt constituite tesuturile organismului însuşi. Ele ajung să fie utilizate de către organism ca sursă de energie şi ca ,,material plastic” (de constructie), pe socoteala căruia are loc permanenta reînnoire a celulelor şi tesuturilor organismului, ca și creșterea organelor, creşterea şi dezvoltarea întregului organism în copilărie şi adolescentă numai după o serie de transformări chimice complexe.
Una din conditiile unui metabolism normal este o asemenea compozitie a hranei prin care organismul să obtină toate substantele nutritive necesare in proportiile cele mai favorabile pentru el. Numai prin îndeplinirea acestei condiții se poate considera alimentatia completă, deoarece numai astfel acoperă ea toate necesitătile organismului, asigură functionarea normală a tuturor organelor, contribuie la mentinerea şi întărirea sănatafii, la creşterea si dezvoltarea normală a copilului si adolescentului.
Care trebuie să fie compozitia hranei în cazul unei alimentatii corecte?
Produsele alimentare reprezintă un amestec complex de diverse substante nutritive. Dintre aceste substante fac parte proteinele, grăsimile, hidratii de carbon (glucidele), vitaminele, sărurile minerale şi apa.
Mai departe vom arăta pe scurt de ce nu se poate lipsi organismul de aceste substante şi produsele alimentare în care se găsesc ele.