Pedichiură, piercing și saloane de tatuaj

0
Pedichiură, piercing și saloane de tatuaj
-Anunț-

Un alt mediu cu apă caldă care oferă condiții ideale de supraviețuire unor membri ai Microbilor  sunt spațiile pentru servicii personale: saloanele de manichiură și pedichiură, coafură, acupunctură, relaxare, piercing și tatuaj. Aceste servicii nu au constituit inițial un motiv de îngrijorare pentru instituțiile de sănătate publică. Însă inspectarea recentă a saloanelor de manichiură și relaxare, impulsiona tă de apariția cazurilor din California din 2000, a scos la iveală faptul că nu numai saloanele de pedichiură presupun un risc de transmite re a infecțiilor. Reutilizarea ustensilelor nesterilizate pentru tăierea unghiilor sau pilirea bătăturilor, folosirea bazinelor murdare pentru mâini și picioare și a cerii contaminate din aceste saloane a creat un mediu ideal în care pot prospera nenumărați microbi.

În 2004, în San Jose, California, o sută patruzeci de persoane au fost infectate cu Mycobacterium chelonae (o rudă a M. fortuitum) după ce și-au făcut pedichiura în treizeci și patru de saloane diferi te, iar cazuri asemănătoare au fost înregistrate în Illinois, Colorado, Washington State și Oregon. În 2007, o femeie din California, care făcea tratament pentru cancer, a contractat o infecție provocată, o tulpină imună la antibiotice a Staphylococcus după ce și-a făcut pedichiura, decedând la scurt timp. În Toronto, mai mult de treizeci de femei s-au trezit cu abcese îngrozitoare pe picioare, brațe și corp după ce au făcut acupunctură cu ace contaminate cu alt microb periculos, Mycobacterium abscessus. Instituțiile care se ocupă de emiterea licențelor din nenumărate state și provincii americane și canadiene au elaborat acum noi standarde de curățenie și dezinfectare pentru saloanele de manichiură, relaxare și alte spații destinate serviciilor personale, în vederea reducerii riscului infecțiilor. Însă, într-o afacere de o asemenea anvergură, aceste reglementări nu sunt întotdeauna respectate cu atâta strictețe pe cât ar trebui.

Citește și:   În căutarea unui leac

Și saloanele de tatuaje și piercing au fost considerate focare de infecție, deși, pentru multă vreme, aceste practici nu au fost accepta te de prea multe persoane, și nu li s-a acordat prea mare atenție. În anii ’60, tatuajele au ieșit din sfera limitată a marinarilor și pușcăriașilor, iar piercingul a devenit la modă anii ’70, după ce un artist din California a început publicarea unei reviste pe nume Body Art. Deși piercingurile faciale reprezintă o tradiție îndelungată pentru nenumărate culturi, străpungerea altor părți ale corpului, a sfârcurilor sau a organelor genitale, spre exemplu, constituie un fenomen în gene ral nou, tipic occidental, devenit popular prin miturile răspândite de revista Body Art. Unul dintre cele mai scandaloase articole publicate de această revistă sugera că prințul Albert, soțul reginei Victoria, ar fi purtat un inel în jurul penisului pentru a ascunde umflăturile in decente; această poveste a dat naștere unui tip de piercing cunoscut sub numele de „Prințul Albert”, care s-a bucurat de o popularitate in credibilă. Deși mitul persistă în mitologia urbană, este, fără îndoială, o pură invenție.

Unele dintre cele mai grave infecții asociate cu tatuajele și piercingurile sunt hepatitele B și C. Aceste virusuri provoacă inflamarea ficatului – ducând adesea la slăbirea acestuia -, cancer la ficat, câteodată fiind chiar letale. Tipurile de hepatită B și C se transmit de la om la om prin schimbul de lichide biologice, precum sângele, lacrimile sau saliva; hepatita B se poate transmite, de asemenea, prin contact sexual. Pe parcursul ultimelor decenii, tatuarea cu ace nesterilizate sau folosirea recipientelor contaminate de tuș a îmbolnăvit, pe viață, sute de persoane. Infecția se poate transmite printr-o singură picătură de sânge contaminat, însă, deși cunoaștem de multă vreme aceste detalii, încă se mai consemnează cazuri de infestare. În 2004, un grup de persoane din Toronto a contractat hepatita B după ce s-a tatuat într-un salon temporar, amplasat într-o piață volantă de sâmbătă. Tatuajele și piercingurile au provocat, de asemenea, boli mai puțin mortale, dar la fel de grave, precum herpesul, SARM, TBC cuta nat, infecții micotice ale osului și infecția cu un virus ce provoacă negi. Rareori au apărut și rapoarte îngrijorătoare privind folosirea acelor murdare pentru tatuaje, care au provocat infecții la nivelul sângelui și inimii, ducând chiar la moarte.

Citește și:   Penicilina: soluția minune

Izbucnirea bolilor în vecinătatea noastră ne reamintește că trăim înconjurați de membrii secțiilor Microbilor  și că trebuie să luăm măsurile necesare de precauție pentru a ne asigura că suntem întotdeauna bine protejați. În primul rând, apelați la serviciile unor saloane curate, care au licență. Afacerile fără licență nu respectă întotdeauna regulile de igienă, magazinele deschise temporar și tarabele nu dispun, de cele mai multe ori, de servicii adecvate care să asigure salubritatea salonului.

Când mergeți să vă faceți pedichiura, verificați dacă bazinele pentru picioare pot fi golite cu ușurință și dacă sunt curățate după fiecare utilizare. Evitați băile cu hidromasaj deoarece acestea reciclează pur și simplu apa și sunt mult mai greu de curățat. Asigurați-vă că manichiurista dumneavoastră vă taie unghiile folosind o aparatură sterilă și evitați îndepărtarea pielițelor cu lama – pila este mult mai sigură. Nu vă radeți sau nu vă epilați pe picioare cu douăzeci și patru de ore înainte de pedichiură; dacă aveți de gând să le faceți pe amândouă în aceeași zi, apelați mai întâi la pedichiură.

Dacă suferiți de vreo boală precum diabetul sau aveți un sistem imunitar slăbit, trebuie să fiți mai precaut și să vă asigurați că nu aveți nici un fel de zgârieturi sau tăieturi înainte de a apela la unul dintre aceste servicii și că aparatura folosită este sterilă. De fapt, ar fi mai bine să evitați cu totul saloanele de manichiură. Și, bineînțeles, asigurați-vă că personalul se spală regulat pe mâini (fie cu dezinfectant pe bază de alcool, fie cu apă și săpun), după fiecare client în par te. Nu vă sfiiți să întrebați personalul despre procedurile de curățare a salonului; dacă nu vor să discute despre acest lucru, ar fi mai bine să mergeți la alt salon.

Citește și:   Microbii și clădirile publice

Dacă aveți de gând să vă faceți un tatuaj sau un piercing, luați în calcul toate recomandările de mai sus și vorbiți cu cei responsabili despre recipientele cu tuș, acele de unică folosință și sterilizarea aparaturii și a cerceilor. În final, verificați dacă cerceii sunt curați și de bună calitate și asigurați-vă că au fost introduși așa cum trebuie, pentru că orice iritație a pielii se poate transforma în infecție.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.