Organele de excreție

0
eliminarea substantelor inutile
-Anunț-

Pe ce căi se elimină din organism substanțele inutile și uneori vătămătoare, formate în urma transformărilor chimice complexe, care au loc permanent în organism?

După cum s-a mai spus, bioxidul de carbon și o parte din apa de prisos se elimină din organism prin plămini cu ocazia respirației. Aproximativ 0,5 l apă cu produsele de metabolism dizolvate in ea se elimină zilnic prin piele sub forma transpirației. Dar cea mai mare parte din apa și substanțele rezultate din metabolismul de la nivelul diverselor organe se elimină din organism prin organele speciale de excreție, rinichii.

Partea esențială a rinichilor o reprezintă numeroasele formațiuni tubulare urinare, care sunt strins impletite cu capilarele sanguine. Apa cu substanțele dizolvate in plasma sanguină trece din capilare in tubii renali. In decurs de o zi trec din singe în porțiunea incipientă a tubilor renali peste 100 l lichid, dar in timpul cat acest lichid se deplasează prin tubit renali, cea mai mare parte a apel, ca și zahărul și încă unele substante, au timpul să se absoarbă din nou in sange. Lichidul rămas(urina) se scurgeprin niște canale speciale uretere – din rinichi în vezica urinară, care se golește periodic.

Astfel, urina din vezica urinară se deosebeşte mult în ce privește compoziția chimică de aşa-numita “urină primară”, adică de lichidul care se găsește în porțiunile incipiente ale tubilor renali. Urina se compune din apă, săruri minerale şi produse de metabolism, în special din produse de degradare ale proteinelor.

Omul adult elimină aproximativ 1,5 l urină; prin aceasta seelimină din organism substanțele inutile și vătămătoare.

Background photo created by freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.