Pauzele in cursul zilei de muncă

0
Pauzele in cursul zilei de muncă
-Anunț-

Pentru cei care lucrează in productie și in instituții se organizează o pauză la mijlocul zilei de lucru pentru mincare şi odihnă. Această pauză trebuie petrecută în condiții de linişte, care să asigure posibilitatea unei odihne reale.

Este de dorit, ca muncitorii să nu se odihnească la locurile lor de muncă, ci în încăperi speciale amenajate pentru odihnă, răcoroase, fără zgomot, bine aerisite. Acest lucru este necesar in mod deosebit pentru acei muncitori care sint supuşi acțiunii substanțelor toxice, zgomotului, vibrațiilor și altor factori nefavorabili.

Munca în secțiile ,cu temperaturi înalte” este însoțită de creşterea temperaturii pielii și corpului, de modificarea pierderii de căldură prin piele, ca și de transpirație abundentă. De aceea, cei care lucrează în secțiile cu temperaturi înalte trebuie să se odihnească în timpul pauzei în încăperi în care să se mențină o temperatură în jurul a 19°. În unele industrii pentru odihna muncitorilor s-au amenajat camere speciale cu pereți răciți.

Pe lângă pauza de masă este de dorit să se introducă în întreprinderi și instituții cîteva pauze foarte scurte de 2-5 minute. Aceste așa-zise micro-pauze este cel mai bine să se utilizeze pentru odihna activă sub forma unor exerciții fizice simple.

Asemenea exerciții sînt deosebit de necesare în cazul unei munci uniforme.

De exemplu se recomandă ca cel care lucrează şezând la bandă sau cel care lucrează toată ziua şezând la masă să se ridice, să umble 2-3 minute și să execute câteva exerciții fizice cu participarea mai ales a muşchilor picioarelor, spatelui și gîtului – rotații ale gatului și trunchiului, cîteva așezări, flexiuni lombare înainte ș. a.

Citește și:   Urechea, auzul și echilibrul

În ultimul timp, acest gen de odihnă activă a început să fie aplicat larg în fabricile și uzinele sovietice, ca și în instituții. La o anumită oră, muncitorii și funcționarii, sub conducerea instructorilor de cultură fizică, execută exerciții special alese. În alegerea exercițiilor se ține cont de caracterul muncii în întreprinderea respectivă, căutându-se ca în timpul exercițiilor greutatea să cadă mai ales pe acele grupe musculare care nu acționează în timpul muncii.

Experiența a arătat că efectuarea pauzelor de gimnastică contribuie la ridicarea capacității de muncă și la întărirea sănătății muncitorilor și funcționarilor.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.