Patologia reumatismală

0
-Anunț-

Cuvântul reumatism, în înțelesul cotidian desemnează afecțiuni foarte diverse, caracterizate prin dureri ale aparatului locomotor și în particular ale uneia sau mai multor articulații.

Acest termen lipsit de precizie trebuie completat. Distingem reumatisme articulare inflamatorii, reumatismo articulare degenerative și reumatisme abarticulare, care afectează țesuturile din jurul articulației.

Artrita cuprinde toate afecțiunile inflamatorii (acute sau cronice în funcție de modalitatea evolutivă), care afectează o articulație.

– Monoartrita este situatia în care inflamația nu atinge decât o singură articulatie, oligoartrita când atinge două sau trei articulatii, iar poliartrita când trei articulatii sunt atinse în același timp sau succesiv.

– Periartrita inseamnă inflamația tesuturilor periarticulare, tendoane, burse seroase etc.

– Artropatia este numele generic dat tuturor bolilor articulațiilor (artrite, artroze sau alte cauze). Adjectivul acut poate caracteriza intensitatea manifestărilor, dar indică de multe ori modul lor evolutiv, în opoziție cu modul cronic de evoluție.

Generalități cu privire la reumatismele inflamatorii

Pe plan anatomic, inflamația interesează membrana sinovială a articulatici.

La debut, inflamația se traduce printr-o congestie și un edem al sinovialei, care produce în cavitatea articulară un lichid, hidartroza sau revărsa tul sinovialei.

Dacă inflamația durează puțin, articulația revine la normal.

Dacă inflamația se prelungește și evoluează de o manieră cronică, ca în poliartrita reumatoidă, sinoviala proliferează și se ingroașă; sinoviala inmugurită va eroda cartilajul articular la extremitatea osoasă, leziunile fiind ireversibile.

Pe plan etiologic există mai multe cauze de inflamații articulare: microbiene, reumatismale, metabolice.

– Microbiene, realizind o artrită septică acută (cu stafilococ) sau o artrită cronică, adesea tuberculoasă. În această categorie agentul infectios responsabil este prezent în chiar interiorul articulației.

Citește și:   Artropatii metabolice (Guta, Condrocalcinoza articulară)

– Reumatismale, de natură probabil imunitară, ca în poliartrita reumatoidă, lupus eritematos acut diseminat. Reumatismul articular acut este o varietate particulară, în care un agent infecțios, care nu se găsește în articulație, streptococul B hemolitic din grupul A, indică o reacție imunologică la originea semnelor articulare ale bolii. în alte artrite, așa numite reactive, boala urmează unei infectii virale sau microbiene, fără ca agentul infectios să fie prezent în articulatie. Alteori cauza inflamatiei reumatismale nu este cunoscută, ca în spondilartrita anchilozantă, unde intervine probabil un factor genetic.

– Metabolice ca în gută, unde inflamația articulară este determinată de precipitarea microcristalelor de urat de sodiu și ca în condrocalcinoza arti culară (microcristale de pirofosfat de calciu).

Pe plan clinic, inflamatia articulară, oricare ar fi cauza, se manifestă prin: dureri de tip inflamator, tumefiere articulară, roșeață a pielii și creșterea căldurii locale, eventual antrenează o limitare dureroasă a mișcărilor articulației considerată în poziție antalgică de repaus articular (redoare și o impotență funcțională). Se insotește în mod obișnuit de un oarecare grad de alte rare a stării generale, cu febră de importanță variabilă.

Pe plan radiologic, imaginile elementare sunt:

– demineralizare localizată a extremităților articulare, semn destul de precoce;

– pensarea articulară globală;

– geode osoase în osul subcartilaginos, care pot să conflueze distrugă articulația.

Pe plan biologic, intilnim manifestările inflamațiilor:

– hiperleucocitoza sangvină cu polimorfonucleare;

– accelerarea vitezei de sedimentare globulară;

– creșterea fibrinemiei;

– hiperglobulinemie la electroforeza proteinelor.

Reumatismele articulare degenerative

Sunt în general artroze cu caractere schematice opuse reumatismelor de tip inflamator.

Reumatismele abarticulare

Sunt manifestări inflamatorii sau degenerative care ating tesuturile periarticulare: periartrite, tendinite și tenosinovite, care ating tendoanele și tecile sinoviale; hygroma și bursitele, care ating bursele seroase periarticulare.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.