Păstrarea medicamentelor

0
-Anunț-

Cu atenție specială trebuie acordată păstrării medicamentelor pentru că, dacă însăși folosirea corespunzătoare a acestora poate provoca efecte secundare dezavantajoase pentru bolnav, folosirea medicamentelor alterate sau depășite este cu atât mai periculoasă.

Alterarea medicamentelor este cel mai adesea consecința păstrării acestora în condiții necorespunzătoare. Factorii mediului ambiant, lumina, umiditatea, temperatura contribuie la alterarea preparatelor farmaceutice. Vom da câteva exemple: colirele (soluțiile pentru ochi) care conțin azotat de argint, în contact cu lumina se alterează, azotatul de argint se descompune și soluția se înnegrește. Asemenea soluții trebuie ambalate în flacoane închise la culoare și păstrate la întuneric.

Soluțiile de adrenalină sau fiolele de adrenalină odată desfăcute, se oxidează la lumină și se denaturează; de aceea se ambalează în flacoane închise la culoare, iar după deschidere, chiar dacă nu se folosește tot conținutul, fiolele trebuie aruncate, neputând fi păstrate.

Umiditatea este un factor care contribuie de asemenea la alterarea unor medicamente. Astfel, casetele sunt constituite din amidon, material higroscopic, care în condiții de umiditate se înmoaie și capătă o colorație gălbuie, dizgrațioasă și o consistență moale, condiții în care nu mai trebuie folosite. De altfel, chiar păstrate în condiții corespunzătoare, la loc uscat, asemenea preparate se degradează destul de repede. De aceea trebuie prescrise sau procurate de la farmacie în cantități mici. Unele pulberi medicamentoase higroscopice își modifică de asemenea aspectul în condiții de umiditate; pulberile devin neomogene, ceea ce contraindică folosirea lor.

Temperatura este și ea un factor de alterare a medicamentelor. Poțiunile și expectorantele, forme medicamentoase lichide zaharate, folosite curent ca antitusive; datorită conținutului de zahăr fermentează ușor la temperaturi mai ridicate. De aceea se prescriu în cantități mici, pentru 2-3 zile și se păs treaza la rece. O gamă largă de medicamente antibiotice, diferite soluții injectabile, vaccinuri, seruri, preparate hormonale etc. trebuie păstrate în condiții de temperatură scăzută, în medie în jur de 5°C. Asemenea medicamente vor fi păstrate obligatoriu în condițiile menționate pe ambalaj.

Citește și:   Tratamentul Bolilor de nutriție și metabolism

Medicamentele alterate, cu aspect, culoare, consistență modificate, nu vor fi folosite, având de obicei toxicitate crescută. Asemenea produse trebuie aruncate. De asemenea, în utilizarea medicamentelor trebuie cunoscut obligatoriu faptul că multe preparate farmaceutice au un termen limitat de valabilitate, consemnat pe ambalajul produsului. Înainte de folosirea unui medicament trebuie verificat pe ambalaj termenul de valabilitate. Depășirea termenului de valabilitate înseamnă expirarea medicamentului, contraindică folosirea acestuia și impune îndepărtarea lui. De asemenea, nu trebuie folosite preparatele din ambalaje cu inscripție ștearsă, neclară, nesigură. Din cele relatate reiese clar că utilizarea medicamentelor trebuie să respecte anumite condiții, orice abatere de la acestea putând să antreneze consecințe nefavorabile pentru bolnavi și familie. Practic, în mediul casnic medicamentele vor fi păstrate în locuri speciale (dulăpioare sau rafturi speciale), într-o anumită ordine alfabetică sau în funcție de efecte, verificându-se periodic termenul de valabilitate și aspectul preparatelor, pentru îndepărtarea imediată a produselor depășite sau alte rate și reîmprospătarea periodică a necesarului familial. Persoanele vârstnice și mai ales copiii mici, să nu aibă acces la medica mente, pe care le pot confunda cu bomboanele și ingera în cantități ce pot deveni toxice. În asemenea familii, medicamentele trebuie păstrate în locuri închise. Medicamentele care necesită temperaturi scăzute pentru conservare, vor fi păstrate la rece.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.