Paraziții. Ce sunt și cum se manifestă?

0
Paraziții. Ce sunt și cum se manifestă?
-Anunț-

Membrii ultimei secții a Microbilor sunt cei mai mari ca dimensiune, însă au atribuții la fel de diverse ca mulți dintre colegii lor. Paraziții sunt microbi care obțin hrană și protecție de pe urma altor organisme vii, cunoscute sub numele de gazde. Mulți dintre ei găsesc gazda perfectă, permanentă sau temporară, în corpul uman. Variază ca mărime de la microbi unicelulari microscopici, de zece ori mai mari ca bacteriile, până la creaturi multicelulare, vizibile cu ochiul liber. Teniile sunt un bun exemplu de paraziți mari, unele specii putând atinge chiar șase metri lungime.

Paraziții se pot transmite de la animal la om, de la om la om sau chiar de la om la animal. Acești microbi trăiesc și se reproduc în țesuturile și organele gazdelor infectate și sunt adesea eliminate prin excreție, sub formă de spori rezistenți sau ouă. Se știe că paraziții sunt cauza intoxicațiilor alimentare din întreaga lume, și unii dintre cei mai mici și mai devastatori membri ai acestei secții folosesc vectori, precum țânțarii, pentru a-și găsi următoarea victimă.

Circa 70% dintre paraziți sunt microbi unicelulari. Giardia este un parazit des întâlnit, care se dezvoltă în apele râurilor și formează un chist rezistent, putând supraviețui cu ușurință sucurilor digestive din organism. Când este ingerat, microbul infectează intestinele, provocând crampe stomacale dureroase și diaree. Un alt parazit uni celular este Toxoplasma gondii, un microb unic, care își desfășoară ciclul reproductiv printre membrii familiei felinelor. În stadiul infecțios, microbul formează un chist dur, pe nume oochist, eliminat în mediu prin fecalele pisicilor. În timp ce caută o nouă felină pe care să o infecteze, microbul poate fi ingerat de oameni. Deși toxoplasmoza se manifestă rareori la feline, parazitul poate provoca febră, umfla rea nodulilor limfatici și crampe musculare la oameni, iar cei cu un sistem imunitar slăbit pot suferi vătămări permanente la nivelul creierului și al ochilor.

Citește și:   SARS. Cum a apărut? Istorie

Restul de 30% dintre membrii secției de paraziți sunt microbi mari, pluricelulari, pe care îi putem observa cu ochiul liber. Printre aceștia se numără limbricul, oxiurii, anchilostomul, tenia și gălbeaza. Gazdele preferate de majoritatea acestor microbi sunt animalele a căror carne o folosim ca sursă de hrană. Reușesc să se răspândească printre bovinele domestice și porcii crescuți în ferme mari și aglomerate. Deși îmbunătățirea practicilor de creștere a animalelor a limitat răspândirea acestor microbi într-o bună parte a lumii occidentale, in fluența lor rămâne puternică în multe țări și are consecințe profunde asupra tuturor aspectelor vieții, de la sursele de alimentație până la practicile religioase.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.