
Pâinea constituie un produs de neînlocuit in hrana zilnică a fiecărui om. Ea reprezintă o sursă bogată în hidrati de carbon (amidon). Pâinea din făină de secară sau din făină de grau integrală contine vitaminele B1, B2 şi PP şi de asemenea multă celuloză. Pâinea este bogată în proteine vegetale.
O largă răspandire, la popoarele de pe întregul glob pământesc au diversele mincăruri de crupe. Preparatele de crupe reprezintă, ca şi pâinea, bogate surse de hidrati de carbon (amidon) şi servesc ca importantă sursă de energie.
Insuficiența de aminoacizi indispensabili în crupe se poate compensa asociind crupele eu lapte, bunăoară hrişca şi crupele de ovăz cu lapte. Asemenea amestecuri de proteine de origine animală şi vegetală se apropie, după compoziția lor în aminoacizi de proteineie din carne şi se asimilează mai bine.
Citeşte şi:
Pregătirea culinară nu este numai o artă ci şi o ştiintă