Organizația Mondială a Sănătății

0
Organizația Mondială a Sănătății OMS
-Anunț-

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost creat un organism mondial de monitorizare a bolilor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost instituită printr-o rezoluție a recent înființatei Organizații a Națiunilor, la data de 7 aprilie 1948, care a rămas, de atunci, Ziua Mondială a Sănătății. OMS este condusă de Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății, constituită din reprezentanți ai statelor lumii, care stabilește programul organizației. In 1948, Adunarea Generală a OMS număra cincizeci și cinci de state membre; astăzi însumează o sută treizeci și nouă de membri permanenți și doi membri asociați.

OMS acționează ca lider în probleme critice de sănătate prin monitorizarea bolilor, evaluarea tendințelor și emiterea de avertismente. Inițial, organizația s-a concentrat în primul rând asupra malariei, tuberculozei, problemelor de sănătate ale femeilor și copiilor (accentul fiind pus pe campaniile de imunizare), bolilor venerice și măsurilor de salubrizare a mediului înconjurător. Multe dintre aceste chestiuni rămân la fel de importante astăzi ca și în 1948. OMS a introdus pro grame de imunizare în statele în curs de dezvoltare; a avertizat lu mea în privința răspândirii cazurilor de ebola, HIV și SRAS, pentru a numi numai câteva dintre bolile grave, și a pus bazele unor programe având ca scop reglementarea siguranței alimentare și folosirea corectă a medicamentelor și vaccinurilor. O mare parte a informațiilor esențiale privind bolile infecțioase și răspândirea acestora în lume, în special în statele în curs de dezvoltare, sunt oferite de epidemiologii și specialiștii OMS care studiază diversele boli. Programele de epidemiologie precum Centrul European de Control al Bolilor, Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din Statele Unite, și multe altele, monitorizează sănătatea cetățenilor din regiunile aflate sub jurisdicția lor și colaborează cu OMS în lupta împotriva Microbilor.

Citește și:   Spori ascunși

Instituirea unor sisteme de supraveghere și monitorizare a sănătății publice și elaborarea unor programe de salubrizare și filtrare a apei potabile rămân piatra de temelie a efortului nostru de a ține în frâu bolile infecțioase. Pe lângă aceste infrastructuri, au fost concepute nenumărate vaccinuri și medicamente, care contribuie la prevenirea și tratarea bolilor.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.