
În corpul omenesc există diverse organe şi fiecare dintre ele îndeplineste anumite functii. Astfel, de exemplu, scheletul şi musculatura sînt organele de sprijin şi de mişcare, inima şi vasele sanguine sînt organele care asigură circulația permanentă a sîngelui. Activitatea diverselor organe este coordonată în special de sistemul nervos şi de aceea în organismul viu toate organele lucrează în armonie.
Organele corpului omenesc, ca şi organele tuturor animalelor, sînt alcătuite din tesuturi, care, la rîndul lor, sint formate dintr-un mare număr de diverse celule. Fiecare celulă este atît de mică, încît poate fi văzută numai cu ajutorul microscopului. Majoritatea celulelor au un corp şi un nucleu, iar unele celule posedă una sau mai multe prelungiri. Corpul fiecărei celule consta dintr-o substanta gelatinoasă, cu o compozitie chimică complexă, care se numeşte protoplasmă.
Un număr mare de celule, unite intr-un sistem unic, prin originea şi structura comună şi care indeplinesc o anumită functie, împreună cu substanta care se găseşte în spatiile dintre aceste celule poartă numele de tesut. Distingem tesuturile: epitelial, conjunctiv, muscular, nervos şi altele. Toate acestea se deosebesc unele de altele prin structura lor şi prin rolul
pe care il joacă fiecare dintre ele în viata organismului. Dar toate au o proprietate comună: în ele are loc în permanență un schimb de substante şi energie.
Foto: Freepik