Știința pătrunde din ce în ce mai adânc în cunoașterea fenomenelor naturii.
Faptul că omul este o ființă cosmică se poate deduce din cercetările care au demonstrat că organismul aflat în interrelație cu magnetismul terestru și poate desfășura sau nu o activitate normală. Acest fapt de certă valoare teoretică și practică a fost pus în evidență prin detectarea în toate spatiile mediu lui ambiant, inclusiv al camerelor de locuit a unor zone de confort sau disconfort. În mod indiscutabil la perturbarea metabolismului energetic al organismului, iar daca aceasta se permanentizează se poate ajunge chiar la dereglări organice severe. În aceeași viziune cosmogonică, viața nu reprezintă altceva decât o stare particulară a materiei aflata într-un echilibru instabil și caracterizată printr-o infinitate de reacții fizico-chimice ce se condiționează și se susțin reciproc.
Medicina tradițională chineză își are originea într-o concepție filozofică proprie despre lume, concepție relativistă denumită Tao. Conform gândirii Taniste, universul este un tot format din materie și energie, stăpânit de două forte antagonice și complementare, Yin și Yang. Aceste forte mențin echilibrul universului, ele fiind prezente în toate fenomenele, lucrurile și ființele în combinații diferite.
Filozofia Taoistă ne arată că omul se află în armonie cu energia cosmică din care a luat naștere viața. Ruperea legăturilor dintre OM și UNIVERS generează dezechilibrele organice și bolile.
Încă cu peste 4 000 de ani în urmă vechii chinezi afirmau că tot ce există în univers este energie, postulat ce avea să fie confirmat peste milenii. ,,Energia este indisociabilă materiei”, avea să afirme Einstein după aproape 5 000 de ani.
Energiile care circulă prin organismul uman neîntrerupt provin din cosmos și de pe pământ (aer și alimente). Ele au o bipolaritate Yin-Yang, circulând prin organism în mod ciclic. O dereglare în scurgerea acestor energii înseamnă boală, iar încetarea definitivă a circulației, moarte. Energia cosmică pătrunde în corp prin tălpi, urcă spre cap, coboară, urcă din nou în cadrul unui ciclu de mișcare continuă, alternantă între cei doi poli, cap (polul Yang) și membrele inferioare (polul Yin), ciclu care întreține viața. Conceptul de energie cosmică îl întâlnim și la indieni. Astfel, conform medicinii cosmologice a Extremului Orient, omul este considerat o mașină cibernetică, care funcționează grație energiei pe care o primește din mediul ambiant și care este supusă influențelor cosmice.