Ocrotiți-vă mâinile

0
Ocrotiți-vă mâinile
-Anunț-

Mâinile trebuie îngrijite ca și fața sau silueta.

Pielea mâinilor este în mod normal acoperită cu grăsime naturală sebum’ – care o protejează de microbi, de acțiunea nocivă a substanțelor alcaline, de detergenți. În general, acest strat protector îndepărtat prin spălare se reface abia după 2-4 ore. Abuzul de substanțe alcaline, detergenți, face ca pielea mâinilor să se deshidrateze, să se ofilească. Cu timpul, mâinile capătă o culoare roz, crapă și pot să apară chiar eczeme, care încep de cele mai multe ori printr-o roșeață ce se întinde progresiv.

Asta nu înseamnă să se renunțe la folosirea unor substanțe moderne care simplifică atât de mult munca zilnică în gospodărie, dar se impune să se învețe folosirea fără riscuri a acestora.

Astfel, munca în gospodărie trebuie organizată astfel incit nu fie nevoie ca mâinile să rămână prea mult în apă. De asemenea, trebuie să se țină seama de faptul că apa fierbinte face ca pielea mâinilor să se umfle, iar apa rece provoacă unele neajunsuri ca înroșirea și crăparea pielii, putând fi una din cauzele durerilor reumatice.

În anumite situații mâinile vor fi protejate cu mănuși de cauciuc, care nu trebuie folosite o perioadă prea îndelungată, deoarece rețin transpirația și pot provoca uneori alergie.

În ceea ce privește săpunul să nu se facă economie. Va fi folosit săpun de calitate bună cu adaos de substanțe grase care să curețe bine, dar să și protejeze epiderma, lăsând intactă mantaua acidă a acesteia.

De pe degetele îngălbenite de fumat, petele de nicotină se îndepărtează frecându-se porțiunile pătate cu apă oxigenată sau cu suc de lămâie. Petele de fructe sau legume se pot îndepărta prin frecare cu oțet.

Citește și:   Poate fi evitată apariția pistruilor!

Dacă mâinile au pielea uscată, crăpată, roșie se impune folosirea unei creme grase, conținând vitamina A, care va fi păstrată și în cursul nopții, lucru care se poate face dormind cu mănuși.

Marele inamic al mâinilor este defectuoasa circulație care se manifestă de cele mai multe ori prin mâini reci în permanență, roșii, umflate, mai ales dimineața. În asemenea cazuri, trebuie restabilită circulația, ceea ce se poate obține în primul rând făcându-le să lucreze prin mișcări de gimnastică.

Pentru a nu se pierde mult timp, mișcările de gimnastică obișnuite vor fi asociate cu gimnastica mâinilor. Astfel, ridicarea brațelor deasupra capului va fi însoțită și de răsfirarea degetelor, de închiderea și deschiderea pumnului; se scutură de mai multe ori mâinile înainte și înapoi, ori cu degetele întinse pe o bucată de hârtie, se încearcă mototolirea acesteia cuprind degetele cât mai mult posibil.

Trebuie desprins obiceiul de a se avea grijă de mâini chiar în timpul momentului de distracție, de exemplu în fața televizorului, fie executând mișcări de pianotare (asemănătoare celor de la pian), fie rotiri în jurul încheieturilor.

Tot în același scop, se recomandă masajul mâinilor care va începe prin fricționarea fiecărui deget sau pornind de la vârful degetelor până la încheietura mâinii. La masaj se va folosi o cremă grasă.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.