O alimentatie completa nu este posibilă fără vitamine

0
O alimentatie completa
-Anunț-

In popor se ştie încă de mult că, în unele plante, in special în cele sălbatice, se găsesc substante folositoare pentru sănătate.

Bunăoară, în țara noastră, în special in regiunile de nord, s-au utilizat încă din timpuri îndepărtate, timp de multe secole, cu un evident folos pentru sănătate, fierturi din ace conifere (brad), flori de tei, esente de frunze de mesteacăn şi de lăstari tineri de urzici.

In Rusia, acum 300-400 de ani, detaşamentele speciale -aşa-numitii culegători de ierburi călări- se indreptau vara de la Moscova spre regiunea de dincolo de Volga şi spre Urali pentru a strange plante medicinale, mai ales măcieş, care se folosea atunci pentru tratamentul scorbutului şi al altor boli. In popor se bucura de mare popularitate ,,ceaiul de pin”, pregătit din acele respective. După mărturia academicianului rus Petre Pallas, în anul 1785 ,,din Rusia se exporta în celelalte tări o mare cantitate de varfuri de pin, cu al cărui suc se tratează scorbutul”.

Această valoroasă experientă a poporului a fost fundamentată ştiintific abia la sfarşitul secolului al XIX lea. In anul 1880, talentatul medic rus Nicolae Ivanovici Lunin a publicat o lucrare, în care, pentru prima dată, s-a acordat atentie prezentei in alimentatie, pe lîngă proteine, lipide, glucide şi săruri minerale, a unor substante, fără de care organismul nu poate exista.

Mult mai tarziu s-a stabilit natura chimică a acestor substante, dintre care primele au fost descoperite aminele, grupă de compuşi chimici continind azot. De aici şi denumirea de
vitamine (în limba latină vita = viață, vitamină = amina vietii).

Vitaminele se împart în liposolubile (solubile in grăsimi) şi hidrosolubile (solubile in apă). Dintre primele fac parte vitaminele A (si provitamina A carotenul -care in organismul omului se transformă in vitamina A),D, E, K, iar dintre ultimele, vitaminele C, B1, B2, PP, B12.

Citește și:   Prajirea (pentru rantaş)

La instituirea unei alimentații corecte trebuie să se ină cont de proprietatea vitaminelor de a se dizolva in grăsimi sau în apă. Iată de ce produsele, bogate in caroten, este bine
să le asociem cu grăsimile. Bunăoară, la ghiveciurile care se prepară din legume care contin caroten este recomandabil să se adauge o cantitate suficientă de ulei vegetal. Nu trebuie să uităm că vitaminele C şi B se dizolvă uşor in apă la prelucrarea culinară a produselor bogate în aceste vitamine.

Vitaminele joacă un rol foarte important în schimbul de substante. Multe din ele intră în constitutia fermentilor. O cantitate insuficientă, dintr-o vitamină sau alta în organism duce la tulburarea schimbului de substante, scade rezistenta organismului la infectii, provoacă oprirea creşterii la copii, apar diverse fenomene patologice. Dacă fenomenele patologice sant slab exprimate se vorbeşte de hipovitaminoză.
Un grad de insuficientă vitaminică mai pronuntat sau lipsa totală a vitaminelor în organism duce la îmbolnăviri grave, avitaminozele, ca bunăoară scorbutul în cazul lipsei vitaminei C.

Dar să nu se considere că vitaminele sant necesare numai pentru a preveni dezvoltarea scorbutului si a altor avitaminoze. Hrana, care contine o cantitate suficientă de vitamine influentează favorabil toate functiile organismului, îmbunătăteşte metabolismul, contribuie la întărirea sănătătii, este necesară pentru creşterea şi dezvoltarea normală a copilului.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.