Nucul, numit în popor și nucar sau nuc-costeliv, înflorește în luna mai încă înaintea formări și apariției frunzelor. Frunzele proaspete se adună în iunie, nucile verzi la mijlocul lui iunie, atâta timp cât mai pot fi înțepate ușor, cojile verzi de nucă puțin înainte de a se coace și de a deveni maro, iar fructele coapte în septembrie.
Ceaiul din frunze de nuc este un mijloc eficace în tulburările digestive, deci în constipație și în inapetență (lipsa poftei de mâncare), precum și în curățirea sângelui. De asemenea, el se întrebuințează cu bune rezultate în tratamentul diabetului si contra icterului.
O infuzie din frunze de nuc ca adaos la baie este bună contra scrofulozei și a rahitismului, contra osteoporozei și a umflăturilor la os, ca și a unghiilor purulente de la mâini și picioare. Spălați în caz de eczemă la cap (mai ales la sugari), rofii (coji) și scabie (râie) locurile respective cu infuzie din frunze verzi de nuc și veți vedea curând rezultatul!
Spălăturile, respectiv băile cu acest adaos ajută în acnee, erupții purulente, transpirația picioarelor și leucoree. Se clătește gura cu această infuzie în caz de stomatită ulceroasă, afecțiuni ale gingiei, gâtului și laringelui.
O infuzie concentrată din frunze de nuc, adăugată la apa de baie, vindecă degerăturile. Și în cazul unei căderi masive de păr se poate ajunge la rezultate bune, masându-se mult pielea capului cu acest lichid. El este un produs natural excepțional și împotriva păduchilor de cap reapăruți în ultima vreme. Frunzele proaspete alungă și alte insecte nedorite.
Din nucile verzi culese înainte de Sânziene, deci aproximativ pe la mijlocul lunii iunie (nucile trebuie să poată fi înțepate ușor), se poate prepara o tinctură de nuci care curăță stomacul, ficatul și sângele și înlătură hipotonia (lenevia) stomacală și colita de putrefacție. Această tinctură este, de asemenea, un remediu excelent contra sângelui îngroșat.
MODURI DE FOLOSIRE
Infuzie: Se opărește 1 linguriță (cu vârf) de frunze de nuc tăiate mărunt cu ¼ litru de apă proaspăt fiartă și se lasă puțin să stea.
Adaos la băi și spălături: 100 grame de frunze pentru băile complete, iar pentru spălături 1 linguriță (cu vârf) de frunze mărunțite la 1/4 litru de apă. Pentru o infuzie concentrată se ia o cantitate dublă.
Tinctură de nuci: Aproximativ 20 nuci verzi sunt tăiate în sferturi și introduse într-o sticlă cu gât larg; se toarnă deasupra 1 litru de rachiu de secară, în așa fel încât să acopere nucile cu un strat gros de 2-3 degete. Sticla, bine astupată, se lasă între 14 zile și 4 săptămâni la soare sau la căldură. După scurgerea acestui timp, conținutul se strecoară și se introduce în sticle. Se ia câte 1 linguriță plină în funcție de necesitate. Puteți obține un lichior de nuci foarte gustos dacă adăugați la nucile verzi 2-3 cuișoare, 1 bucată de scorțișoară, 1 baton mic de vanilie și coaja spălată, netratată cu substanțe chimice a unei jumătăți de portocală. 500 grame de zahăr se fierb în 1/4 litru de apă, se lasă să se răcească și se toarnă peste tinctura filtrată.
Sursa: Maria Treben – Sanatate din farmacia Domnului
Foto: Freepik