Esența de urzici întrebuințată în homeopatie, pe care o recomand cu cea mai mare căldură, trebuie înghițită diluată. Această esență se găsește în farmacii, în magazine specializate în alimente naturale bogate în vitamine și în drogherii. Esența este însoțită de indicații despre modul de întrebuințare.
Cum s-a menționat în articolul despre coada-calului, băile de șezut cu coada-calului, simultan cu care se bea ceai de coada-calului, înlătură foarte rapid nisipul la rinichi și cel la vezică (=micii calculi vezicali), precum și piatra (=calculul) la rinichi.
În vechile cărți despre plantele medicinale stă scris că pălăria-cucului (numită în limbaj popular și pliscul-cucoarei sau priboi), precum și vioreaua-cu-miros-plăcut sau strugurii-ursului îndepărtează calculul renal într-un mod rapid și cert. Conținutul înalt de substanțe tanante al strugurilor-ursului nu este întotdeauna bine suportat de către unii oameni. Survin atunci vărsături, grețuri, precum și lipsa poftei de mâncare. Din această cauză se pot recomanda în locui strugurilor-ursului și frunze de păr cu pere zemoase, de must, care constituie în acest caz un înlocuitor perfect.
Turița-mare cu flori galbene, care crește pe lângă drumurile forestiere, la liziere, pe pante, dar și în răzoare, terenuri necultivate și maluri pietroase de râu, ale cărei flori -asemănătoare unui spic galben-auriu – se găsesc din iunie până în septembrie, dă un ceai excelent contra nisipului și pietrei la rinichi, ca și contra afecțiunilor legate de calculul biliar. Nu degeaba se numește această plantă în popor „Heil aller Welt” (=leacul întregii lumi) sau „König aller Kräuter” (=regele tuturor plantelor). Un amestec a câte 20 grame de turiță-mare, osul-iepurelui, traista-ciobanului și frunze de mesteacăn înregistrează performanțe excelente. Firește că plantele se infuzează doar și se lasă apoi să stea 1 minut.
Foto: Freepik