
Momentul administrării este unul din factorii importanți care condiționează promptitudinea și intensitatea efectului medicamentului, ca și reacțiile adverse imediate sau în timp ale acestuia. Astfel, unele medicamente trebuie administrate într-un anumit moment, înainte sau după alimentație. Așa, de exemplu, stimulatoarele apetitului (tincturile amare) trebuie administrate constant cu 15-30 de minute înaintea meselor, pentru ca stimularea secrețiilor gastrice să coincidă cu momentul alimentației. Pansamentele gastrice și alcalinizante se administrează la 30-60 de minute după terminarea alimentației pentru ca efectul lor să coincidă cu momentul secreției maxime de sucuri digestive.
Respectarea intervalului de timp față de alimentație este necesar și pentru că alimentele modifică motilitatea stomacului și intestinului (în gene ral o scad) și pot să rețină pe suprafața lor o parte din medicamente sau să formeze cu acestea complexe insolubile (exemplu: chelarea tetraciclinei de către calciul alimentar), influențând prin aceasta absorbția digestivă și deci efectul medicamentelor.
Alteori este utilă administrarea medicamentelor o dată cu alimentele sau imediat după masă (miofilin, fenilbutazona, aspirina), alimentele diminuând prin funcția lor de tampon efectele iritante gastrice ale unor asemenea medicamente.
Pentru alte categorii de substanțe, administrarea lor este raportată la perioada de odihnă. Astfel, somniferele trebuie administrate numai seara, cu 15-30 de minute înaintea culcării, pentru ca efectul lor să corespundă perioadei de odihnă fiziologică, iar la trezire, semnele reziduale (somnolență, buimăceală, ușoare amețeli) ce însoțesc adesea folosirea unor asemenea sub stanțe să fie minime, permițând activitatea normală de peste zi. Folosirea somniferelor seara, este desigur recomandabilă persoanelor cu insomnii, în cazul în care au program de lucru normal (ziua). Pentru cei cu muncă de noapte medicul va adapta momentul folosirii medicamentului ritmului de viață și activității individuale.
De asemenea, laxativele și purgativele vor fi administrate seara, pentru ca efectul lor să se instaleze și să se epuizeze ziua următoare, fără să perturbeze odihna individului. Diureticele (nefrix, furosemid), medicamente cu acțiune în general rapidă, se administrează dimineața, pentru ca efectul lor, care poate dura până la 6-8 ore să se epuizeze până seara la culcare. Preparatele cortizonice (prednison) trebuie administrate 2/3 din doză dimineața (Intre 5 și 7), momente corespunzătoare secreției fiziologice maxime și 1/3 în cursul după-amiezei.
În felul acesta, riscul dezavantajelor, de loc neglijabile, date de asemenea medicamente diminuă considerabil, iar raportul beneficiu/pericol este în favoarea bolnavului. Simultan cu respectarea momentului administrării, trebuie respectat și intervalul dintre administrări. Scurtarea intervalului, prin mărirea cantității de medicament folosit, crește riscul reacțiilor adverse și al toxicității, iar mărirea distanței dintre administrări diminuă eficiența medicamentului. Corolarul practic al celor expuse este că folosirea medicamentelor trebuie făcută în anumite momente și la anumite intervale, respectând intru totul recomandările medicale. Orice abatere de la recomandarea medicală este în detrimentul bolnavului.