Modul de apariție și răspândire a bolilor infecțioase

0
-Anunț-

Bolile infecțioase sunt determinate de microorganisme patogene, deci de ființe vii. Prin acest caracter etiologic orice boală infecțioasă este și potențial transmisibilă de la o persoană la alta (boli contagioase, molipsitoare) deosebește esențial de celelalte boli (interne, chirurgicale etc.). Bolile infecțioase se pot propaga de la un singur bolnav infecțios, cu extremă rapiditate, la restul populației receptive, provocănd un focar epidemic, o epidemie întinsă, sau, când se extinde la toată planeta, pandemie (cazul gripei).

Nu toate bolile infecțioase sunt la fel de transmisibile: unele se transmit cu mare ușurință (gripa, rujeola, tusea convulsivă), altele necesită un contact mai strâns (mononucleoza infecțioasă, pneumonia), iar altele se transmit numai printr-un contact intim, deliberat, ori prin neglijarea antisepsiei și asepsiei.

Caracterul transmisibil al bolilor infecțioase impune luarea unor măsuri corespunzătoare, de apărare a colectivității: izolarea obligatorie, în spital, sau la domiciliu, a bolnavului contagios (conform regulamentelor în vigoare în fiecare țară). Sunt boli contagioase care se spitalizează obligatoriu și altele care pot fi izolate și îngrijite și la domiciliu;

– spitalizarea se acordă gratuit pentru bolile contagioase, de internare obligatorie;

– orice caz de boală contagioasă se declară (raportează) cât mai rapid, în funcție de gravitatea epidemiologică, circumscripției sanitare și la autoritatea antiepidemică teritorială: Centrul Sanitar-Antiepidemic (CSA, Sanepid);

– se iau măsuri de dezinfecție (continuă și terminală);

– se depistează și se protejează contacții bolnavilor;

– pentru unele boli, cu pericol mai mare de extindere, se iau măsuri

– antiepidemice generale, iar în cazul unor boli foarte periculoase (epidemiologic și clinic) se iau și măsuri cu caracter internațional (anunțare, carantină).

Citește și:   Boli infecțioase care se transmit pe cale digestivă

Pentru înțelegerea modului cum se transmit bolile infecțioase, trebuie cunoscute câteva noțiuni importante privind circulația microorganismelor patogene.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.