Modificari psihologice în menopauza

0
Modificari psihologice în menopauza
-Anunț-

Menopauza poate fi definita ca o etapa de dezvoltare care implica modificari psihologice. La menopauza exista o accentuare a simptomelor somatice; de asemenea, menopauza are tendinta de a accentua tulburarile de ordin psihic preexistente.

Interactiunile dintre factorii psihologici și cei biologici determina manifestarea unor reactii ale organismului la modificarile hormonale survenite la menopauza.

Dintre simptomele manifestate mentionam: anxietate, iritabilitate, tendinte depresive și dificultate în concentrare. O atitudine negativa mai accentuata fata de menopauza poate fi corelata cu apariția unor simptome mai severe.

Tipul de personalitate și sexualitatea pot influenta simptomele manifestate în perioada menopauzei. Femeile mai implicate în activitatea profesionala sunt caracterizate de o stare de sanatate mai buna. Femeile care desfasoara o activitate cu un coeficient mai mare de stres și care implica o solicitare intelectuala crescuta utilizeaza mai frecvent THS.

Instalarea menopauzei reprezinta un moment psihologic ce necesita o stransa conlucrare intre medic și pacienta în vederea instituirii unui program profilactic de mentinere a starii de sanatate.

Intrebarea care se poate pune este daca simptomatologia asociata în mod frecvent cu menopauza este datorata menopauzei, sau daca aceste simptome rezulta ca urmare a actiunii altor factori care pot surveni în jurul vârstei de 50 de ani. Studiile epidemiologice efectuate pe loturi mari de femei, ca o completare a chestionarelor, nu au permis stabilirea implicarii menopauzei ca factor declansator decisiv.

În privinta depresiei a existat o neintelegere asupra semnificatiei cuvantului utilizat, care a creat probleme. Psihiatrii inteleg prin “depresie” sindroamele depresive majore. Acestea sunt influentate putin sau deloc de instalarea menopauzei, iar în cadrul studiilor epidemiologice nu s-a constatat cresterea frecventei acestora la menopauza.

Dimpotriva, frecventa episoadelor depresive minore, anxietatii și iritabilitatii creste incontestabil la menopauza și diminua sub tratament hormonal de substitutie.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.