Modificari ale aparatului genito-urinar

0
Modificari ale aparatului genito-urinar
-Anunț-

Modificari atrofice ale sistemului genito-urinar

  •   atrofie vaginala;
  •   atrofie vulvara. 
Tesuturile atrofice sunt subtiri, rigide și friabile, putând fi lezate usor sub actiunea factorilor fizici externi. Modificarile atrofice vaginale survin la aproximativ 4-5 ani de la instalarea menopauzei. Atrofia vulvara este consecinta procesului general de imbatranire a tesuturilor și în mai mica masura consecinta deficitului estrogenic. Acuzele genitale sunt: uscaciune, prurit, iritatie și senzatie de arsura locala, usturimi, instalarea unei vaginite, precum și sensibilitate locala crescuta. 
Patologie urinara
  •   atrofia uretrei;
  •   cistite recurente;
  •   incontinenta urinara de efort.

Atrofia uretrei survine în cadrul procesului general de imbatranire, deficitul secretiei estrogenice constituind un factor suplimentar care influenteaza modificarile structurale și functionale ce apar la nivelul peretelui uretral și vezical. Aceste modificari contribuie la apariția sau la accentuarea modificarilor urinare: incontinenta urinara, polakiurie (mictiuni frecvente), nicturie (mictiuni în cursul noptii), disurie (mictiuni cu efort), senzatie de arsura în cursul mictiunii, infectii urinare recurente. 
Incontinenta urinara de efort (IUE) constituie un factor de disconfort pentru femeia în postmenopauza. 
Modificarile trofice genito-urinare determinate de privatia estrogenica beneficiaza de tratamentul hormonal substitutiv.

Efectele acestei terapii se observa și pe termen scurt, dar în special pe termen lung, problema principala fiind reprezentata de complianta pacientelor la tratament. Pentru obtinerea unei compliante mai bune, tratamentul trebuie sa fie individualizat pentru fiecare pacienta în parte. 
Incontinenta urinara de efort reprezinta pierderea de urina cauzata de cresterea presiunii intraabdominale care poate avea multiple cauze, dintre care mentionam: nasterea pe cale vaginala, factori genetici, procesul de imbatranire, menopauza, obezitatea. 
Aproximativ 20-50% dintre femeile la menopauza prezinta incontinenta urinara de efort, iar aproximativ 10% prezinta infectii urinare repetate.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.