Mirosul gurii nu este neplăcut numai pentru cel afectat, ci și pentru cei din jurul său. Trebuie în primul rând stabilit medical de unde provine. El poate avea cauze diverse: dinții stricați care trebuie tratați, abcesele în cavitatea bucală, amigdalitele. secrețiile mucoasei nazale, dar și stomacul prost cu insuficient acid gastric sau constipația. La ultima menționată se pune mai ales problema realizării unei digestii regulate.
În cazul abceselor din cavitatea bucală se face gargară cu ceai cald de drăgaică în cel al amigdalitelor, cu ceai de salvie, tot ceaiul călduț de salvie ajută și la eliminarea secreției mucoasei nazale. Deseori sunt de folos în combaterea mirosului gurii câteva picături de ulei de ienupăr care, turnate într-un pahar cu apă călduță, sunt luate încet, în înghițituri mici. Și mestecarea semințelor de mărar poate îndepărta mirosul greu. Dacă el este provocat de tulburări în cavitatea bucală, ajută o gargară repetată cu 30-40 picături de tinctură de smirnă diluate în apă călduță.
Ceaiul de pelin este un mijloc excelent pentru a combate limba foarte încărcată și mirosul neplăcut al gurii. Părerea larg răspândită: „Pelinul este sănătos și nu poate dăuna niciodată” nu este deloc corectă. Trebuie procedat cu economie în cazul pelinului. Astfel, la 1 ceașcă cu apă se ia doar 1/2 linguriță de pelin.
Foto: Freepik